VIDEO/ Cutiile statului pentru nou-născuţi, livrate de compania unor donatori ai PDM – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ Cutiile statului pentru nou-născuţi, livrate de compania unor donatori ai PDM

  VIDEO/ Cutiile statului pentru nou-născuţi, livrate de compania unor donatori ai PDM
  de
  21 ianuarie 2019 | 07:58

  Compania „Rapid Link”, ai cărei angajaţi au donat în ultimele două campanii electorale aproximativ 180 de mii de lei pentru Partidul Democrat din Moldova, a câştigat licitaţia pentru proiectul „O nouă viaţă”, care presupune livrarea de produse pentru nou-născuţi în toate maternităţile din R. Moldova. Noul câştigător aduce cu sine şi o parte din SRL-urile implicate în licitaţia precedentă, câştigată de o revistă, dar şi câteva firme care şi-au intersectat activităţile cu politicianul Vladimir Plahotniuc.

  Proiectul Guvernului „O nouă viaţă”, inspirat de la Fundaţia Edelweiss, continuă şi în 2019. În acest sens a fost organizată o nouă licitaţie publică, în joc fiind puse 23,6 milioane de lei. Dacă concursul precedent a fost câştigat de Revista Periodică „Odoraşul” SRL, de această dată, învingător a devenit o companie IT, care, la fel ca şi revista, nu este nici producătoare, nici furnizoare de produse pentru copii.

  Rapid Link – camere pentru CEC şi donaţii pentru PDM

  Câştigătorul licitaţiei, „Rapid Link” SRL, este o firmă fondată în 2007 şi gestionată de omul de afaceri Victor Baciu. În acea perioadă, el era candidat la funcţia de consilier municipal din partea Partidului Conservator şi deţinea funcţia de director financiar al firmei „Omnicom” SRL. Pe listele aceleiaşi formaţiuni se regăsea şi Aliona Baciu, soţia acestuia.

  Firma prestează servicii în domeniul IT şi este SRL-ul care va instala şi cele 2300 de camere de supraveghere în secţiile de votare pentru alegerile parlamentare din februarie 2019. De ce? Pentru că, în luna decembrie 2018, a câştigat o licitaţie organizată de Comisia Electorală Centrală, în valoare de 9,8 milioane de lei.

  Publicitate

  Un alt fapt curios este şi cel că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, nu mai puţin de opt angajaţi ai „Rapid Link” au donat bani pentru PDM. În total – 27 300 lei.

  În campania electorală din 2014, unii angajați ai Rapid Link au făcut donații pentru Partidul Democrat

  În anul electoral 2016, către PDM au fost făcute mai multe donaţii din partea unor persoane cu nume similare celor angajaţii la „Rapid Link”. În listă este inclusă o persoană cu nume şi prenume identic cu cel al soţiei lui Victor Baciu, Aliona Baciu. Aceasta a donat 44 mii lei. Lista este continuată de Gheorghe Isac, care a oferit 10 mii lei, Mihail Petrov – 12 mii lei, Anatoli Severin – 12 500 lei, Carmen Chetraru – 23 mii lei şi Svetlana Madan – 55 mii lei. În total, în 2014 şi 2016, angajaţii companiei au donat pentru PDM 183 de mii de lei. Legăturile dintre această companie şi PDM nu se încheie aici. Parascovia Mihalachi, angajată la „Rapid Link”, deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Ligii Tinerelor Democrate, o organizaţie subordonată PDM.

  De la IT la produse pentru copii

  Contractul pentru livrarea produselor pentru nou născuţi, semnat pe 27 decembrie 2018, în valoare de 20,4 milioane lei (16,99 milioane lei fără TVA) prevede livrarea, în perioada 1 ianuarie – mai 2019, a unor seturi de bunuri pentru nou-născuţi în toate maternităţile din R. Moldova. Valoarea contractului este mai mică cu peste trei milioane lei decât a estimat iniţial Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS).

  Compania „Rapid Link” nu este nici producător şi nici furnizor de produse pentru copii. Firma va contracta diverşi agenţi economici pentru furnizarea acestor produse, exact ca şi în cazul revistei Odoraş, care a livrat produse similare în luna decembrie 2018. Setul de documente depus la MSMPS conţine şi lista furnizorilor/producătorilor de bunuri, constituită din opt agenţi economici. Printre firmele selectate se regăsesc şi câteva SRL-uri care au figurat la licitaţia precedentă, câştigată de Revista Periodică „Odoraşul” SRL.

  Astfel, salteaua şi husa vor fi în continuare livrate de „Şarm” SRL. Cutia în care sunt depozitate produsele este confecţionată de acelaşi „Vorocei” SRL. Şerveţelele umede pentru copii sunt oferite de „Hancost Prim” SRL, iar crema de sub scutec, şamponul-spumă şi uleiul sunt furnizate de „Viorica Cosmetic”.

  Pe de altă parte, în oferta „Rapid Link” figurează şi câţiva agenţi economici noi, care s-au intersectat în ultimii ani cu Vladimir Plahotniuc, liderul PDM, ori cu Fundaţia de binefacere „Edelweiss”, condusă de acesta.

  „Sofdar” SRL şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri

  „Sofdar”SRL e prima pe listă. Aceasta va livra, în cadrul proiectului, cele mai multe articole: body cu mâneci lungi, pantalon cu botoşei, pantalon fără botoşei, maletă, căciulă, ciorapi şi păturică dublă. Firma a fost fondată de Tatiana Marandiuc şi de Ecaterina Papanaga. Ce atribuţie au acestea cu liderul PDM? La sfârşit de decembrie 2018, cele două antreprenoare au câştigat un grant în valoare de 50 de mii de lei, oferit de Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), a cărei preşedinte este Vladimir Plahotniuc. Fondatoarele „Sofdar” SRL apar şi într-o fotografie comună cu liderul PDM. În cadrul galei, Plahotniuc „a făcut un apel la continuarea colaborării între guvernare şi firmele private, susţinând că mediul de afaceri are şi el o miză în ceea ce priveşte viitorul ţării”, se spune într-o ştire de la Publika TV, afiliată politicianului. La acelaşi eveniment a fost prezentă şi Silvia Radu, ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Tatiana Marandiuc şi Ecaterina Papanaga au participat, în iunie 2018, la un eveniment organizat de Revista Odoraş, care colaborează cu Fundaţia Edelweiss şi care a câştigat licitaţia precedentă organizată de MSMPS. Cu această ocazie, antreprenoarele au vorbit despre hăinuţele pentru nou-născuţi.

  Publicitate

  Contactată telefonic, Tatiana Marandiuc a insistat să discutăm cu o altă persoană, care ne va răspunde „la toate întrebările”. Persoana delegată a fost Vitalie Dragancea, care s-a prezentat drept consultant în cadrul firmei „Rapid Link” şi persoana care administrează proiectul „O nouă viaţă” în cadrul companiei. Acesta a refuzat să răspundă la telefon şi a cerut să trimitem întrebările pe poşta electronică. De altfel, Vitalie Dragancea şi Victor Baciu sunt fondatorii firmei BDB SRL, care are aceeaşi adresă juridică ca şi Rapid Link. Dragancea este fostul şef al Institutului Naţional de Metrologie.

  Rival în concurs, după care parteneri?

  În lupta pentru livrarea cutiilor statului, „Rapid Link” i-a avut drept rivali pe compania „Universcom” SRL, condus de Sofia Sugac, una din cele trei persoane care, în 2013, a „contribuit” la reîntoarcerea Băncii de Economii în proprietatea statului cu mai multe datorii de zeci de milioane de lei, în urma unui proces de judecată.

  „Universcom” oferea 18,2 milioane lei, iar MSMPS a selectat firma care oferea cel mai mic preţ. Astfel, „Rapid Link” a ieşit câştigător, deşi se pare că ambii agenţi economici nu au avut nimic de pierdut, întrucât „Universcom” figurează în lista producătorilor de bunuri pentru proiectul „O nouă viaţă”. Conform setului de documente disponibile pe platforma e-tender.md, acesta ar urma să livreze seturi de lenjerie de pat pentru copii şi pături duble.

  Contactată de ZdG, Sofia Sugac, conducătoarea firmei, a declarat că „noi pături nu livrăm, au refuzat. Ministerul nu a acceptat păturile noastre, cu toate că sunt 100% din bumbac”. Cu referire la participarea în continuare în proiect, aceasta a afirmat că „am ieşit cu oferta şi separat, şi cu dânşii (Rapid Link) în comun. Dacă ei doreau, procurau de la noi, dacă refuzau, nu procurau. Şi ei au acceptat propunerea noastră ca să fie inclusă în oferta lor”. De asemenea, Sofia Sugac a declarat că „niciodată noi nu am avut atribuţii cu Edelweiss, nici cu partidul. Noi suntem societate pe acţiuni. De sine-stătător activăm. Noi nu ne intersectăm cu fundaţia”.

  Ne-am deplasat la sediul „Rapid Link” pentru a discuta cu Victor Baciu, proprietarul firmei. Acesta era plecat, însă l-am contactat telefonic. Baciu a insistat să-i trimitem întrebările on-line.

  Într-un răspuns adresat ZdG, Victor Baciu scrie că „se simte o intenție de a interpreta negativ faptele produse, fapt care îngrijorează și întristează”. Acesta ne-a comunicat că „atunci când a fost anunțat concursul public din cadrul proiectului „O Nouă Viață”, noi am decis că avem capacitatea financiară necesară, partenerii necesari și managerii de proiect pregătiți să realizeze un asemenea proiect. Referitor la donații, acesta a menționat că sunt decizii personale care nu le va comenta. „Nu știu care din colegele mele are calitatea de vice-președintă și nu mă interesează. Mă îngrijorează legătura, care încercați să o faceți între competitivitatea ofertei noastre și donații”, a scris acesta.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul național cu încă 45 de zile

  Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a contestat la Curtea Constituțională (CC) hotărârea Parlamentului, din 23 iunie 2022, privind prelungirea stării de urgență. Contestația la CC a fost depusă de depu…
  Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul național cu încă 45 de zile

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler