(doc) La CSJ, cu Porsche, casă de lux şi soţ cu afaceri, uitat în declaraţii – Ziarul de Gardă
 • (doc) La CSJ, cu Porsche, casă de lux şi soţ cu afaceri, uitat în declaraţii

  (doc) La CSJ, cu Porsche, casă de lux şi soţ cu afaceri, uitat în declaraţii
  04 martie 2016 | 07:19

  Mariana Pitic, justiţiabila cu Porsche, propusă de Consiliul Superior al Magistraturii la funcţia de magistrat la Curtea Supremă de Justiţie, nu indică, în ultimele sale declaraţii cu privire la venituri şi proprietate, averea soţului său, un prosper om de afaceri, care deţine, inclusiv, un imobil de lux într-o suburbie din Chişinău.

  La şedinţa din 26 ianuarie 2016, cu nouă voturi din 12 posibile, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a desemnat-o pe Mariana Pitic, care, oficial, este angajată la Judecătoria Centru din Chişinău, câştigătoare a concursului de suplinire a unei funcţii vacante la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Astfel, aceasta a fost propusă Parlamentului pentru numire în funcţie, până la atingerea plafonului de vârstă. Mariana Pitic a câştigat concursul organizat de CSM deşi, dintre toţi pretendenţii la această funcţie, avea abia al treilea punctaj, oferit de Colegiul pentru selecţia şi cariera judecătorilor. Chiar în ziua concursului, Jurnal TV a filmat maşina cu care magistrata s-a prezentat la CSJ, un Porsche Cayenne alb, cu numere personalizate, care costă, la mâna a doua, peste un milion de lei, mult peste veniturile declarate de Pitic în ultimele sale declaraţii cu privire la venituri şi proprietate.

  Concursul de la CSM şi contestaţia la CSJ

  Desemnarea Marianei Pitic în funcţia de judecătoare la CSJ a fost contestată, în timpul concursului, de către Tatiana Răducanu, unul din cei doi membri ai CSM care nu şi-a dat votul pentru judecătoarea cu Porche. Ulterior, magistrata a prezentat o opinie separată, precizând că selecţia candidaţilor pentru promovare în funcţia de judecător la o instanţă ierarhic superioară ar trebui să fie făcută în baza unor criterii clare, transparente, obiective şi bazate pe merit, iar promovarea judecătorilor la CSJ urmează să fie întemeiată exclusiv pe calităţile şi meritele constatate în exercitarea funcţiei, ţinându-se cont de pregătirea profesională, integritate, capacitate şi eficienţă, precizând că alţi doi judecători, Domnica Manole (100) şi Grigore Şişcanu (86) au acumulat mai multe puncte decât Mariana Pitic (82). Răducanu consideră că hotărârea CSM, fiind bazată doar pe numărul de voturi exprimate „pro”, nu poate fi considerată obiectivă şi echitabilă, iar neargumentarea acestei hotărâri diminuează încrederea judecătorilor în CSM şi descurajează judecătorii să mai aplice la asemenea concursuri.

  Precizăm că Grigore Şişcanu, un alt magistrat care avea un punctaj mai mare decât Mariana Pitic, nu s-a prezentat la concurs, fără a comunica motivele. Domnica Manole, judecătoarea de la Curtea de Apel (CA) Chişinău, care era favorita concursului, prin prisma punctajului oferit de Colegiul pentru selecţia şi cariera judecătorilor, a atacat în instanţă hotărârea CSM. Doar că, pe 26 februarie, un complet de judecători, condus de Tatiana Vieru, de la CSJ, a respins „ca neîntemeiată” cererea depusă de judecătoarea de la Apel. Avocaţii Domnicăi Manole au cerut recuzarea lui Ion Druţă, judecător din completul care a examinat dosarul, pe motiv că acesta ar fi cumătru cu judecătoarea Pitic. Cererea, însă, a fost respinsă.

  557-pitic2CV-ul judecătoarei aflate acum în concediu

  Mariana Pitic are 43 de ani. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova în 1999. Ulterior, a fost grefieră la Judecătoria Botanica şi la Judecătoria Economică de Circumscripţie Chişinău. În septembrie 2003, a fost numită judecătoare la Hânceşti, iar peste doar un an, ajunge, prin transfer, la Judecătoria Centru. În 2008, a fost numită în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă. În 2012, este detaşată pentru o perioadă de 18 luni în funcţia de şefă Direcţie instruire şi cercetare a Institutului Naţional al Justiţiei (INJ). În 2014, perioada de detaşare i-a fost prelungită cu încă 18 luni, iar din octombrie 2014, Pitic a deţinut funcţia de director interimar al INJ. A plecat de la INJ în septembrie 2015, nu înainte de a-şi depune candidatura pentru funcţia de judecătoare la CSJ. În februarie 2015, este acceptată în concurs de Colegiul pentru selecţia şi Cariera Judecătorilor.

  Publicitate
  Publicitate

  Mariana Pitic a ajuns la CSJ deşi, în ultimii ani, nu a prea examinat dosare. În vara anului 2008, a plecat în concediu pentru îngrijirea copilului. A revenit în august 2011, însă în toamna anului 2012, a fost detaşată la INJ, de unde a plecat abia în septembrie 2015. De atunci, deşi urma să revină la Judecătoria Centru, a plecat în mai multe concedii consecutive. Nici astăzi, 2 martie 2016, judecătoarea nu revenise la serviciu. Reprezentanţii Judecătoriei Centru ne-au anunţat că ar fi în concediu din 15 februarie 2016, asigurându-ne totodată că, până la această dată, judecătoarea ar fi participat la examinarea unor dosare.

  557-porcheVenituri declarate: 300 mii de lei în trei ani, dar cu Porsche

  Posesoarea unui Porsche Cayenne care costă, la mâna a doua, peste un milion de lei, Mariana Pitic, declară, în ultimele declaraţii cu privire la venituri şi proprietate, disponibile pe site-urile CSM şi al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), venituri mai mult decât modeste. De exemplu, în 2012 ea a avut venituri de doar 67 mii de lei din salariu şi alţi 5 mii de lei (!) din vânzarea unui automobil Volkswagen. În 2013, magistrata indică venituri de 85 mii de lei din salariul de la INJ. În ambele declaraţii, ea indică un BMW X5, avariat, pe care susţine că l-a cumpărat în 2012 cu doar 10 mii de lei, dar şi un teren, despre care am aflat că se află în comuna Ciorescu, o suburbie a Chişinăului.

  Declaraţia de avere pentru 2014 nu este disponibilă nici pe site-ul CNI, dar nici pe cel al CSM, acolo unde sunt postate toate declaraţiile judecătorilor. Reprezentanţii CNI ne-au spus, însă, după verificări, că declaraţia magistratei Pitic a fost depusă, doar că nu cunosc motivele din care aceasta nu este publicată pe site-ul instituţiei. Ei ne-au mai zis că, în declaraţia de avere pentru 2014, Mariana Pitic a indicat un salariu de 146 mii de lei, acelaşi teren, dar şi un automobil de model Porsche Cayenne, probabil cel cu care a mers la concursul CSM. În aceste condiţii, constatăm că, în ultimii trei ani, judecătoarea a declarat venituri de aproape 300 mii de lei, suficiente, probabil, pentru a cumpăra o jumătate din maşina pe care o conduce.

  557-casa-piticPartenerul de viaţă lipseşte din declaraţii

  În nicio declaraţie, Mariana Pitic, magistrata propusă la CSJ, nu face referire la soţul său, Pavel Pitic, al cărui nume îl poartă, cu care are un copil și cu care poate fi văzut la diverse evenimente. Acesta este om de afaceri, fiind fondator la trei firme, aşa cum arată datele de la Camera Înregistrării de Stat. Astfel, în 2008, Pavel Pitic a fondat, împreună cu Vadim Muştuc şi Vitalie Veis, firma de publicitate „Adlib Design”. Tot în 2008, Pitic fondează firma „Marnicon&Co”, SRL administrat de Vitalie Veis, partenerul lui Pitic din afacerea cu publicitate, care le-a adus acestora din fabricarea plăcilor şi dalelor din ceramică un venit din vânzări de 286 mii de lei. Pavel Pitic este şi unul din fondatorii Întreprinderii Mixte „Era-Prim” SRL, care deţine piaţa din spatele sediului Moldtelecom din Chişinău. Acolo, Pitic deţine doar 0,62%, echivalentul unei cote de 19 mii de lei. „Era-Prim” a devenit SRL în 2009, anterior fiind societate pe acţiuni. 37% din capitalul social al firmei e deţinut de „Sungate Alliance” LLP din Marea Britanie, în timp ce majoritatea, 52%, e deţinută de femeia de afaceri, Tatiana Covalciuc, tot ea administratoarea firmei „Era-Prim” SRL.

  cadastru locatie piata piticPavel Pitic, soţul Marianei Pitic, deţine şi un imobil de lux la marginea comunei Grătieşti, mun. Chişinău, acolo unde, spun oamenii din zonă, locuieşte şi magistrata. Miercuri, 2 martie, în curtea acestei case putea fi observat un automobil de model Lexus, iar la poartă aştepta un Porsche Cayenne alb, care seamănă izbitor cu maşina cu care Mariana Pitic s-a prezentat, la 26 ianuarie, la concursul CSM. Singura diferenţă vizibilă dintre cele două maşini este numărul de înmatriculare, unul fiind de model vechi, iar altul, cel de la poarta casei înregistrată pe numele lui Pavel Pitic, de model nou.

  Accident pe contrasens

  În 2011, Mariana Pitic a fost protagonista unei proceduri disciplinare iniţiate pe numele său de către membrul CSM Anatolie Ţurcan, după o plângere depusă de cetăţeanul Iurie Casian. Acesta s-a plâns la CSM pe acţiunile magistratei Pitic care, pe 29 iulie 2011, a fost implicată într-un accident rutier, protagoniştii cărora au fost Mariana Pitic şi Iurie Casian. În urma unor decizii din octombrie 2011, agentul constatator i-a declarat vinovaţi de accident pe ambii, judecătoarea fiind amendată cu 5 unităţi convenţionale pentru deplasare pe banda cu sens opus. Ambii au atacat deciziile în instanţa de judecată, la Judecătoria Centru. În timpul examinării dosarului, Iurie Casian a cerut ca judecătorul Judecătoriei Centru să se autorecuze de la examinare, pe motiv că ar fi coleg cu Mariana Pitic. Cererea i-a fost acceptată. Totuşi, pentru că a tăinuit implicarea în accident, iar ulterior faptul că activează în instanţa în care urma să-i fie examinată cererea, CSM a investigat-o. Deşi Anatolie Ţurcan a iniţiat o procedură disciplinară, a renunţat la ea, pe motiv că Mariana Pitic a spus că a tăinuit că este judecătoare doar pentru a nu-l influenţa pe poliţist cu funcţia sa, urmând să fie pedepsită ca şi simplu cetăţean.

  Precizăm că pe tot parcursul zilei de marţi şi de miercuri am încercat să o contactăm pe Mariana Pitic la telefonul său mobil, dar nu ne-a răspuns. I-am trimis un sms, anunţând-o că am vrea să-i adresăm câteva întrebări, dar şi acest mesaj a rămas fără răspuns. I-am trimis judecătoarei şi mesaje pe adresa electronică, dar nu am primit răspunsuri. Reprezentanți de la INJ ne-au confirmat că Pitic a primit întrebările ZdG, urmând să dea un răspuns imediat ce va dispune de acces la internet. Până la orele 19:30, răspunsul nu a venit. Redacţia rămâne deschisă pentru a discuta cu Mariana Pitic la subiectele abordate în acest articol. Menţionăm că, pe 15 februarie 2016, proiectul de lege privind numirea Marianei Pitic a fost trimis Biroului permanent al Parlamentului pentru aprobare. Urmează ca acest proiect să fie dezbătut în Comisia Juridică Numiri şi Imunităţi. Raisa Apolschi, preşedinta Comisiei, ne-a spus că proiectul privind numirea Marianei Pitic la CSJ se află în procedură, însă nu se cunoaşte când acesta va fi pus pe ordinea de zi.

  Victor Micu, preşedintele CSM, susţine că decizia în cazul Marianei Pitic s-a luat prin vot, fiind o decizie colegială. „CSM a ajuns la concluzia că este mai demnă ca să acceadă la funcţia de judecător. Referitor la Porsche, eu, din câte am înţeles, este al soţului. Au fost discuţii pe tema asta. Soţul este businessman şi are resurse băneşti. Eu nu pot să vă spun ce a declarat şi ce nu. Sunt organele competente, care ar putea să examineze acest caz. Referitor la motivare. Pot doar să vă spun că, în cazul altor candidaţi care au participat la acest concurs, au fost probleme de integritate”, a precizat Victor Micu.

  Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul Civil Rights Defenders şi National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.
  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  DOC/ Informații actualizate. Condițiile în care cetățenii moldoveni pot călători în străinătate

  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a actualizat vineri, 21 ianuarie, alertele de călătorie. Cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a fr…
  DOC/ Informații actualizate. Condițiile în care cetățenii moldoveni pot călători în străinătate

  VIDEO, FOTO/ Echipa lui Navalny a publicat sute de fotografii cu palatul de pe malul rusesc al Mării Negre atribuit lui Vladimir Putin, care ar valora peste un miliard de dolari

  Echipa criticului Kremlinului, Alexei Navalny, a publicat sute de fotografii cu palatul de pe malul rusesc al Mării Negre atribuit lui Vladimir Putin, la un an după investigația „Un castel pentru Putin”, realiz…
  VIDEO, FOTO/ Echipa lui Navalny a publicat sute de fotografii cu palatul de pe malul rusesc al Mării Negre atribuit lui Vladimir Putin, care ar valora peste un miliard de dolari

  Uniunea Avocaților anunță câteva excepții privind restricțiile introduse în acțiunile de protest, printre care acțiunea procesuală de reținere

  Uniunea Avocaților din R. Moldova (UAM) anunță câteva excepții privind restricțiile introduse în acțiunile de protest pentru perioada 20-24 ianuarie: acțiunea procesuală de reținere; judecarea demersurilor priv…
  Uniunea Avocaților anunță câteva excepții privind restricțiile introduse în acțiunile de protest, printre care acțiunea procesuală de reținere