(doc)Deputaţii “cu lipici” la banii statului – Ziarul de Gardă
 • (doc)Deputaţii “cu lipici” la banii statului

  (doc)Deputaţii “cu lipici” la banii statului
  23 martie 2015 | 07:24

  În ultimii doi ani, mai mulţi deputaţi prin firme controlate de ei, direct sau indirect, au obţinut zeci de contracte cu statul, unele în valoare de milioane de lei, bani care nu s-au regăsit niciodată în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi ale aleşilor poporului. Campion la acest capitol este deputatul Grigore Cobzac, care a beneficiat, doar în ultimii doi ani, timp în care a fost preşedinte al raionului Hânceşti, de peste 30 de contracte cu instituţii de stat, în valoare de circa 25 de milioane de lei. O relaţie de succes cu statul a avut şi Oleg Sârbu, deputatul care a obţinut în doar doi ani aproape 70 de contracte cu diverse instituţii publice. Printre firmele cu „lipici” la banii publici au fost şi trei SRL-uri care au fost sau încă mai sunt gestionate, prin intermediari, de controversatul afacerist, politician şi deputat, Vladimir Plahotniuc.

  511-deputati-grigore-cobzacÎn actualul Parlament, Grigore Cobzac (PLDM) este deputatul care a beneficiat cel mai mult de pe urma licitaţiilor cu statul. Cobzac, care potrivit CV-ului este de profesie maistru-constructor, a obţinut cel puţin 35 de contracte cu statul în ultimii doi ani prin intermediul firmei „Digricom” SRL, condusă de el şi de fiul său, Victor. Din datele disponibile pe pagina web a Agenţiei de Achiziţii Publice deducem că acest SRL activează şi câştigă licitaţiile practic doar la Hânceşti, locul de baştină al deputatului, unde acesta a lucrat, în ultimii patru ani, în calitate de preşedinte al Consiliului Raional. Firma controlată de familia Cobzac, specializată în construcţii, a obţinut din contracte cu autorităţile publice, pe care tot el le gestiona, fiind preşedintele Consiliului Raional, peste 25 de milioane de lei doar în ultimii doi ani.

  Deputaţii – campioni ai contractelor cu statul

  Cel mai mare contract semnat de firma „Digricom” SRL este cel cu Primăria din s. Sofia, Hânceşti, în valoare de 8 milioane de lei, pentru construirea sistemului de canalizare şi aprovizionare cu apă a localităţii. Alesul poporului, însă, nu vede în această situaţie un eventual conflict de interese. „Acolo unde a participat „Digricom”, eu nu am luat parte la luarea de decizii, categoric. Acum, voi investigaţi dacă cei care au luat aceste decizii au încălcat legislaţia sau nu. Eu pot să vă asigur că aceste decizii au fost 100% legale”, ne-a spus deputatul Cobzac. Întrebat de ce nu a trecut în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietăţi banii obţinuţi din contractele de zeci de milioane de lei, Cobzac a declarat că nu a ajuns încă să beneficieze de acei bani. „Venitul de la întreprindere şi venitul obţinut în buzunar sunt două lucruri diferite. Banii au rămas în afacere, i-am reinvestit”, susţine el.

  511-deputati-oelg-sarbuDeputatul Oleg Sârbu (PDM) gestionează 9 SRL-uri. Acesta a câştigat, prin intermediul firmei „Vlados-Com” SRL, doar în perioada 2014-2015, aproape 50 de licitaţii publice în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei. SRL-ul specializat în vânzarea produselor alimentare (firma gestionează şi un centru comercial în Edineţ) a aprovizionat mai multe instituţii publice, în special şcoli, majoritatea din nord, acolo unde s-a născut Sârbu. Cel mai „gras” contract, în valoare de 1,13 milioane de lei, a fost semnat de firma deputatului şi Direcţia Învăţământ, Tineret şi Sport Briceni, la fel, pentru achiziţionarea produselor alimentare. În aceeaşi perioadă, prin intermediul unui alt SRL, „Maximos-Pan”, cu activităţi în acelaşi domeniu, Sârbu a mai obţinut 14 contracte în valoare totală de peste 700 de mii de lei. Firma a câştigat licitaţii la şcoli şi spitale, în special din nordul R. Moldova.

  Prin intermediul firmei „Gloria Qvarc”, deputatul a câştigat alte câteva licitaţii, în anii 2013-2014, pentru aprovizionarea unor instituţii cu produse petroliere. Cel mai mare contract, în sumă totală de aproape 2,3 milioane de lei, Sârbu l-a obţinut în urma licitaţiei organizate de Colegiul de Zootehnie şi Medicină Veterinară din Brătuşeni. „Sigur că funcţia mea publică nu m-a ajutat să câştig aceste licitaţii, deoarece au fost organizate tendere publice, care au fost legale. Să ştiţi că în situaţia actuală, când instituţiile statului nu sunt finanţate, nici nu mai sunt atât de avantajoase aceste contracte cu statul. Şi-apoi, eu nu am venit în Parlament şi am făcut afaceri, eu le aveam până atunci”, susţine alesul poporului. Despre faptul că, în ultimele sale declaraţii cu privire la venituri şi proprietăţi, nu a indicat careva venituri de pe urma firmelor pe care le administrează, Sârbu a precizat: „Eu nu am primit dividende, am reinvestit banii, deoarece mie îmi era de ajuns venitul pe care îl aveam, apoi situaţia financiară e grea, iar eu mai am credite luate în dolari, iar cu cursul ştiţi şi singuri ce s-a întâmplat. Mă nemulţumeşte că persoanele care fac afaceri sunt percepute ca dubioase, iar în acelaşi timp noi vorbim de promovarea businessului,” ne-a spus deputatul Sârbu.

  Plahotniuc, publicitate şi servicii hoteliere pentru stat

  În noiembrie 2014, ÎCS „Casa Media”, agenţie de publicitate controlată de omul de afaceri şi politicianul Vlad Plahotniuc (PDM), a obţinut un contract în valoare de 280 de mii de lei de la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), instituţie care a revenit partidului pe care Plahotniuc îl reprezintă în urma partajării funcţiilor între partidele parlamentare. În urma contractului, agenţia de publicitate urma să distribuie la mai multe posturi TV controlate de acelaşi Plahotniuc publicitate anticorupţie. Despre acest contract, ZdG a scris în decembrie 2014, atunci când mai multe agenţii de publicitate şi posturi TV, printre care şi cea publică, anunţau că nu au fost invitate să participe la licitaţia CNA. „Casa Media” SRL este fondat în septembrie 2007 de o firmă cu sediul în SUA, statul Maine, „Media Resources”. Dar aceasta are sediul la Chişinău, pe str. Dimitrie Cantemir 1/1, acolo unde îşi are sediul şi singurul SRL declarat oficial de Plahotniuc în declaraţiile sale cu privire la venituri şi proprietăţi, „Prime Management” SRL.

  Şi firma „Codru Hospitality”, care gestionează hotelul Codru, deţinut şi asumat public de acelaşi Plahotniuc, a beneficiat în ultimii ani de bani din buget după ce a câştigat mai multe licitaţii privind servicii hoteliere şi restaurant pentru diverse delegaţii, licitaţii organizate, în special, de Primăria Chişinău, Banca Naţională a Moldovei, Secretariatul Parlamentului şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, toate în valoare de peste 1,5 milioane de lei. Şi un alt hotel deţinut de Plahotniuc, Nobil, din centrul capitalei, a deservit delegaţii oficiale găzduite de Primăria Chişinău în vara anului 2013. Pentru aceste servicii, Primăria a scos din conturi, în două rânduri, puţin peste 220 de mii de lei.

  Zboruri exclusiviste via Plahotniuc/Shor

  Despre compania „Nobil Air”, cea care a câştigat în ultimii ani mai multe contracte cu instituţiile statului, s-a scris anterior că ar fi, la fel, controlată de Plahotniuc. Centrul de Investigaţii Jurnalistice scria, în 2009, că firma, care câştiga şi în acea perioadă contracte cu instituţia prezidenţială, pentru călătoriile în străinătate ale preşedintelui de atunci, Vladimir Voronin, era administrată de Gheorghe Găluşcă, fondată de Vera Morozan, sora lui Plahotniuc, şi avea sediul într-un apartament din str. Mircea cel Bătrân 3, ap. 191. Acest apartament, până în 2009, când a fost vândut, a aparţinut chiar Verei Morozan. În ultimii ani, s-a tot vorbit despre faptul că „Nobil Air” şi-a schimbat proprietarul, care ar fi devenit, între timp, un alt businessman controversat, Ilan Shor. Totuşi, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, urmele lui Plahotniuc la firma „Nobil Air” încă rămân. Acum, firma are în calitate de fondator un alt SRL, „Air Clasica”, însă acelaşi administrator din perioada Plahotniuc, Gheorghe Găluşcă.

  La rândul său, „Air Clasica” este fondată de firma „Wester Alliance LLP”, cu sediul în Marea Britanie, şi a fondat în 2012 şi 2014 alte două SRL-uri, „Airklassika Group” şi „Air Handling”, ambele administrate de Egor Ertagaev. De precizat însă că firma „Airklassika Group”, care are acelaşi fondator ca şi firma „Nobil Air”, are adresa pe str. Tighina, 12, acolo unde îşi au sediul mai multe firme, toate ale omului de afaceri Ilan Shor, printre care compania de asigurări Klassika Asigurări, firma Moldklassika International şi Dufremol, companie care deţine magazinele Duty-Free, fondată de Miron Shor, tatăl lui Ilan. Totodată, SRL-ul este fondat, pe lângă firma „Air Clasica”, şi de Întreprinderea Unitară Federală de Stat „ЦЕНТР ФИНАНСОВОГО И ПРАВОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ” a Administraţiei Preşedintelui Federaţiei Ruse. Cu Plahotniuc sau Shor, cert este faptul că, în ultimii doi ani, două instituţii ale statului au beneficiat de servicii avia de la această companie aviatică exclusivistă: Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat şi Cancelaria de Stat. Valoarea contractelor este de aproximativ 1 milion de lei.

  75 de milioane în doi ani, din spălatul rufelor

  Victor Sorocean (PSRM), un alt deputat, este fondatorul firmelor „Europromex” SRL şi „Nordcomplex” SRL. Prin intermediul ultimei, specializată în construcţii, deputatul a câştigat, cel puţin în anul 2012, patru contracte în cadrul programului desfăşurat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, în valoare de peste 2 milioane de lei, pentru reparaţia unor instituţii de învăţământ. Totodată, în perioada 2013-2014, SRL-ul deputatului a obţinut alte trei contracte cu statul, de peste jumătate de milion de lei, la fel, pentru reparaţia unor edificii. De trei contracte cu statul, în valoare de 370 mii de lei, în anul 2014, a beneficiat şi „Bioprotect” SRL, firmă fondată de deputatul Valeriu Streleţ (PLDM), care a vândut materiale de uz fitosanitar şi semincer către Colegiul Agricol Ţaul.

  511-deputati-bannicovDeşi se află în opoziţie, deputatul comunist Alexandr Bannicov (PCRM), care este în acelaşi timp unul dintre cei mai prosperi aleşi ai poporului, a avut parte şi el de bani din contracte cu statul. Firma „Tina” SRL, fondată de Bannicov şi administrată de fiul său, Alexandr, a fost, în perioada 2012-2014, câştigătoare a mai multor licitaţii publice. Astfel, SRL-ul condus de acesta a livrat tehnică de uz casnic la mai multe instituţii publice, inclusiv Secretariatul Parlamentului. Firma acestuia a vândut Legislativului frigidere în sumă de 65 de mii de lei. „Tina” SRL a mai comercializat aparate de uz casnic şi echipament tehnic Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Justiţiei, dar şi mai multor insituţii medicale din ţară. Suma acestor contracte depăşeşte 600 de mii de lei.

  În luna mai 2012, ZdG a scris despre faptul că firma „Cristal Clean”, specializată în spălarea rufelor instituţiilor medicale din ţară, câştiga mai multe licitaţii publice, având-o printre fondatori pe Iulia Hotineanu Scobioală, fiica deputatului Vladimir Hotineanu (PLDM). După acel articol, aceasta a dispărut din lista fondatorilor. Totuşi, cu sau fără familia Hotineanu, acest SRL a continuat să aibă lipici la contractele cu statul, obţinând doar în ultimii doi ani peste 20 de contracte cu diverse spitale din ţară pentru servicii de spălătorie, în valoare totală de, atenţie, peste 75 de milioane de lei. Firma este fondată de Cristina Mudrea (o apropiată a familiei Hotineanu. Presa a scris că ar fi fina deputatului), Mihail Enachi şi italianul Francesco Pruddi şi activează chiar în incinta Spitalului Republican.

  Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”

  Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a venit cu un comentariu vizavi de reacțiile consumatorilor, după ce reprezentanții companiei au solicitat, repetat, consumatorilor să re…
  Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”

  Europarlamentar român, despre criza gazelor cu care se confruntă R. Moldova: „Soluționarea și ajutorul vor veni din România și UE”

  Soluționarea și ajutorul în criza gazelor cu care se confruntă în prezent R. Moldova vor veni dinspre România și dinspre Uniunea Europeană, nu dinspre Federația Rusă, opinează europarlamentarul român, Siegfried…
  Europarlamentar român, despre criza gazelor cu care se confruntă R. Moldova: „Soluționarea și ajutorul vor veni din România și UE”

  DOC/ Președinta Maia Sandu a aprobat o nouă structură a Aparatului Președintelui

  Șefa statului Maia Sandu a semnat un decret privind structura Aparatului Președintelui R. Moldova și reduce personalul-limită de la 163 de posturi și structuri la numărul de 150. În termen de o lună, secretarul…
  DOC/ Președinta Maia Sandu a aprobat o nouă structură a Aparatului Președintelui

  „Toate femeile sunt supuse riscului de a face cancer mamar, dar asta nu înseamnă că toate femeile vor dezvolta această maladie”

  Interviu cu Dragomir Tîmbur, medic chirurg-mamolog Luna octombrie este luna internațională de conștientizare a cancerului mamar La nivel global, la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân…
  „Toate femeile sunt supuse riscului de a face cancer mamar, dar asta nu înseamnă că toate femeile vor dezvolta această maladie”