Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   16 eșecuri în Moldova, care…

16 eșecuri în Moldova, care au devenit succese

Mai mulți oameni de succes au vorbit în fața publicului despre eșecurile din viața lor și lecțiile învățate pe urma acestora. Cinematograful Gaudeamus a găzduit recent evenimentul „Istorii de eșec”, organizat de Ignite Chișinău. În cadrul evenimentului, 16 vorbitori au avut câte 5 minute la dispoziție, ca să convingă publicul despre faptul că un eșec poate fi o sursă de insipirație.

alina_beleuta„Mă numesc Alina și primul meu eșec a fost la naștere. Părinții mei genetici au renunțat la mine. De aici începe istoria eșecului, atunci când tu nu faci nimic și totuși greșești”. Alina Beleuța este brand manager Jacobs Moldova. În prezentarea sa a vorbit despre problema copiilor orfani din Republica Moldova, care conform datelor din anul 2015 sunt peste 4000 la număr. „Nu poți să schimbi lumea. Foarte des aud aceasta. Nu poți să-i iai pe toți acasă, dar dacă iai un copil acasă, poți să schimbi lumea lui”, a fost îndemnul Alinei către public.

„M-a impresionat istoria Alinei Beleuța. Pe lângă faptul că a povestit istoria ei de viață, ne-a îndemnat să acționăm într-o problemă socială, cum este adopția. Cred că asta trebuie să facă liderii de opinie, să scoată din umbră problemele pe care le avem în societate, pentru a le rezolva prin acțiuni comune”, spune Daniel Vodă, spectator.

Daniel Vodă, crede că cele mai relevante sunt popriile greșeli, dar „oamenii înțelepți învață și din greșelile altora”. „Mă bucur că am posibilitatea să descopăr astăzi oameni noi, pentru că oamenii din jurul nostru sunt cei care ne insipiră și ne dau lecții de viață ”, a spus Daniel Vodă.

„Sunt pentru prima dată la un eveniment la care se vorbește nemijlocit doar despre eșecuri. Nu fiecare are curajul să vorbească despre greșelile sale. Totuși, din experiența mea, oamenii care spun mereu adevărul, fie chiar și unul urât, au mai mult respect și încredere din partea oamenilor din jur”, spune Marcel Sobieski, spectator.

olga_melniciucOlga Melniciuc, președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, a ținut un discurs despre eșecurile tinerilor antreprenori, în care îi îndeamnă să învingă frica și să renunțe la gândurile pesimiste atunci când planifică să lanseze o afacere. „Acești oameni pierd foarte multă energie cu gândurile negative despre „ce s-ar putea întâmpla rău”, în loc să analizeze beneficiile”, susține Olga Melniciuc, una dintre vorbitori.

Un eșec poate fi șansa pentru un succes. Artur Gurău, un alt vorbitor din cadrul evenimentului, susține că atunci când eșuezi, este important să analizezi și să inveți din asta ceva. „E bine când noi ne transfomăm eșecurile într-o motivație pentru a face ceva mult mai mult. Și chiar dacă îți pare câteodată că este sfârșitul lumii, tot timpul mai exisă o șansă”, a spus în încheiere Artur Gurău.

„Eșecurile trebuie ambalate frumos și servite ca pe-o bombonică. Așa este mai ușor să treci peste ele și să mergi înainte cu capul sus”, așa și-a început prezentarea Stela Moldovanu, fondatoarea salonului molDeco. Stela a vorbit despre greutățile pe care le-a înfruntat până a ajunge la succesul afacerii pe care o gestionează. Din experiența sa, a învățat că „indiferent de situație, în orice circumstanțe, poți să mergi mai departe, alegând o cale total opusă”.

artur_gurau„Istoriile pe care le-am auzit, nu reprezintă niște eșecuri grave ci mai degrabă transmit ideea că pentru ca să ajungi la un rezultat bun, trebuie uneori să încerci de mai multe ori”, a remarcat Dumitru Țugulea, spectator.

„Mulți tineri cred că dacă au avut un eșec, ei nu vor mai putea reuși, de aceea e bine să avem astfel de evenimente, care să ne inspire. Eu aș putea vorbi despre un eșec al meu în fața unui public, însă doar atunci când voi obține un succes”, recunoaște Violeta Rașcovshii prezentă la eveniment.

Traian Chivriga, organizatorul evenimentului spune că inițial au vorbit cu peste 40 de persoane despre participarea la eveniment, dintre care au acceptat 16. „La început au fost toți sceptici când le-am spus că urmează să vorbească despre eșecurile din viața lor, dar mai apoi au acceptat”, a menționat Traian Chivriga.

Ignite este un eveniment realizat în peste 100 de țări din toată lumea, în cadrul căruia vorbitorii își împărtășesc pasiunile profesionale și personale printr-o prezentare, utilizând 20 de slide-uri care se schimbă automat la fiecare 15 secunde. Primul eveniment Ignite Chișinău a fost organizat în luna august.