INFOGRAFIC/ Cât costă învăţământul gratuit în R. Moldova – Ziarul de Gardă
 • INFOGRAFIC/ Cât costă învăţământul gratuit în R. Moldova

  INFOGRAFIC/ Cât costă învăţământul gratuit în R. Moldova
  de
  18 septembrie 2018 | 09:07

  Art. 35 (4) din Constituţia R. Moldova spune că „învăţământul de stat este gratuit”. Statutul de învăţământ gratuit, însă, nu include cheltuielile suportate de părinţi pentru achiziţionare de cărţi, săpun, hârtie, cursuri opţionale, necesare în lipsa unei educaţii de calitate, dar şi alte lucruri elementare care nu sunt asigurate de stat.

  Timp de 19 ani, din 1998 până în mai 2017, elevii claselor a V-XII-a erau obligaţi să plătească chiria manualelor şcolare pentru a avea acces la educaţie.

  Ce presupune învăţământul gratuit în R. Moldova?

  Deşi în art. 35 (4) din Constituţie, Legea Supremă a R. Moldova, adoptată la 29 iulie 1994, se spune că învăţământul de stat este gratuit, printr-o hotărâre a Parlamentului  din 25 februarie 1998, a fost decisă crearea unui Fond special destinat adunării taxelor pentru chiria manualelor.

  Şi Codul Educaţiei, adoptat în 2014, stipula că manualele şcolare sunt gratuite pentru elevii claselor primare, dar cu plata taxei pentru chirie pentru elevii din clasele V-XII.

  În 2015, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a sesizat Curtea Constituţională despre faptul că prevederile Codului Educaţiei şi a hotărârii Parlamentului, contravin Constituţiei care stipulează că învăţământul este gratuit şi, respectiv, asigurarea cu cărţi de către stat la fel ar trebui să fie gratuită.
  În consecinţă, prin Hotărârea din 16 februarie 2017, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional articolul din Codul Educaţiei care prevedea asigurarea elevilor claselor V-IX cu manuale şcolare prin închiriere.

  Publicitate

  Totodată, s-a specificat că „învăţământul general obligatoriu cuprinde învăţământul primar şi gimnazial, iar învăţământul liceal, profesional şi cel superior de stat este egal accesibil tuturor numai pe bază de merit”.

  Astfel, au fost excluse neconcordanţele existente în art. 13 (1) şi art. 20 în Codul Educaţiei, potrivit cărora învăţământul obligatoriu cuprindea educaţia timpurie (creşă şi grădiniţă), învăţământul primar (clasele I-IV-a), gimnazial (clasele V-IX-a) şi învăţământul liceal (clasele X-XII-a).

  La 25 mai 2017, Ministerul Educaţiei anunţa că, în următorul an de studii, 2017-2018, elevii claselor I-IX-a vor primi gratuit manuale. Iar plata de închiriere a unui manual pentru elevii claselor X-XII-a va varia între 2,60 lei şi 16,70 lei.

  Cât cheltuie statul

  În funcţie de numărul de copii, de numărul de şcoli, numărul cadrelor didactice şi obiectivele stabilite de stat pentru îmbunătăţirea calităţii educaţiei, anual, autorităţile aprobă o sumă de bani necesară asigurării educaţiei tinerilor.

  În 2018 (potrivit bugetului public naţional), pentru cheltuielile din învăţământ au fost alocate 10 miliarde 419 milioane de lei, cu 740,5 milioane de lei mai mult în raport cu 2017. Din aceşti bani se plăteşte instruirea celor 606 mii de copii, elevi şi studenţi, salariile a peste 105 mii cadre didactice şi întreţinerea  celor 3 214 instituţii de învăţământ din R. Moldova.

  Cât plătesc părinții

  Prin intermediul unui chestionar on-line, ZdG a întrebat părinţii ce buget au alocat pentru început şi pe parcurs de an şcolar şi pentru ce cheltuiesc aceşti bani. Cele 50 de răspunsuri din chestionarele completate de părinţi arată gradul în care învăţământul de stat, care e gratuit, potrivit Legii Supreme, se bazează pe contribuţia financiară a părinţilor pentru a oferi condiţii minime pentru accesul la educaţie.

  Publicitate

  Cât plătesc părinţii

  Cel mai des, părinţii cheltuiesc între 3000 şi 5000 de lei de fiecare copil, doar pentru începutul de an şcolar (îmbrăcăminte, încălţăminte, manuale, rechizite şcolare). Asta în condiţiile în care, salariul mediu brut în R. Moldova, în 2017, a constituit 5 697 lei (280 euro), veniturile unor părinţi, în special în localităţile rurale, ajunge la doar două mii de lei, iar 31,9% dintre respondenţi au declarat că au câte doi copii la şcoală.

  74,5% dintre părinţi au declarat că au oferit de la 100 la 600 de lei în fondul clasei sau al şcolii, pentru cretă, hârtie, markere.

  Pe lângă cheltuielile de la început de an şcolar, părinţii cheltuie pe parcursul anului între 500 şi 20 de mii de lei, сea mai frecvent întâlnită sumă fiind de 8 mii de lei (8 răspunsuri).

  Banii sunt destinaţi pentru achitarea taxei şcolare lunare, pentru instrumente muzicale, transport, excursii organizate de şcoală, taxe pentru prânz, dotări clasă şi cursuri opţionale.

  Câţi bani revin unui elev pe zi într-o şcoală de stat şi una privată

  Anual, pentru educarea unui copil se cheltuie, în mediu, 13 662 de lei (699 euro), conform datelor Ministerului Educaţiei.

  Astfel, doar pentru cei 326 762 de mii de elevi din şcolile, gimnaziile şi liceele republicii se alocă, în 2018, aproape 5 mlrd de lei.

  Sursa: mf.gov.md

  Dacă facem un calcul simplu şi împărţim suma de 13 662 de lei la 200 zile lucrătoare (8 luni din anul de studii, excluzând cele trei luni din vacanţa de vară, 3 săptămâni din vacanţa de iarnă, o săptămână din cea de toamnă, vacanţa de Paşti şi 32 de zile – weekenduri) obţinem 68 de lei cheltuiţi zilnic pentru un copil într-o școală de stat.

  În 2017, în Chişinău, a fost deschisă o şcoală privată în care taza de studii pentru un copil constituia circa 4 mii de euro (77 520 de lei). Realizăm acelaşi calcul. Suma împărţită la cele 200 zile de studii arată că, într-o instituţie privată, pentru întreţinerea zilnică a unui copil se alocă 387 de lei.

  Ce este gratis în sistemul educaţional?

  Coordonatoarea proiectului „Şcoala mea”, Tatiana Savva, a declarat pentru ZdG că, deşi în Constituţie se menţionează că învăţământul de stat este gratuit, nu este clar ce anume oferă gratis sistemul educaţional.

  „Noi am avut vreodată o discuţie despre ce înseamnă serviciul educaţional în R. Moldova? Să vedem cum arată şcoala din 2020 pe care vrem să o avem? Liderul acestei discuţii ar trebui să fie, desigur, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC). Ministerul ar trebui să preia ştafeta şi să spună: „Ne dorim un serviciu educaţional care să asigure asta, noi plătim salariul profesorilor şi întreţinerea şcolii. De restul se ocupă părinţii. În condiţiile în care putem plăti doar atât, serviciul educaţional trebuie să asigure, de exemplu, ca la absolvirea liceului, elevul să fie în stare să susţină BAC-ul cel puţin cu nota 5, ca să fie atâţia profesori de suport, să fie asigurată securitatea în şcoală, transportul, accesul la studii”. Şcoala e la fel ca un spital. Tu ştii că te duci şi trebuie să ieşi de acolo sănătos. În şcoală, noi trebuie să ştim cu ce iese copilul din clasa I, din clasa a IV-a, din clasa a XII-a”, explică Tatiana Savva.

  „Părinţii pot rezolva mai multe probleme decât instituţia”

  Experta mai susţine că MECC ar trebui să promoveze acest subiect de discuţii nu doar într-un cerc restrâns de experţi şi organizaţii cu care se colaborează, dar pe o platformă mai largă, cu părinţi, elevi şi profesori.

  „Atunci când părinţii înţeleg clar care sunt problemele cu care se confruntă şcoala şi că 14 mii de lei, spre exemplu, nu este un buget mare pentru asigurarea activităţii unei şcoli, comunitatea se mobilizează pentru a asigura accesul copiilor la educaţia neformală, la servicii de transport, la optimizarea energetică a clădirilor.

  Publicitate

  Asta e şi problema, când nu ştim care e serviciul educaţional dintr-o şcoală de stat, noi nu ştim ce primim diferit într-o şcoală privată. Aş dori să văd, la nivel naţional, mai multe asociaţii de părinţi care să fie conectaţi la procesul decizional, bugetar. Uneori, părinţii şi comunitatea din jurul şcolii pot rezolva mult mai multe probleme decât doar instituţia şi corpul administrativ”, încheie coordonatoarea proiectului.

  În cadrul chestionarului ZdG, părinţii au sugerat că sunt necesare condiţii de igienă, programe opţionale extracurriculare, programe prelungite pentru şcolile din sate, pentru ca părinţii să muncească mai mult, iar copiii să-și poată face temele la şcoală, participarea statului la dotarea corespunzătoare a instituţiilor şcolare şi la investirea în perfecţionarea profesorilor. În acelaşi chestionar realizat de ZdG, 44,7% consideră că, în R. Moldova, învăţământul este inaccesibil din punct de vedere financiar, iar 42,6% îl consideră accesibil.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  R. Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE. Andrei Spînu: „Dragi transportatori moldoveni, aveți cale liberă în UE”

  R. Moldova a semnat, pe 29 iunie, Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andr…
  R. Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE. Andrei Spînu: „Dragi transportatori moldoveni, aveți cale liberă în UE”

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler