Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cititorii ZdG doresc: dosare mai…

Cititorii ZdG doresc: dosare mai multe, reportaje din sate, presiuni asupra politicienilor

Pe parcursul ultimelor săptămâni, Ziarul de Gardă a solicitat cititorii să răspundă la o anchetă. Am adresat 12 întrebări, răspunsurile la care să ne ajute să găsim soluții pentru dilemele noastre de 12 ani și să înțelegem cum putem face un produs mai bun pe viitor. Mai mulți cititori ne-au expediat la redacție anchetele completate, inspirându-ne și încurajându-ne.

În primul rând, am vrut să cunoaștem când și de ce au decis cititorii noștri să se aboneze la ZdG. Nicolae Groza, din Bălți, spune că ne urmărește de 12 ani. „Citesc ZdG de la apariție. E un ziar cu verticalitate, dreptate, îmi insuflă speranță în lupta contra răului din societate”. Parascovia Malcoci, din Bălănești, Nisporeni, ne-a scris că s-a inspirat de la părinți, descoperind la ei un ziar interesant, pe care a vrut să-l primească acasă: „Eram în vizită la mama. Am văzut ziarul, l-am răsfoit și mi-a plăcut mult, în plus era și accesibil ca preț”. Elena Viciu din Colibași, Cahul, a decsoperit ZdG la alți cititori. „Ne-am abonat la ZdG deoarece auzisem de la vecini că este un ziar foarte interesant.”

„Nu schimb acest ziar pe nimic!”

Tamara Rotaru, din s.Burlacu, r. Cahul, spune că, inițial, viziona emisiunea „Reporter de Gardă” la Moldova1, dar de când aceasta nu mai este la acest canal, s-a abonat ca să nu piardă firul investigațiilor jurnalistice făcute de echipă. „Acum mă abonez la data primirii pensiei. Este un ziar ce reflectă realitatea”. Varvara Ciobanu din Ermoclia, Ștefan Vodă, este una dintre abonatele mai noi, devenind parte din comunitatea noastră recent, după ce în satul său au fost realizate spontan câteva sute de abonamente. „Sunt printre cei 305 abonați noi. Am încredere în ZdG!”

Mulți dintre abonații ziarului nostru ne-au descoperit în timp ce își căutau dreptatea, confruntându-se cu diverse probleme ale sistemului de drept sau ale unor autorități publice. Nina Spoială, din Zârnești, Cahul, spune că „în 2009, după ce băiatul meu a fost arestat din cauza evenimentelor din 7 aprilie, cineva ne-a abonat. Nu cunosc cine ne-a abonat, dar de atunci nu schimb Ziarul de Gardă pe nimic în lume”. Stepan Pascal ne-a scris din penitenciar, el declară că „m-am abonat la ZdG deoarece sunt condamnat abuziv de Curtea de Apel și sper să fac public carul de nedreptăți comise de magistrați”.

Fiind întrebați ce rubrici și ce pagini le sunt pe plac cel mai mult, am constatat că dosarele și investigațiile rămân cele mai solicitate. „Îmi place rubrica Dosar, deoarece e interesant să aflăm cum trăiesc unii fără să se spetească”, spune Parascovia Malcoci. „Îmi place rubrica pentru dreptate, care deschide ochii oamenilor la încălcările comise de oligarhi”, explică Maria Chilari, din Ciolacu Vechi, Fălești.

Majoritatea cetățenilor optează, pe lângă investigații jurnalistice, pentru menținerea paginilor Sănătate, Caritate, Reportaje rurale și informații utile pentru țărani. Desigur, mulți cititori solicită menținerea rubricii „Circ în Tramvai”.

577-zdg222Reporteri „deștepți și bine școliți”

Cititorii au apreciat și reporterii ZdG, fiecare membru al redacției primind laude pe rând, iar Nina Spoială a spus franc: „Îmi plac toți autorii ZdG. Sunt deștepți și bine școliți”.

Fiind rugați să spună ce lipsește în acest ziar, ce teme sau rubrici ar trebui lansate, mulți dintre cititori au spus că ar vrea și mai multe investigații. Totodată, abonații au dorit să găsească în ZdG și rubrici ce țin de educație, relații părinți-copii, bunei-nepoți, curiozități, viața din România și din lume, locurile pitorești, istorie.
Am solicitat cititorii să spună ce ar schimba în ZdG? Mulți au scris că ar adăuga mai multe pagini, ca să obțină și mai multe informații. Unii au recomandat mărirea corpului de literă, dar o bună parte dintre respondenți au zis că nu ar schimba nimic, căci ziarul este bun așa. „Am vârsta onorabilă de 63 de ani, am abonat multe ziare. Este un ziar bine chibzuit”, a scris Varvara Ciobanu din Ermoclia, Ștefan-Vodă.

Am rugat abonații să ne relateze dacă în comunitatea lor se discută despre presă, despre calitatea jurnalismului și despre rolul reporterilor în societate. Cititorii au subliniat că mai mulți cetățeni, „cu părere de rău, nu citesc presa națională, se uită la posturi TV de spălare a creirului”, „în orașul Bălți, doar din ZdG aflăm de fărădelegile funcționarilor, casele de milioane și averile lor. La serviciu discutăm aceste articole din ziar. Și acasă, cu vecinii, tot dezbatem aceste subiecte”, „Oamenii discută despre investigațiile jurnalistice, dar se enervează când se arată clar că judecătorii, procurorii au averi din mită, dar nu se ia atitudine față de aceste infracțiuni”, „Discutăm despre jurnaliștii fără frică, care sunt exemple bune de urmat”.

Nina Spoială din Zârnești, Cahul, spune că a încercat să extindă comunitatea cititorilor ZdG în localitatea sa, deoarece: „Consider că discută prea puțini cetățeni despre presa scrisă, mai mult discută despre televiziune. Personal, am abonat liceul unde am muncit și 3 prieteni”.

„Reacția autorităților este zero”

Am mai întrebat cititorii ZdG dacă ei consideră că autoritățile reacționează adecvat la investigațiile reporterilor. Marea majoritate a răspunsurilor au fost negative: „Reacția autorităților este zero. Cine-i mare e și tare. Dacă nu taci și nu le faci pe plac, pleci de la lucru. În cel mai bun caz – în străinătate”, „Autoritățile nu pun pe prim-plan grija față de popor. De sus în jos, totul se mimează”, „Autoritățile nu vor schimbarea. A doua zi după publicare ar trebui să înceapă demisii, investigații ale organelor de drept”, „Autoritățile sunt la cheremul coordonatorului”, „Nu reacționează mai deloc, doar când se mediatizează insistent, în rare cazuri reacționează. Ar trebui să răspundă propmt, să confirme sau să infirme dezvăluirile”, „Cel mai des fug de jurnalisti”.

Fiind întrebați care sunt cele mai corupte instituții din R.Moldova asupra cărora ar trebui să ne concentrăm în procesul de scriere a anchetelor jurnalistice, lista de instituții corupte nominalizate de către cititori a fost extinsă, dar cunoscută: „Parlamentul, guvernul, procuratura, deoarece reformele bat pasul pe loc”, dar și instanțele judiciare, poliția, instituțiile medicale, instituțiile de învățământ.

Mulțumim tuturor pentru participare. Răspunsurile Dvs. Sunt foarte utile și ne ajută să facem ziarul și mai bun.

Membrii redacției au analizat toate anchetele și au stabilit că cele mai complexe și elocvente răspunsuri le-a oferit Nina Spoială din Zârnești, raionul Cahul. Ea este învingătoare în concursul anchetelor și intră în posesia unui telefon mobil. Vă rugăm să telefonați la nr. 022-23-26-33 (Olga Soltan) pentru a intra în posesia premiului.