Valeria Vulpe – de la Google la glume: „Dacă râzi cu alți oameni, te încarci cu multă energie”

Valeria Vulpe este o tânără comediană originară din Chișinău, care face umor pentru străini. Actualmente este stabilită în Statele Unite ale Americii, evoluând deja cu scenete umoristice pe scene mici și mari din SUA și Marea Britanie. Ea a participat și la festivaluri internaționale de prestigiu, cum ar fi Edinburgh Fringe, Sketchfest San Francisco și Altercation Comedy Festival din Austin.
Setea de umor i-a venit după un job extrem de serios: a lucrat aproape 10 ani la Google – una dintre cele mai reputate și bogate companii din lume în domeniul Big Tech. A ajuns în SUA în 2004 cu o bursă la Universitatea din Iowa.
Trei ani a făcut parte din trupa de improvizație „Engames Improv” din San Francisco. În New York, a urcat pe scenele Greenwich Village Comedy Club, Broadway Comedy Club și Bushwick Comedy Club, iar în Londra a fost la Top Secret Comedy Club. Recent, a avut primul ei show de stand-up în R. Moldova și așa a ajuns la ZdG pentru un interviu.
„Vreau să fac altceva…”
Prima interacțiune cu stand-upul a avut-o în 2015, când verișoara ei a înscris-o la un curs. „Eu mă plângeam că nu mi-e interesant la lucru și vreau să fac altceva, dar nu știu ce” – își amintește Valeria. Prima ieșire pe scenă i-a plăcut, dar a renunțat din cauza fricii. Câțiva ani mai târziu, a realizat că frica de a nu face comedie era mai mare decât cea de scenă, așa că a schimbat principiile: „Nu o să iasă – nu o să iasă. Nu am ce pierde.”

Imigrația, conflictele identitare, absurditatea socială și moștenirea est-europeană au fost subiectele care au preocupat-o și au devenit teme abordate în show-urile sale.
Studiile ei de bază sunt în domeniul matematicii și se pare că există o conexiune între sobrietatea cifrelor și umorul Valeriei: are un umor sec, câteodată negru, iar atunci când sala râde – fața ei nu trădează nicio emoție. „Eu cred că (e) chestia asta de a fi concis”, explică ea stilul său umoristic. Materialul ei conține glume „one liner” (o singură linie, n.r.), ce presupun condensarea umorului într-o singură propoziție, maxim două. Această tehnică, spune ea, contribuie inclusiv la căutarea esențialului și prezentarea lui într-o formă simplă. Mai mult, persoanele care o amuză cel mai mult, prietenii, sunt și ei din domeniul matematicii.
În R. Moldova lumea e pusă pe glume
Pe scenă, Valeria are un personaj. Ea susține că în viață râde foarte mult, pe când personajul păstrează un poker face (față care nu arată emoții, n.r.). Ea nu simte că joacă un rol pe scenă, iar personajul îi iese într-un mod natural. Unul dintre factorii care au influențat crearea personajului scenic a fost munca la corporația big tech, unde exista o atmosferă serioasă și formală, dar unde Valeria găsea loc de glume.
„Deci, în cariera mea, de câte ori aveam întâlniri, povesteam despre ce aveam eu de povestit, dar și încercam să spun o glumă cu o față super serioasă, pentru că eram la lucru.”

Valeria consideră că modul moldovenilor de a privi lucrurile, găsind partea hazlie sau absurdă a situațiilor, și „felul ăsta de a vorbi, care vrea să facă cam o zicală din tot”, sunt semne ale umorului bun. Îi provoacă amuzament mulți taximetriști, care „toți par comedieni”. În plus, consideră că moldovenii sunt deschiși spre interacțiuni hazlii.
„Multă lume e gata să glumească cu tine, știi? Necunoscuți. Dacă începe o glumă sau îi dai o întrebare așa mai ciudată, multă lume e de acord să continue conversația.”
Ea afirmă că îi place să discute cu oamenii de aici și nu dă greș: „Oriunde merg, cu mașina sau cu taxi, sau în orice magazin sau la un bar – îmi place să dau întrebări, așa, să văd ce mai zice lumea. Și deseori e ceva amuzant.”
În comparație cu SUA, Valeria simte că acasă e mai simplu să cunoști și să înțelegi oamenii. „Cred că nu suntem atât de prietenoși la prima vedere, dar suntem mai sinceri.” O altă diferență pe care o simte este atmosfera apăsătoare din State în urma venirii lui Trump la putere, care „pare sfârșitul lumii”, în opoziție cu atitudinea mai lejeră remarcată în R. Moldova: „Păi, dacă se sfârșește lumea, hai să trăim azi.”

În R. Moldova își vizitează prietenii și spune că îi apreciază, fără glumă: „Încă mai am prieteni aici cu care mă văd des. Ceea ce e frumos.”
Iar una dintre sursele cele mai dragi de glume bune e tot la Chișinău, care o așteaptă acasă mereu. „Mama mea e foarte hazlie și, cumva, nici nu-și dă seama,” spune Valeria.
Acasă: „Fețe care zâmbesc, dar nu râd”
Ceea ce apreciază la americani este că se laudă și se încurajează reciproc. Ea a observat în spațiul românesc tendința de a minimiza succesele, „de a-ți ști locul”, de a nu încerca lucruri noi din frică de eșec sau critică. Și crede că „încrederea în sine, asta ne lipsește.” În acest context, a evocat o situație din liceu:
„Țin minte că am cerut (profesoarei, n.r.) să-mi scrie o scrisoare de recomandare și mi-a răspuns că «bine, tu ești o elevă bună, dar nici nu ești geniu, ce să scriu aici?»”
În contrast, ea susține că, în SUA, oamenii se încurajează reciproc și încearcă să facă orice, fără să fie inhibați de cei din jur: „Americanii au atitudinea asta că «da, du-te, încearcă, tu poți».”

La 18 aprilie, curtea Centrului Comunitar 151 a fost gazda primului show de stand-up din R. Moldova al Valeriei. Constanța Dohotaru, directoare de programe la A.O. „Laolaltă”, i-a propus să facă și un atelier de stand-up pentru fete și femei.
I-a plăcut experiența pe scena din Chișinău, chiar dacă a simțit publicul mai reticent ca de obicei: „Eu vedeam fețe care zâmbesc în fața mea, dar nu râdeau.”
Valeria spune că nu există teme interzise de abordat în stand-up. În schimb, bunul simț o ghidează mereu. Evită subiectele pe care le abordează alți comedianți, nu face umor obscen sau șocant, iar când vorbește despre R. Moldova, încearcă să evite stereotipurile culturale.

Apreciază mult sentimentul pe care îl trăiește atunci când provoacă hohote sincere de râs. „E foarte bine când publicul râde cu tine. Că dacă râzi doar tu, în capul tău, nu e atât de plăcut. Dacă râzi cu alți oameni, cu prieteni, te încarci cu multă energie.”
Femei în comedie: „Să ne încurajăm una pe alta”
Cum bărbații fac mai mult stand-up decât femeile, Valeria era, de multe ori, singura femeie la show-uri: „Peste tot în lume unde am fost, sunt majoritatea, aș zice, 80% sunt bărbați.”

De aceea, oferă sfaturi gratuite mai ales femeilor, ca să fie auzite și aplaudate pe scenele de umor. Ea spune că există 3 momente cruciale de care trebuie să ții cont dacă vrei să faci stand-up: să vrei, să ai curaj, să ai o comunitate care te sprijină.
„Acum sunt multe femei care cred că ar fi foarte bune la vorbit în public, dar nu o fac din frică și aș zice că le înțeleg, am avut-o și eu. Mie mi-a luat 10 ani”, explică Valeria.
„Cred că trebuie să ne încurajăm una pe alta și să ne încurajeze alții”, conchide Valeria, fără glumă, la finalul discuției.