Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Cine finanţează „rusismul” lui Dodon?

Cine finanţează „rusismul” lui Dodon?

474-dodonishe1Oameni de afaceri locali, unii cu relaţii inclusiv în Federaţia Rusă, par să fie, cel puţin la prima vedere, principalii finanţatori ai Partidului Socialiştilor din R. Moldova (PSRM), condus de fostul comunist Igor Dodon, aflat zilele acestea într-o vizită de lucru în Rusia. Responsabilii formaţiunii evită să ofere date concrete despre sursele financiare din care este susţinută activitatea partidului.

„Integrarea europeană sună bine, dar arată rău. Semnarea Acordului de Asociere cu UE va crea haos, dezbinare şi vom pierde ţara. Moldova are nevoie de altceva. Uniunea Vamală poate asigura dezvoltarea socială şi economică a ţării…”. Acesta este mesajul din cel mai recent spot video în care apare Igor Dodon, unul dintre cei mai activi politicieni în campania electorală, căreia socialiştii i-au dat, oficial, startul, pe 6 iunie 2014. Spoturile cu Dodon au „inundat” casele cetăţenilor R. Moldova încă din decembrie 2013.

Cheltuieli de milioane

Doar pentru ca spoturile anti-europene să fie difuzate la Moldova 1, în lunile decembrie—ianuarie, socialiştii au plătit circa 100 de mii de lei. Totodată, susţin sursele ZdG, pentru felicitarea de 8 martie, Dodon a plătit la TVM 28 de mii de lei. Ţinând cont de faptul că spoturile lui Dodon sunt difuzate acum la alte posturi TV, iar la unele, minutul de publicitate costă mai mult decât la postul public, reiese că suma totală, plătită de socialişti pentru promovarea Uniunii Vamale, ar fi una cu multe zerouri. Aceste cheltuieli sunt însă o mică parte din cele necesare întreţinerii unui partid care se vrea parlamentar. PSRM plăteşte, anual, aproape 300 de mii de lei pentru chiria sediului central, din str. Serghei Lazo, 25/1. Potrivit contractului semnat la început de 2014, sediul aparţine firmei „VESMA-TEH”, al cărei director este Alla Dolinţă, membră a Comitetului Politic Executiv al partidului. Firma Vesma-Teh e fondată de un off-shore din Cipru, „HB STRENTON LIMITED”.

Pe lângă sediul central, în Chişinău, PSRM mai deţine alte cinci locaţii, la fel, luate în chirie. În alte localităţi, PSRM are 27 de filiale, toate, la fel, închiriate. Totodată, conform unor surse, în fiecare organizaţie teritorială este angajată, oficial, cel puţin o persoană, aceasta având un salariu, tot oficial, de aproximativ 3 mii de lei pe lună. Un calcul simplu arată că doar salariile lunare ale tuturor peroanelor angajate, dacă admitem că ar fi doar câte un singur angajat, ar scoate din haznaua partidului peste 100 de mii de lei lunar şi peste 1,2 mln, anual. PSRM suportă, însă, şi alte cheltuieli, în special legate de campaniile de colectare de semnături anti-Chirtoacă sau de tipărire şi distribuire a ziarului „Socialiştii”, cu un tiraj oficial de peste 40 de mii, lunar, plus o ediţie specială, cu un tiraj care variază între 10 şi 35 de mii.

Conform raportului financiar al PSRM pe 2013, formaţiunea a avut venituri oficiale de 3,53 mln de lei. Din aceştia, 3,44 mln au venit din cotizaţiile de membru de partid. Alte 90 de mii de lei, PSRM i-a împrumuat. Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pentru plăţi de personal, 1,39 de mln, arenda sediilor – 1 mln şi 960 de mii de lei, pentru presă şi material promoţional.

Liderul, cu credit de 1,5 mln de lei

Cine sunt membrii PSRM care fac bugetul partidului? Cel puţin oficial, liderul socialiştilor şi cel mai important om al partidului nu poate susţine financiar formaţiunea, dacă ţinem cont de faptul că, în 2013, acesta s-a împrumutat cu 1,5 mln de lei de la Victoriabank, pentru a-şi procura o casă de milioane, la Buiucani, despre care ZdG a scris în august 2013. Şi veniturile oficiale ale familiei Dodon pe anul 2013 sunt insuficiente pentru întreţinerea unui partid, cei doi soţi indicând venituri totale de aproximativ 1,1 mln de lei, după ce au vândut un apartament cu 735 de mii de lei. Suma este însă infimă, dacă nu uităm că mare parte a acestor bani au fost achitaţi de familia Dodon pentru procurarea casei de milioane şi a unei maşini Toyota RAV 4.

Spre deosebire de Dodon, care nu are înregistrate pe numele său firme, există câţiva colegi de partid cu afaceri, care ar putea contribui la bugetul partidului. În ultima perioadă, în această ecuaţie i s-a dat o tot mai mare importanţă lui Viorel Melnic, membru al Biroului Politic Executiv (BPE) al PSRM, fost şef al Serviciului Vamal în perioada comunistă, prosper om de afaceri, fondator şi administrator al firmei „ACTIV BROKER” SRL. În prezent, acesta este preşedintele Consiliului de Administraţie al Unibank, despre care s-a spus că ar fi controlată de omul de afaceri Ilan Shor, nume vehiculat ca fiind printre potenţialii finanţatori ai PSRM. Anul trecut, de 9 mai, anume prin intermediul Unibank, în PMAN a fost organizat un concert grandios, cu participarea artiştilor ruşi Iosif Kobzon şi Lev Leşcenko, concert în care s-a promovat excesiv „rusismul” şi Uniunea Vamală, idei propagade şi de PSRM. Atunci, PMAN a fost rezervată pentru zilele de 8 şi 9 mai de către Banca Comercială „Unibank”, iar concertul a fost organizat de Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, în parteneriat cu „Unibank” şi Fundaţia „Miron Shor”, gestionată de Ilan Shor.

474-dodonische2

Afacerile membrilor PSRM

Există şi alţi oameni de afaceri în PSRM. Corneliu Furculiţă este fondatorul şi administratorul firmei S.C. „POLIACTIV” SRL, cu un capital social de 100 de mii de lei şi activităţi în mai multe domenii, inclusiv construcţii, produse agricole sau lemnărie. Furculiţă este şi persoana responsabilă în partid cu evidenţa contabilă. Victor Sorocean, preşedintele Organizaţiei Teritoriale (OT) Bălţi, este fondatorul SRL „NORDCOMPLEX”, cu afaceri inclusiv în domeniul construcţiilor, şi directorul firmei FPC „EUROPROMEX” SRL, cu activităţi în mai multe domenii.

O altă sursă de finanţare a PSRM ar putea fi fabrica „Avicola Gallinula”, din Gura Galbenei, Cimişlia. Societatea pe acţiuni de tip închis este administrată de Oleg Teterea, preşedintele OT Cimişlia a PSRM. Fabrica are un capital social de 4,46 mln de lei şi se ocupă cu creşterea păsărilor. Oamenii din Gura Galbenei susţin chiar că Dodon ar avea mai multe relaţii cu această fabrică. „Anterior, se spunea că fabrica ar fi a lui Mişin (Vadim), pe urmă a lui Dodon. Cert e că, pe 1 mai 2014, când socialiştii au organizat acel marş în Chişinău, de la fabrică, patru autobuze cu angajaţi au plecat la marş. Oamenilor li se spunea că, dacă nu vor merge, vor fi daţi afară de la fabrică”, susţine un oficial din cadrul Primăriei Gura Galbenei. „Când au revenit, se lăudau că li s-a dat „morojnă” (îngheţată, n.r.) gratuit”, relatează oficialul.

Preşedinte al OT Ciocana, mun. Chişinău, este Petru Burduja, şi el om de afaceri, director al companiei de construcţii SA „MONOLIT”. Acţionari majoritari ai întreprinderii sunt companiile „JLC-INVEST”, „LOGOS GRUP” şi „JLC”, toate făcând parte din imperiul familiei lui Vladimir Jardan, unul dintre cei mai bogaţi oameni din R. Moldova. Se spune că acesta deţine monopolul pe piaţa laptelui, dar are afaceri şi peste hotare. Petru Burduja, unul dintre liderii PSRM, e şi membru al Consiliului de Administrare al „JLC Group” (Jardan Lapte Company, n.r.), Consiliu condus de Vladimir Jardan.

Ce spun membrii PSRM?

În ultima perioadă s-a vehiculat că printre finanţatorii PSRM ar fi, pe lângă oameni de afaceri locali, bussinesmanul „rusificat” Ilan Shor, dar şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, acuzat anterior de implicare în mai multe atacuri raider, dar şi în coruperea deputaţilor proeuropeni. Recent, fostul deputat pe listele AMN a recunoscut, indirect, că mai este interesat de politică, adresându-se deputaţilor cu formula „dragi viitori colegi”. Unii politicieni au lăsat să se înţeleagă că Dodon ar fi finanţat şi din exterior, în special de Federaţia Rusă.

Valentin Krîlov, unul dintre fondatorii PSRM, exclus din partid în 2013, după divergenţe cu Dodon, crede că, „la început, când activitatea nu era atât de vizibilă, finanţările au venit de la membrii partidului. Odată cu apariţia spoturilor video, a altor activităţi, cred că banii au început a veni din activităţi tenebre, din mediul de afaceri. Totodată, părerea mea personală, bazată pe intuiţie, experienţă politică şi logică, fără a avea şi probe, este că Dodon a primit bani şi după ce a participat la votarea preşedintelui ţării, iar mai apoi, la demiterea guvernului Filat”, crede Krîlov.

Igor Dodon a avut telefonul deconectat în ultimele două zile, iar de pe site-ul partidului său aflăm că acesta se află într-o vizită de lucru la Moscova, unde a avut mai multe întâlniri, inclusiv cu Serghei Glaziev, adjunctul Secretarului General al Uniunii Euro-Asiatice, şi Tatiana Valovaia, ministrul pe principalele direcţii integraţioniste din cadrul Comisiei Economice Euro-Asiatice. La telefon, Corneliu Furculiţă, membru al Comitetului Politic Executiv al partidului, tot el responsabilul de evidenţa contabilă, a refuzat să discute cu noi, după ce l-am întrebat cine sunt finanţatorii PSRM. „Contactaţi serviciul de presă al partidului”, ne-a îndemnat acesta. La numerele de telefon de la sediul PSRM, sau nu a răspuns nimeni, sau am fost informaţi că nu ne pot ajuta cu un răspuns la întrebările noastre. Oleg Lipskii, membru al Consiliului Politic Executiv, ne-a spus că, anterior, într-o emisiune TV, Igor Dodon a răspuns în detaliu la această întrebare. „Luaţi arhiva şi vedeţi ce a spus. Acum nu am timp. Oamenii plătesc cotizaţii la partid”, ne-a spus, mai apoi, Lipskii, lăsând să se înţeleagă că aceasta ar fi pricipala sursă de finanţare a PSRM.