Penthouse-ul din centrul Chișinăului în care o judecătoare, ZILNIC, „verifică să fie în regulă apa și căldura” – Ziarul de Gardă
 • Penthouse-ul din centrul Chișinăului în care o judecătoare, ZILNIC, „verifică să fie în regulă apa și căldura”

  Penthouse-ul din centrul Chișinăului în care o judecătoare, ZILNIC, „verifică să fie în regulă apa și căldura”
  03 februarie 2020 | 08:00

  Tatiana Avasiloaie, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, poate fi văzută, zilnic, în timp ce intră într-un penthouse de peste 150 de metri pătrați, amplasat într-un bloc din centrul capitalei.

  Prețul de piață al unui asemenea imobil depășește suma de 120 de mii de euro. Imobilul nu se regăsește însă în declarațiile de avere și interese depuse, anual, de magistrată, acolo unde indică o casă în Chișinău, construită de părinți, dar și un automobil, înregistrat pe numele tatălui său, și el funcționar.

  Deși ZdG a surprins dimineți la rând mașina judecătoarei parcată în fața acelui bloc, aceasta a negat că ar locui în el. „Eu intru să verific… Să fie în regulă apa, căldura”, susţine judecătoarea.

  Magistrata Tatiana Avasiloaie, care face justiție la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, poate fi văzută zilnic ieșind sau intrând într-un bloc de locuit amplasat în inima capitalei, pe strada Bernardazzi. Blocul a fost dat în exploatare în 2015, iar un metru pătrat de spațiu locativ a costat aproximativ 800 de euro. Acum, un metru pătrat costă nu mai puțin de 1100 de euro, conform informațiilor plasate pe site-ul companiei care a construit blocul.

  Prețul cu care se vinde astăzi, un metru patrat în blocul din str. Bernadazzi, pe site-ul companiei de construcții

  Judecătoarea: „Eu intru să verific, pentru că dumneaiei nu locuiește, este plecată peste hotare”

  ZdG a stabilit că Tatiana Avasiloaie intră într-un penthouse cu cinci odăi, amplasat la etajul șapte al acestui bloc. Imobilul, cu o suprafață de 155 de metri pătrați, a fost cumpărat în februarie 2017 și înregistrat pe numele Tatianei Șevciuc, un medic într-o policlinică din stânga Nistrului.

  Publicitate

  Tatiana Șevciuc are 65 de ani, locuiește în stânga Nistrului și este apropiată de familia Avasiloaie. Deși ZdG a fotografiat mașina magistratei și seara, și dimineața, parcată în fața acestui bloc, iar ulterior a surprins-o pe magistrată cum intră și iese din acel bloc, Tatiana Avasiloaie a negat că ar locui în acel penthouse. Ne-a zis că are grijă de acel apartament, pentru că proprietara ar fi plecată în străinătate. După ce i-am spus că Tatiana Șevciuc, locuiește, de fapt, în regiunea transnistreană și nu în străinătate, magistrata și-a nuanțat discursul.

  Blocul din strada Bernardazzi, mun. Chișinău

  Redăm, mai jos, dialogul integral cu judecătoarea Tatiana Avasiloaie.

  — ZdG: Dvs. locuiți în centrul Chișinăului, pe str. Berdardazzi, într-un apartament care nu este indicat în declarațiile dvs. de avere și interese.
  — Tatiana Avasiloaie: Nu, eu locuiesc pe Drumul Viilor.
  — ZdG: Nu locuiți pe strada Bernardazzi? Acolo mașina dvs este fotografiată în fiecare zi. Sunt fotografii, inclusiv cum ieșiți din acel bloc.
  — T.A.: (Zâmbește) Nu, eu locuiesc pe Drumul Viilor.
  — ZdG: Știm despre casa părinților, dar cunoaștem că, de ceva timp, locuiți în acel bloc. Oamenii ne-au trimis fotografii.
  — T.A.: Care oameni, cine sunt ei?
  — ZdG: Eu nu pot să vă spun, dar sunt multe fotografii cu mașina dvs. parcată în acel bloc, inclusiv când ieșiți din el. Am înțeles că este un apartament de 155 m.p., înregistrat pe numele unei rude de-a dvs., dna Șevciuc Tatiana.
  — T.A.: Dna Șevciuc Tatiana nu este rudă de-a mea. Nici rudă de-a familiei mele. Eu nu locuiesc acolo.
  — ZdG: Sunt imagini cu mașina dvs. cum parchează în fiecare zi acolo. De asta vă contactez, pentru a face precizările de rigoare. 
  — T.A.: Doamna Șevciuc Tatiana nu este o rudă de-a mea și nici a familiei mele. Dumneaei are apartament, dar eu intru să verific, pentru că dnei nu locuiește, este plecată peste hotare.
  — ZdG: Știu că dnei locuiește în regiunea transnistreană, nu?
  — T.A. : Da.
  — ZdG: Înseamnă că nu e plecată peste hotare.
  — T.A.: Păi, în stânga Nistrului, bine.
  — ZdG: Deci, dvs. doar mergeți acolo pentru a verifica ce se întâmplă cu apartamentul?
  — T.A. : Da, să fie în regulă apa, căldura, să nu…
  — ZdG: Și acolo nu locuiește nimeni, da?
  — T.A.: Nu, nu locuiește nimeni. 

  Averea oficială: Mașină cumpărată de tata funcționar și drept de abitație în casa părinților

  În declarația de avere și interese personale pentru anul 2018, judecătoarea nu a indicat acest imobil. Ea a declarat, pentru anul 2018, venituri din salariul de judecătoare și din salariul de la Institutul Național al Justiției, în sumă de 225 de mii de lei, dar și bursa de o mie de euro pe care a primit-o copilul ei de la Universitatea din Debrecen, Ungaria. La capitolul bunuri imobile, judecătoarea a indicat o casă la sol, construită în 2001 de părinții ei. Avasiloaie a trecut în declarație că are „drept de abitație” în acest imobil, dar și viza de reședință. 

  Casa familiei Avasiloaie din str. Drumul viilor din Chișinău

  Judecătoarea conduce un Mitsubishi ASX fabricat în 2015 și achiziționat de familia sa în 2017. Mașina poate fi văzută, practic zilnic, în preajma blocului din str. Bernardazzi. Nici mașina nu este însă în proprietatea judecătoarei, ci în folosință. Oficial, aceasta este înregistrată, la fel ca și casa, pe numele tatălui ei, Petru Avasiloaie, care a cumpărat-o, în rate, în 2016, cu 400 de mii de lei. Petru Avasiloaie este angajat, din 2018, în funcția de consultant principal în cadrul Direcției Financiare a Agenției Proprietății Publice. 

  Automobilul condus de judecătoarea Tatiana Avasiloaie parcat în fața blocului din str. Bernardazzi

  Anterior, inclusiv în perioada în care a achiziționat mașina cu care se plimbă fiica sa judecătoare, Petru Avasiloaie a fost angajat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, unde, de-a lungul anilor, a ocupat mai multe funcții de conducere. El a fost șeful Direcției politici de piață în sectorul vitivinicol sau șef adjunct al Direcției Dezvoltare Rurală, statistică agricolă și marketing. Petru Avasiloaie a indicat în declarațiile sale de avere și interese personale că mai deține un apartament de 44 m.p., dobândit în 2016, dar și 33,3% din acțiunile firmei „Bimexom Prim” SRL, lichidată în 2018.

  Tatăl judecătoarei: „Noi am arendat de la ea”

  Petru Avasiloaie, solicitat de ZdG, a menționat că mașina condusă de fiica sa a fost procurată de el și soție, în leasing. „Mașina e înregistrată pe numele soției. Noi am cumpărat mașina în leasing, în credit. Încă achităm creditul. În declarație am indicat că e în leasing. Am cumpărat mașina inițial pentru mine, dar pe urmă i-am dat-o fiicăi”, a precizat tatăl judecătoarei.

  Publicitate
  Tatiana Șevciuc, proprietara din acte a penthouse-ului în care este surprinsă judecătoarea Avasiloaie, locuiește și muncește în stânga Nistrului

  L-am întrebat pe acesta și despre penthouse-ul din centrul capitalei în care este văzută, zilnic, fiică-sa. Petru Avasiloaie a precizat că familia sa ar „arenda” locuința de la Tatiana Șevciuc, deși fiica acestuia preciza că doar are grijă de apartament. „Fiica locuiește cu noi… Acolo (pe Bernardazzi, n.r.) ea poate închiriază, câteodată, apartamentul, dar stă cu noi în casă. Clar că o cunosc pe dna Tatiana Șevciuc, dacă noi am arendat de la ea. Nu suntem rude cu ea. Suntem cunoscuți, da, și? Familia dumneaiei a cumpărat acel apartament, nu familia noastră”, a punctat Petru Avasiloaie.

  CV-ul magistratei cu o carieră de opt ani în sistem

  În 2012, când a acces în funcția de judecătoare, Tatiana Avasiloaie declara doar casa părinților din capitală, unde, la fel ca acum, are drept de abitație și viză de reședință. În 2014, magistrata indica în declarații un automobil Toyota Yaris, pe care-l conducea în urma unui contract de comodat. Mașina era, de asemenea, înregistrată pe numele părinților ei. 

  foto: magistrat.md

  Conform informațiilor de pe site-ul magistrat.md, Tatiana Avasiloaie este judecătoare din anul 2012, când a fost numită în funcție la Judecătoria Căușeni pe un termen de cinci ani.

  La scurt timp, în decembrie 2014, a fost transferată temporar, pe un termen de șase luni, la Judecătoria Botanica din Chișinău. În iunie 2015, ea a fost numită, prin transfer, în funcția de judecătoare la Judecătoria Botanica. În martie 2017, a fost numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

  Până a accede în funcția de magistrată, Avasiloaie a fost juristă în cadrul Direcției Generale de Documentare a Populației, iar între anii 2004 și 2012 a fost consultantă principală în secția grefă și de contencios administrativ și referentă în cadrul Curții Supreme de Justiție. 

  Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.
  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Biroul politici de reintegrare, după ce așa-numitele autorități de la Tiraspol au anulat „codul roșu de amenințare teroristă”: „Se amplifică șirul de acțiuni restrictive, de verificare sporită a mijloacelor de transport”

  În regiunea transnistreană se atestă o amplificare a șirului de acțiuni restrictive, de intensificare a regimului de activitate a diferitor structuri, de verificare sporită a diferitor obiecte de infrastructură…
  Biroul politici de reintegrare, după ce așa-numitele autorități de la Tiraspol au anulat „codul roșu de amenințare teroristă”: „Se amplifică șirul de acțiuni restrictive, de verificare sporită a mijloacelor de transport”