Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Un proiect-"poveste" pentru fraude la…

Un proiect-„poveste” pentru fraude la Serviciul Grăniceri

Directorul general al Serviciului Grăniceri (astăzi, Poliţia de Frontieră) şi-ar fi însuşit 130 mii de euro. Dezvăluirea unor fraude în implementarea proiectului european care prevede instalarea reţelelor de comunicaţii fixe şi mobile pentru Serviciul Grăniceri continuă. În timp ce managerul unei companii implicate în proiect îl acuză pe Roman Revenco de „spălare de bani”, acesta neagă acuzaţiile, aducând învinuiri similare la adresa celui dintâi.

Pe 24 mai 2012, ZdG a publicat un articol (Proiect european cu ilegalităţi) în care aducea la cunoştinţă descoperirea unor fraude la implementarea acestui proiect. Atunci se discuta despre cearta dintre câteva firme subcontractoare, care au ajuns în judecată. Motiv de ceartă între acestea erau câteva sute de mii de euro. La acel moment însă toate părţile au anunţat că n-ar fi la curent cu amănuntele cazului dat, evitând să dea un răspuns clar în acest sens.

Creierul unui mecanism corupt

ZdG a anunţat anterior că, pentru realizarea proiectului „Reţeaua de Comunicaţii Fixe şi Mobile pentru Serviciul Grăniceri al R. Moldova”, Uniunea Europeană a alocat suma de circa 2 milioane de euro, mai exact 2,5 milioane, iar pe 22 mai a avut loc lansarea celei de a doua faze a proiectului. Vladimir Volcov, care se prezintă drept manager de proiect, susţine că acesta a început să frâneze din start din cauza diferitor probleme, inclusiv tehnice şi juridice, datorate, potrivit lui, faptului că, pe de o parte, oamenii angajaţi nu erau specialişti în domeniu, erau „persoane absolut necompetente în probleme tehnice şi impotente ca persoane de decizie”, iar pe de altă parte, sustragerii de bani din proiect: „Pentru unele persoane acest proiect a fost un instrument prin care pot fi spălaţi bani”.

Vladimir Volcov este convins că „motorul şi creierul acestui mecanism corupt a fost Roman Revenco, director general al Serviciului Grăniceri (astăzi, Poliţia de Frontieră, n.r.). Bineînţeles că frauda n-a efectuat-o de unul singur, având complici în diferite companii, precum şi în managementul Ericsson”. Amintim că contractul a fost semnat între Uniunea Europeană şi compania de telefonie mobilă suedeză Ericsson, care însă nu s-a implicat direct în acest proiect. În schimb, au fost implicaţi manageri ai companiei din România: „Pentru a verifica derularea proiectului au fost împuternicite două persoane de la compania Ericsson România. Respectiv, controlul le revenea anume lor”, menţionează Volcov.

Astfel, Vladimir Volcov acuză reprezentanţii Ericsson România că ar ascunde adevărul de Ericsson Suedia. Anterior, contactat de ZdG, George Cioca, directorul Departamentului Vânzări pentru organizaţiile publice şi guvernamentale în Europa de Sud-Est, Compania Ericsson, a anunţat că nu este la curent cu fraudele comise la implementarea proiectului în cauză: „Tot ce ştim este din auzite. Noi ne-am făcut lucrul, am plătit tot ce trebuia. Acum ei se ceartă că cineva nu le-ar fi dat cablul sau metalul care trebuia”. Volcov însă susţine că managerii de la Ericsson România sunt complicii lui Revenco. El afirmă că „trei dintre persoanele care erau la masă pe 22 mai 2012, în timpul lansării fazei a doua a proiectului, sunt implicate în spălare de bani”, făcând astfel aluzie şi la George Cioca.

300 mii de euro „cadou”

În acelaşi timp, Vladimir Volcov nu ascunde că ar fi fost la curent cu condiţiile în care va lucra. Potrivit acestuia, din momentul semnării contractului cu compania română, Roman Revenco a venit în oficiul lui Volcov, unde i-a adus la cunoştinţă condiţiile participării acestuia la proiectul dat: „Discuţia a fost foarte scurtă. Mi-a spus: Eu sunt Dumnezeu în acest proiect şi tot ce se întâmplă aici va fi aşa cum voi spune eu”. Suma pe care Roman Revenco ar fi cerut-o „drept cadou” din acest proiect se ridică la 300 mii de euro, iar Volcov spune că n-a avut de ales: „Fie fac ce spune el şi nu duc la capăt acest proiect, fie vom lupta”. Ulterior însă, într-o scrisoare către Fiodor Ghelici, preşedintele asociaţiei obşteşti „Moldova Mea”, cerând protecţia acestuia, Vladimir Volcov spune că Revenco i-ar fi cerut suma de 220 mii de euro, şi nu de 300 de mii, cum anunţa anterior.

Până acum, potrivit lui Volcov, Roman Revenco a reuşit să extragă din acest proiect 130 mii de euro din cei 300 planificaţi: „Restul banilor n-au putut fi extraşi pe motiv că compania prin care se efectua această fraudă a fost blocată”. De pe data de 1 iunie anul curent şi până-n prezent, Vladimir Volcov susţine că a fost arestat de câteva ori în baza art. 190 alin. 5 CP RM (Escrocherii săvârşite în proporţii deosebit de mari), care prevede pedepse cu închisoare de la 8 la 15 ani şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. În aceeaşi ordine de idei, Volcov afirmă că Revenco este susţinut de către o „persoană de nivelul cel mai înalt de la Ministerul Afacerilor Interne”, din cauza căreia este acum chemat în judecată în baza unor dosare fabricate.

Alexei Roibu, ministrul Afacerilor Interne, neagă acuzaţiile aduse şi afirmă că nu ar fi fabricat niciun dosar, iar toate acuzaţiile lui Vladimir Volcov sunt nefondate, pentru că acesta n-a prezentat nicio dovadă. Totodată, sursele Serviciului Grăniceri (astăzi, Poliţia de Frontieră) susţin că Volcov „nu are şi nu a avut calitatea oficială de manager de proiect, el fiind doar administrator al societăţii comerciale „SGC Grup” SRL, care este un subantreprenor al unei societăţi comerciale din România, care, la rândul său, a fost angajată de Ericsson să efectueze lucrările în cadrul executării proiectului”. Anume despre această firmă subcontractoare Departamentul de Poliţie anunţa anterior că ar fi refuzat să achite 1 milion de lei pentru lucrările efectuate, iar „pentru a deposeda ilegal firma şi de avansul achitat (2300000 de lei, n.r.), invocând pretexte ilegale, aceasta a aplicat sechestru pe conturile bancare şi pe bunurile materiale ale întreprinderii”.

Preţul unei vieţi – 10 mii de euro

Într-un comunicat de presă, Serviciul Grăniceri a anunţat că acuzaţiile lui Vladimir Volcov „constituie un neadevăr şi au un caracter calomniator”. În continuare, se explică rolul lui Volcov în acest proiect şi de ce este cercetat acesta în instanţa de judecată. La 23.03.2012, pe adresa Serviciului Grăniceri a parvenit de la SRL „Provimet Grup” o scrisoare prin care se informa că, în cadrul examinării litigiului dintre SRL „SGC Grup” (societatea lui Volcov) şi SRL „Provimet Grup” (subcontractorul acestuia), în baza deciziei Curţii de Apel Chişinău nr. 2 nr-216/12 din 09.02.2012, s-a dispus aplicarea sechestrului pe un şir de obiecte de telefonie mobilă şi fixă din cadrul proiectului destinat Serviciului Grăniceri.

În pofida celor menţionate mai sus, peste două luni, pe 22 mai, contactat de ZdG, Roman Revenco susţinea că neînţelegerile care au apărut „sunt relaţiile dintre doi agenţi economici, care vor fi hotărâte în instanţa de judecată, iar această disensiune n-a afectat realizarea proiectului ca atare”, deşi, la acea perioadă, Serviciul Grăniceri fusese deja informat în privinţa aplicării sechestrului. Mai târziu, alte două companii subcontractoare SRL „SGC Grup” (SRL „Congrup Energo” şi SC „Quadro” SRL) au acţionat în judecată împotriva acesteia. Pe de altă parte, Vladimir Volcov îl acuză pe directorul general al Serviciului Grăniceri că „din suma de 300 de mii de euro pe care el (Revenco, n.r.) a vrut s-o scoată din proiect, a reuşit să scoată 130 de mii, dar are toate şansele să scoată şi restul, fiind susţinut de persoane influente”.

La întrebarea de ce vorbeşte abia acum despre această infracţiune, Volcov a răspuns că „nu scoate gunoiul din casă. În prezent însă lupta dintre noi a luat amploare şi fiecare luptă prin intermediul instrumentelor pe care le deţine”. Deşi n-a adus deocamdată dovezi în favoarea celor declarate, Volcov pretinde că deţine „probe foto, audio, video, mail, skype etc.”, pe care le va prezenta companiei suedeze Ericsson. Fiodor Ghelici spune că va avea grijă personal ca acestea să ajungă în posesia UE. Mai mult, el susţine că, după ce au fost făcute publice acuzaţiile aduse lui Revenco, „banii ce urmau să vină de la UE pentru continuarea acestui proiect au fost blocaţi”. Totodată, Volcov mărturiseşte că-i este frică pentru viaţa sa: „Lucrurile stau astfel încât, dacă mă apăr de ei, va fi comandată lichidarea mea fizică. Preţul nu este mare – 10 mii de euro”, lucru pe care, susţine Volcov, l-a aflat din surse sigure. Pe data de 4 iulie anul curent, Vladimir Volcov a fost transferat de la Comisariatul General de Poliţie, unde se afla în arest preventiv, în Penitenciarul nr. 13.

Acest articol a fost realizat în baza unui proiect susţinut de Ambasada SUA. Constatările şi opiniile autorului nu reflectă opinia Guvernului American.