Unul din condamnaţii în dosarul „dolarilor falşi” şi-a găsit dreptatea la CtEDO

Un nou caz pierdut de R. Moldova la CtEDO. Marţi 13 ianuarie, Curtea a pronunțat o hotărâre prin care i-a acordat lui Valentin Rimschi trei mii de euro prejudiciu moral. Rimschi ceruse iniţial aproximativ 13 mii de euro cu titlu de prejudiciu material, 100 de mii de euro moral și 3 mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

La 21 iulie 2009, reclamantul a fost arestat fiind acuzat de fabricarea şi punerea în circulaţie a banilor falşi. Rimschi şi-a petrecut următoarele 30 de luni în penitenciar, mandatul de arest fiind prelungit de fiecare dată cu câte trei luni. Motivele invocate au fost că reclamantul este suspectat de o infracţiune gravă pasibilă de pedeapsă mai mare de 15 ani. În rest deciziile instanţei de a plasa reclamantul în arest preventiv au fost nemotivate.

Ultima prelungire a detenţiei reclamantului a avut loc la 19 august 2011. Instanţa şi-a motivat decizia pe aceleaşi motive ca şi anterior, iar recursul reclamantului a fost respins de Curtea de Apel Chişinău la 5 septembrie 2011. La 30 ianuarie 2012 reclamantul a fost condamnat la 12 ani de închisoare.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea art. 5 § 3 CtEDO notând că reclamantul a fost ținut în detenție pentru 30 de luni, pe aceleași motive, fără o explicaţie cum aceste motive sunt aplicabile în cazul reclamantului. Instanțele naționale nu au explicat de ce au considerat că reclamantul poate să se ascundă, și nici au explicat cum acesta putea să manipuleze probatoriul după mai mult de doi ani de la începerea procedurilor. Curtea a stabilit că detenția reclamantului a fost excesiv de lungă și nu s-a bazat pe motive suficiente și relevante.

ZdG a relatat anterior despre cazul „Dolarilor falşi”, în care 13 persoane au fost condamnate în dosarul milioanelor de dolari falşi, iniţiat în vara anului 2009 de către poliţişti conduşi atunci de generalii Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari. Condamnaţii sa-au declarat atunci nevinovaţi şi spun că persoanele care ar trebui cu adevărat să facă puşcărie pentru fabricarea şi punerea în circulaţie a banilor falşi au rămas în afara procesului sau au participat la el în calitate de martori.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ion-ion

    Oameni buni stati linistiti si nu va faceti ici o griga pentru soarta procurorilor si judecatorilor incompetenti si corupti, ca uite acus vine nenea “Prezident of Timofte” si le tranteste in pept chate o medalie gen “Pentru merite deosebite in slujba justitiei independente si incompetente a RM.” Amin. Atat am vrut sa spun

  2. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

    Apoi si generalilor susnominati președintele Cimofti ar trebui sa le atribuie titlul de Gheneralisimus, pt tot ce au făcut, asudand din gros.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *