Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   TOP 10: Automobilele judecătorilor de…

TOP 10: Automobilele judecătorilor de la Curtea de Apel Chişinău

426-CACPe locul I în topul cu cele mai multe şi mai luxoase automobile de la CA Chişinău se află judecătoarea Domnica Manole, care deţine 11 automobile, şi judecătorul Sergiu Arnăut, care “a uitat” să declare trei Mercedesuri, un Hyundai Tucson, un BMW şi un Maz. Pe locul doi se află controversatul judecător Ion Muruianu, fiind proprietarul unui automobil Subaru Tribeca, în valoare de peste o jumătate de milion de lei. În timp ce fotografiam automobilele de lux ale judecătorilor, mai mulţi magistraţi s-au arătat nervoşi şi supăraţi pe reporteri. “Amuşi iau o “chiatră” şi arunc în tine. Îţi sparg aparatul…”, ne-a ameninţat judecătorul Tudor Micu imediat ce a coborât dintr-un Mercedes E 220, pe care nu l-a declarat pe anul 2012.

426-grafic1La CA Chişinău activează 45 de judecători. 39 au declarat că deţin cel puţin un automobil, pe când alţii 6 au scris în Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012 că nu sunt proprietari de automobile, în schimb au menţionat că deţin case de milioane, depozite la bancă şi acţiuni în diverse întreprinderi.

În topul cu cele mai multe şi mai luxoase automobile de la CA Chişinău se află judecătoarea Domnica Manole. Ea deţine un automobil Mitsubishi fabricat în 2010, Renault Clio – 4 automobile şi Dacia Logan – 6 automobile. Pe aceeaşi poziţie se află şi judecătorul de la CA Chişinău Sergiu Arnăut, care susţine oficial că nu deţine automobile.

„A uitat” să declare 6 automobile

Potrivit unor surse, magistratul Sergiu Arnăut, deşi în acte este divorţat, locuieşte împreună cu soţia sa, Tatiana Arnăut, pe str. Cucorilor din capitală. Judecătorul ar fi divorţat de soţie pentru a-şi ascunde averile de milioane. În contextul dat, potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Tatiana Arnăut este fondatoare la “Lux-Sivita” SRL, o întreprindere care gestionează şi cantina de la CA Chişinău. Tot ea deţine şi firma “Vetanisio” SRL, care administrează ruta de transport Chişinău–Soroca.

426-cac3În Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012, magistratul scrie că nu deţine nici un automobil. Însă, potrivit datelor de la “REGISTRU”, pe numele lui Sergiu Arnăut sunt înscrise două automobile. Un BMW de culoare albastră şi un Maz de culoare gri. Iar pe numele Tatianei Arnăut sunt înscrise trei Mercedes-uri şi un Hyundai Tucson, fabricat în 2012, în valoare de 340 mii de lei.

Muruianu îşi parchează “Subaru” lângă sediul PCRM

Pe locul doi în topul automobilelor de la CA Chişinău se află controversatul judecător Ion Muruianu, demis de câteva ori din funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. Magistratul este proprietarul unui Subaru Tribeca fabricat în 2007, în valoare de 611 mii de lei. Muruianu activează la CA Chişinău, situată pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, şi obişnuieşte să-şi parcheze automobilul de lux lângă sediul de milioane al PCRM-ului.

Tudor Micu, un alt judecător de la CA Chişinău, a scris în Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012 că are în proprietate doar o Toyota Land Cruiser Prado, în valoare de 288 mii de lei, înscrisă pe numele soţiei magistratului, Nadejda Micu. Potrivit unor documente obţinute de la “REGISTRU”, pe numele lui Tudor Micu mai sunt înscrise două automobile, un Mercedes E220 şi un BMW 525, de culoare vişinie, pe care nu le-a declarat în 2012. În anii trecuţi, magistratul a condus de mai multe ori aceste automobile când a trecut frontiera spre România şi spre Ucraina. Mai nou, automobilul Mercedes E220 este utilizat mai mult de fiul judecătorului, Andrei Micu, de 25 de ani, care în 2012 şi-a luat licenţa de avocat. ZdG a scris că pe site-urile de socializare Andrei Micu a afişat o poză cu acest Mercedes, din care se vede cum mai mulţi tineri, îmbrăcaţi doar în pantaloni scurţi, împing automobilul pentru a-l scoate de pe un drum cu noroi.

În 2013 a procurat un Mercedes în valoare de o jumătate de milion de lei

Ion Pleşca, preşedintele CA Chişinău, a declarat că deţine un Volvo XC 90, fabricat în anul 2011, al cărui preţ de piaţă este de 592 mii de lei. Iar Xenofon Ulianovschi, vicepreşedinte CA Chişinău, este proprietarul unui Hyundai Tucson, fabricat în 2009, în valoare de 255 mii de lei.

Cel mai vechi automobil deţinut de magistraţii de la Apel îi aparţine judecătoarei Eugenia Fistican. Aceasta are un autoturism GAZ 24 fabricat în 1979, în valoare de 45 mii de lei, înscris pe numele soţului ei. Totodată, se cere precizat că judecătorul Eugeniu Clim şi-a cumpărat la începutul anului 2013 un Mercedes ML250, fabricat anul trecut, în valoare de 550 mii de lei. Acesta împreună cu soţia sa au avut un venit pe anul 2012 de 133 mii de lei.

426-judecatori-curtea-de-apelTatăl procurorului general – fără automobil

Judecătoarea Ana Panov a scris în declaraţia pe anul 2012 că deţine un automobil Honda în valoare de 198 mii de lei, un Mercedes A 140 fabricat în 2005, în valoare de doar 6 mii de lei, şi un Hyundai fabricat în 2004, de 3 mii de lei. Însă, potrivit preţului de piaţă, Mercedesul declarat de judecătoare depăşeşte suma de 120 mii de lei, iar automobilul Hyundai se vinde pe piaţă la un preţ de 80 de ori mai mare decât cel declarat de Ana Panov.

Pe ultimul loc în top se află magistratul Gheorghe Iovu, care deţine un Volvo XC 90, fabricat în 2008, în valoare de 209 mii de lei. Magistratul Vasile Gurin, tatăl procurorului general, Corneliu Gurin, se află printre acei şase judecători de la Apel care au declarat că nu sunt proprietari de automobile.

Zâmbetul ironic al lui Ion Pleşca şi supărarea lui Micu

Vineri, 7 iunie curent, am mers la parcarea Curţii de Apel Chişinău, situată pe str. Teilor, pentru a fotografia automobilele magistraţilor, dar şi pentru a observa la ce oră vin la serviciu. Printre primii judecători care au venit la lucru s-a numărat şi Gheorghe Iovu. Automobilul lui de model VolvoXC 90 de culoare neagră era parcat încă de la ora 07.20 minute. La ora 07.50 a venit şi preşedintele CA Chişinău, Ion Pleşca, care ne-a salutat cu un zâmbet ironic. A intrat în sediul judecătoriei şi i-a dat ordin poliţistului din pază să ne solicite să părăsim parcarea. “Aici este interzis. Vedeţi ce scrie pe uşă? Plecaţi de aici”, ne-a spus poliţistul şi s-a întors în sediul instituţiei.

La ora 08.10 în parcarea de la judecătorie şi-a făcut apariţia un Mercedes E220. La volan se afla avocatul Andrei Micu, fiul magistratului Tudor Micu. Judecătorul stătea pe bancheta din dreapta. A coborât din automobil, dar observând că este fotografiat, s-a arătat supărat şi nervos. Micu s-a apropiat de noi şi ne-a ameninţat: “Amuşi iau o “chiatră” şi arunc în tine. Îţi sparg aparatul…”. Apoi magistratul a ieşit la poarta parcării. A pus două degete pe buze şi l-a fluierat pe fiul său, care între timp se pregătea să plece. Andrei Micu a oprit Mercedesul pentru că tatăl său îşi uitase ochelarii.

„Arată unde te-am zgâriat cu unghiile…”

La ora 08.15 şi-a făcut apariţia şi judecătorul Alexandru Şpac, care deţine un Volkswagen Passat. Cinci minute mai târziu a venit la lucru şi magistratul Iurie Melinteanu, care a coborât dintr-un automobil Toyota Camry. În mână ţinea o geantă mică şi câteva ziare. Amintim că ZdG a scris în ediţia trecută că Melinteanu este proprietarul unei case de locuit cu două niveluri, mansardă şi terasă, estimată de experţii imobiliari la peste patru milioane de lei. Imobilul de lux al magistratului este situat pe str. Avicenna din Chişinău. Pe această stradă, fiul judecătorului, Dorin Melinteanu, a accidentat un motociclist, care a ajuns la Urgenţă cu multiple fracturi. Totodată, vineri-dimineaţă, după ce a coborât din Toyota, Melinteanu s-a arătat deranjat că este fotografiat. “Nu vă ajunge… Aveţi atâtea fotografii cu mine. Urcă scările. Vino mai aproape şi mă fotografiază”, ne-a sugerat Melinteanu pe un ton ironic.

Imediat ce intrase Melinteanu în instituţie, au venit doi poliţişti, care ne trăgeau de mâini ca să părăsim parcarea. Deşi le-am spus acestora că suntem pe terenul unei instituţii publice, poliţiştii au dat dovadă de un comportament nervos şi agresiv. “Am ordin să vă scot de aici. Nu ai dreptul să fotografiezi. Du-te de aici… Arată, unde te-am zgâriat cu unghiile?”, m-a întrebat poliţistul agresiv, care părea să-şi îndeplinească “ordinul”.

Cel mai scump automobil de la CA Chişinău este al lui Ion Muruianu, un Subaru Tribeca, în valoare de 611 mii de lei. Vezi: TOP 10: Automobilele judecătorilor de la CSJ