Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Pictoriţa Valentina Rusu-Ciobanu - 95…

Pictoriţa Valentina Rusu-Ciobanu – 95 de ani îndrăgostită de pictură şi artă

Creaţia sa a marcat o epocă în istoria artelor plastice naţionale, rămânând până acum actuală prin adevărul vieţii ce se reflectă pe pânzele pe care le pictează cu atâta dăruire de sine. Valentina Rusu-Ciobanu este o distinsă doamnă a culorilor şi formelor, care a împlinit 95 de ani.

Valentina Rusu-Ciobanu este laureată a Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 obţine Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iar în anul 2010 i se conferă titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău. A luat parte la numeroase expoziţii republicane şi de peste hotare: România, Bulgaria, Polonia, Canada, Siria, Irak, Franţa.

542-valentina-rusu-ciobanu2Metaforele din picturile ei

„Valentina Rusu-Ciobanu aparţine acelei generaţii de artişti plastici basarabeni care s-au format încă în ambianţa culturală a României interbelice, dar a căror activitate de creaţie s-a desfăşurat în a doua jumătate a secolului XX, în contextul extrem de contradictoriu al realităţilor social-politice dictate de regimul totalitar comunist. Elaborând o nouă poetică a imaginii, plasticiana a îmbrăţişat maniera sinceră a artei naive, manieră în care şarja, grotescul, umorul bonom, reprezentau un fel de replică la clişeele şi principiile promovate de regimul totalitar comunist”, susţine criticul de artă Constantin Ciobanu.

Capodoperele Valentinei Rusu Ciobanu readuc în actualitate responsabilitatea şi dragostea pentru pictură. Ea a fost mereu o fire delicată, şi, în acelaşi timp, fermă în convingerile sale. În timpul dictaturii şi cenzurii comuniste, artista a fost una dintre puţinele creatoare de frumos care au avut curajul de a se opune ideologiei sovietice şi de a transpune în lucrări frumuseţea vieţii. Curajul ei era admirat şi de regretatul maestru Glebus Sainciuc, soţul şi prietenul de viaţă cu care au trăit în comuniune spirituală peste 60 de ani. Picturile Valentinei Rusu-Ciobanu sunt o metaforă plină de sens şi mesaj ironic împotriva regimului comunist. „A reuşit în condiţii foarte grele, când exista acea cenzură, să promoveze operele de artă care au rămas vii şi actuale şi în zilele noastre”, opinează Gheorghe Postică, viceministrul Culturii al R. Moldova.

„Fiecare cuvânt este un cântec al sufletului omului care-mi vorbeşte”

Pictoriţa, născută la 28 octombrie 1920, îşi aminteşte că a fost atrasă de universul artelor plastice de la vârsta de patru ani, după ce a rămas profund impresionată de ilustraţiile pe care le făcea unchiul său. Pasiunea pentru pictură a păstrat-o de-a lungul anilor. Astfel, în anul 1937 îşi face studiile la Şcoala Belle-Arte din Chişinău, după care la începutul anilor `40 urmează studiile la Academia de Arte Frumoase din Iaşi.

Născută în mediul citadin chişinăuian, Valentina Rusu-Ciobanu a păstrat pentru toată viaţa admiraţia pentru ulicioarele întortocheate şi mediul în care grijile de zi cu zi se aflau într-o stare de armonie exemplară.

După decenii de muncă în atelier, dar mai ales după plecarea în eternitate a maestrului Glebus Sainciuc, Valentina s-a retras din viaţa publică. În prezent, pictoriţa locuieşte în vechea căsuţa din Chişinăul istoric, unde se bucură de realizările talentatului său fiu, Lică Sainciuc.

„Deja nu mai aud bine, decât dacă mi se vorbeşte la ureche, mai cu seamă mi se cântă, pentru că fiecare cuvânt e un cântec al sufletului omului care-mi vorbeşte”, ne spune pictoriţa, care a ştiut mereu să dea viaţă personajelor pe care le contura pe pânzele ei, oferindu-le culori de o puritate uimitoare.

Cu ocazia aniversării Valentinei Rusu-Ciobanu, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei găzduieşte, în perioada dintre 3 noiembrie şi 6 decembrie 2015, expoziţia aniversară a artistei.