Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Creditele neperformante de la BEM,…

Creditele neperformante de la BEM, banii din off-shore-uri şi tăcerea organelor de drept

În ediţia trecută, ZdG a relatat despre modul în care firma „Artbeton-Grup” SRL, înregistrată în apartamentul şefului de atunci al Direcţiei Juridice a Băncii de Economii a Moldovei (BEM), Mihail Bejenari, a obţinut, în decembrie 2011, un credit de 1,5 milioane de euro de la această bancă. Pentru a-l obţine, firma a pus în gaj un teren şi câteva clădiri din or. Lipcani, care au fost supraevaluate. SRL-ul nu a rambursat creditul la timp, astfel că a cedat benevol gajul, pe care BEM încearcă de mai mult timp să-l vândă, dar fără succes. Preţul cerut acum de BEM pentru aceste bunuri este de opt ori mai mic decât valoarea creditului. Menţionam atunci că organele de drept au fost informate despre acest caz încă în anul 2012, însă nu au reacţionat. Acum, prezentăm şi dovezi în acest sens.

Pe 11 octombrie 2012, la aproape un an de la acordarea creditului de 1,5 milioane de către BEM firmei „Artbeton-Grup” SRL, reprezentanţii Filialei nr. 1 a băncii, cea care a semnat şi acordat creditul, au scris o sesizare în adresa Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne. Peste o lună, pe 2 noiembrie 2012, o sesizare asemănătoare a fost remisă şi Procuraturii Anticorupţie (PA).

Gaj supraevaluat şi acte false

În sesizare se invoca faptul că la 31 octombrie 2012 firma avea acumulate datorii de 1,52 milioane de euro şi că aceasta se sustrage de la rambursarea creditului prin propunerea de a ceda benevol gajul. Banca anunţa că la baza contractului de ipotecă a stat raportul de evaluare întocmit de Agenţia de Evaluare „Constimobil-NL” (evaluator Natalia Lvovscaia), care, vădit, ar fi supraevaluat bunul imobil pus în gaj, indicând că valoarea probabilă de piaţă este de 39 milioane de lei, asta chiar dacă, cu o lună înainte de încheierea contractului de ipotecă, acel bun a fost procurat cu doar 1,9 milioane de lei. „Complexul dat, fosta fabrică de conserve din or. Lipcani, se află într-o stare dezastruoasă, toate imobilele sunt fără ferestre şi uşi, pereţii clădirilor în mare parte se risipesc, în incinta lor nu este niciun utilaj…”, menţiona banca în sesizarea adresată organelor de drept.

Instituţia financiară mai preciza că în scopul creării unei aparenţe de activitate economică favorabilă, care ar permite rambursarea creditului solicitat, BEM-ului i-a fost prezentat un certificat de la Victoriabank cu privire la rulajele efectuate prin conturile curente deschise la acea bancă de către firma „Artbeton-Grup”, prin care se anunţau tranzacţii de 5,1 milioane de lei, asta deşi, conform unui certificat solicitat de BEM de la Victoriabank pentru verificarea informaţiei, rulajul a fost mult mai mic, de doar 60 mii de lei. „În aşa mod, constatăm că Băncii i-au fost prezentate cu bună ştiinţă informaţii false în scopul obţinerii unui credit sau majorării sumei acestuia…”, se spune în sesizare.

Milioanele plecau în off-shore-uri

Banca menţiona că creditul de 1,5 milioane de euro a fost acordat pentru procurarea materialelor de construcţie. Totuşi, 700 de mii de euro au fost transferaţi în avans către compania „Samerdale Holdings” LTD din oraşul Limasoll, Cipru, iar alţi 800 de mii de euro către compania

„Ventor Management” LTD din oraşul Belize City, Belize. „În procesul de verificare şi analiză a informaţiei aferente s-a constatat existenţa aceluiaşi partener, „Samerdale Holdings” LTD din Cipru, pentru alţi trei clienţi ai BEM: SC „Ciomex-Prod”, SC „Proacvacom” şi „Alegor-Comerţ”, se mai preciza în sesizare. Menţionăm că toate cele trei firme au luat credite de la BEM în anii 2011-2012: „Ciomex-Prod” – 1,4 milioane de euro, SC „Proacvacom” – 1,7 milioane de euro şi „Alegor-Comerţ” – 2,3 milioane de euro. Banii nu erau însă folosiţi conform destinaţiei creditului, ci transferaţi în conturile unor firme off-shore din Cipru, Panama sau Insulele Virgine Britanice.

Am solicitat reprezentanţilor MAI, PG şi PA să ne comunice ce au făcut cu acea sesizare a BEM. Reprezentanţii PG ne-au redirecţionat către PA. La rândul său, Eduard Harunjen ne-a anunţat că sesizarea este la CNA şi a fost comasată cu alte dosare investigate în prezent legate de BEM. Reprezentanţii MAI ne-au spus că au nevoie de mai multe zile pentru a ne putea spune ce s-a întâmplat cu acea sesizare.

V.M.