Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Crime cu acelaşi final: Bandiţii…

Crime cu acelaşi final: Bandiţii rămân printre noi

473-banditi1Nici la aproape o săptămână de la jaful ca-n filmele americane, produs la o filială a Victoriabank din marginea Chişinăului, autorităţile nu au reuşit să-i identifice pe autori. Ancheta decurge anevoios, iar unii angajaţi ai organelor de drept susţin că, odată cu trecerea timpului, făptaşii sunt din ce în ce mai dificil de descoperit. În acest ritm, crima din noaptea de vineri, 30 mai 2014, are toate şansele să completeze lista infracţiunilor de rezonanţă ai căror autori rămân nedescoperiţi de către neputincioasele instituţii de drept din R. Moldova.

În iulie 2012, în dimineaţa unei zile de vineri, doi tineri cu măşti medicinale pe faţă, procurate probabil din farmacii, şi înarmaţi cu o… şurubelniţă au jefuit o filială a băncii Comerţbank de la Ciocana. Aceştia au ameninţat angajaţii instituţiei şi au furat, potrivit poliţiei, aproximativ 1 mln. de lei. Ulterior, s-a stabilit că, de fapt, erau trei hoţi, unul dintre care stătea afară, deghizat în agent de pază, şi că aceştia au folosit o maşină ce avea plăci de înmatriculare sovietice, lucru care a făcut imposibilă identificarea proprietarilor acelui automobil de către autorităţile competente. La doi ani de la acel eveniment, dosarul penal iniţiat de oamenii legii a fost suspendat. Leonid Demidov, procurorul-şef al Procuraturii Ciocana, ne-a spus că acest lucru s-a întâmplat pentru că nu a fost posibilă identificarea făptaşilor. „Nu am găsit bănuiţii. Nu se ştie cine-s. Poate erau persoane din altă ţară”, spune procurorul. Oamenii legii nu au reuşit să-i depisteze pe făptaşi, deşi aceştia au apărut în imaginile video surprinse de camerele de supraveghere ale băncii având acoperită doar faţa cu o mască simplă.

„Tot ce pot să vă spun e că se lucrează”

Vineri, 30 mai, în jurul orei 22.15, la Serviciul specializat 902 al Direcţiei de Poliţie Chişinău a parvenit un apel telefonic, prin care s-a comunicat despre atacul asupra unui automobil de încasare şi transportare a mijloacelor financiare. La faţa locului, ofiţerii de urmărire penală şi de investigaţii speciale au depistat şoferul decedat al automobilului de încasare şi transportare a banilor şi doi colegi, care au fost transportaţi la spital. În cadrul cercetării la faţa locului, forţele de ordine au constatat lipsa mijloacelor financiare, adică a aproximativ 1,5 mln. de lei. Neoficial, surse din poliție afirmă că s-au furat vreo 4 mln. de lei.

Incidentul a avut loc la o filială a Victoriabank din incinta magazinului Metro din sectorul Râşcani, de la marginea oraşului. La o săptămână de la jaf, autorităţile nu au, oficial, niciun suspect, ci doar mai multe versiuni. Una dintre ele – că făptaşii au părăsit deja teritoriul R. Moldova. Tot neoficial, se spune că poliția ar avea și imagini cu fețele suspecților, deși s-a spus că aceștia purtau cagule pe față în momentul atacului. Aceleași surse susțin că atacatatorii, doi băieți și… o fată, s-ar ascunde în regiunea transnistreană, teritoriu pe care avem accesul interzis pentru careva operațiuni. Astfel că, pedepsirea lor este practic o misiune imposibilă.

Dosarul se află acum în gestiunea Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale (PG), condusă de procurorul Corneliu Bratunov. Deşi până acum, în presă, au fost vehiculate mai multe scenarii, Bratunov susţine că puţine corespund realităţii. „Tot ce pot să vă spun e că se lucrează”. „Nu cunoaştem câte maşini au fost folosite. Doar despre una ştim sigur, cea care a fost incendiată, a doua zi, la Stăuceni”, zice Bratunov. Procurorul a făcut referire la un automobil Chrysler Saratoga, fabricat în 1993, procurat de jefuitori la început de 2014, de la o persoană din Găgăuzia. „Nu ştim câte persoane au fost implicate. S-au tras mai multe focuri de armă”, a mai precizat Corneliu Bratunov.

„Dacă era dosarul la poliţie, erau mai multe şanse…”

Dosarul penal a fost iniţiat de către Inspectoratul General de Poliţie (IGP), însă solicitat de PG la scurt timp după incident. Probabil şi din acest motiv, unii angajaţi ai IGP se arată sceptici că procurorii vor reuşi să dezlege misterele acestui caz. „E foarte greu să fie găsiţi. E nevoie de a lucra zi şi noapte la acest dosar. Dar, procurorii nu vor lucra zi şi noapte, asta v-o spun sigur. Dacă era dosarul la poliţie, erau mai multe şanse ca atacatorii să fie găsiţi, pentru că noi avem grupe operative, iar procurorii nu au. Procurorii, pentru a face careva acţiuni, au nevoie de ajutorul poliţiei. Dar procedura e una mai complicată şi nu este o colaborare foarte clară între cele două tabere. Totul e relativ. E una când chemi pe cineva în ospeţie direct şi alta prin intermediari. Cu cât trece mai mult timp de la comiterea infracţiunii, cu atât e mai greu să-i reţii pe bandiţi”, opinează unul dintre şefii IGP.

În aceste condiţii, crima din noaptea de vineri, 30 mai 2014, are toate şansele să lungească lista infracţiunilor de rezonanţă ai căror autori nu sunt descoperiţi de către neputincioasele organe de drept din R. Moldova. Nici până astăzi nu au fost găsiţi ucigaşii lui Igor Basarab şi Igor Ţurcan, primul asasinat în 2010, cel de-al doilea, în 2011, criminalul care i-a omorât pe Valeriu Croitoru şi Mariana Jimbei pe traseul Ialoveni-Leuşeni în septembrie 2010 şi nici cel care le-a luat viaţa lui Ilie şi Olga, care aveau 18 şi, respectiv, 15 ani, pe 1 aprilie 2011, lângă Durleşti. Toate aceste dosare au un punct comun. Toate se află în gestiunea Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG.

„Majoritatea crimelor au fost descoperite… La cele care nu au fost descoperite, se lucrează. Sperăm că până la urmă le vom descoperi pe toate”, zice procurorul Bratunov. Totuşi, conform datelor din raportul Procuraturii Generale pe anul 2013, procurorii au dispus, anul trecut, suspendarea urmăririi penale în 12100 de dosare în care conduceau urmărirea penală, pe motivul neidentificării făptuitorului. În 2012, conform aceluiaşi raport, procurorii au procedat similar în alte 10600 de cazuri.

473-banditi2Victima a scăpat de gloanţele conflictului de pe Nistru

Până la proba contrarie, în urma incidentului de la Victoriabank, un singur lucru este cert. O soţie şi-a pierdut soţul şi doi copii au rămas fără tată. Vladimir Botnari, bărbatul împuşcat mortal în timpul atacului, este participant la conflictul armat de pe Nistru, dar şi fost angajat, tot în calitate de şofer, în Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger”.

Igor Burcovschi, vecin, prieten şi camarad de arme cu Vladimir Botnari în timpul conflictului de pe Nistru, îşi aminteşte cum acesta a scăpat cu viaţă dintr-un atac în care au decedat mai mulţi colegi. „Pe 13 decembrie 1991, d-lui era şofer de autobuz. Ducea grupul condus de generalul Anton Gamurari peste Nistru. Atunci s-a tras în noi, iar patru prieteni au decedat: Ghenadie Iablocichin, Mihail Arnăut, Valentin Mereniuc şi Gheorghe Caşu”. Erau primele victime ale acelui conflict care avea să degenereze peste câteva luni. „Numai el ştie cum a scăpat cu viaţă. Tot locul şoferului era împuşcat, ciuruit peste tot, din cap până în picioare. Când toată lumea îl căuta, el stătea într-o parte, cu un cunoscut. Atunci am făcut cunoştinţă cu Volodea (Vladimir, n.r.). Ulterior, am ajuns să fim vecini”, rememorează Igor Burcovschi.

„A fost un şofer profesionist. Datorită lui am scăpat atunci. A scos maşina de sub gloanţe”, îşi aminteşte Anatolie Paicu, un alt luptător pe Nistru. „A ieşit la pensie. Dar, cu pensia noastră, nu poţi trăi. A lucrat puţin în calitate de taximetrist, iar mai apoi, s-a angajat la bancă. Lucra acolo de vreo 6-7 ani”, precizează acesta. Oamenii care l-au cunoscut pe Vladimir Botnari sunt revoltaţi de faptul că nici maşina pe care acesta o conducea, nici el, ca şofer, nu erau dotaţi adecvat pentru a putea face faţă unui asemenea atac, maşina nefiind blindată, iar el neavând vestă antiglonţ.

Unii angajați ai băncii susţin chiar că a existat şi un proces de judecată prin care încasatorii au cerut, prin intermediul instanţei, aceste drepturi, inclusiv asigurarea pe viaţă a încasatorilor, doar că instanţa a dat dreptate, într-un final, băncii, care susţinea că aceste lucruri nu sunt obligatorii. „Maşinile de încasare sunt foarte slabe. Arunci cu praf şi ea se sparge. A scăpat de gloanţe cu 23 de ani în urmă, dar pentru idiotismul celor cărora le e jale de câteva mii de lei, s-a dus acum. Dacă uşile şi sticla din faţă erau blindate, sigur că el era acum în viaţă”, afirmă un fost coleg de-al bărbatului decedat.

De precizat că în spital, după incident, rămân internate două persoane, una dintre ele fiind în stare foarte gravă. Ambele persoane sunt angajaţi ai băncii.