Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Casa de milioane de pe…

Casa de milioane de pe terenul vândut de şeful CNA

422-casa-cnaViorel Chetraru, şeful Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a obţinut un teren în anul 2001 lângă Institutul Muncii, pe timpul când devenise şef de direcţie la CCCEC. Un an mai târziu, Chetraru i-a vândut terenul lui Mihail Demcenco, tatăl unui colaborator sub acoperire de la CNA. Pe terenul respectiv a fost construită o casă de lux, cu bazin în curte şi camere de supraveghere în jurul casei, dar locuinţa încă nu a fost înregistrată oficial. “Pe adresa 28/4 ştiu că hazeain este Serioja. Cine-i el şi cu ce se ocupă – nu ştiu”, ne-a spus o vecină de pe str. Pajurii.

În anul 2001, Viorel Chetraru a fost numit în calitate de şef al Direcţiei Investigaţii Operative a Direcţiei Generale Teritoriale Chişinău a CCCEC. În acelaşi an, Consiliul Municipal Chişinău (CMC) i-a atribuit lui Viorel Chetraru un lot de pământ cu suprafaţa de 600 m.p. din str. Pajurii 28/4, sect. Râşcani, pentru proiectarea şi construirea unei case de locuit.

„Se atribuie în proprietate privată lui Viorel Chetraru, ca urmare a vânzării-cumpărării la preţ normativ, un lot de pământ cu suprafaţa de 600 m.p. pe str. Pajurii pentru proiectarea şi construirea unei case de locuit particulare. Beneficiarul se obligă să nu efectueze niciun fel de construcţii pe lotul de pământ atribuit fără a avea autorizaţie de la organele de resort”, se arată în Decizia CMC din 22 noiembrie 2001.

Proprietarul casei, „Serioja” de la CNA ?

Potrivit bazei de date a ÎS “CADASTRU”, Viorel Chetraru a vândut terenul, printr-un contract de vânzare-cumpărare din septembrie 2002, Galinei şi lui Mihail Demcenco, părinţii ofiţerului CNA Serghei Demcenco. Pe terenul care oficial îi aparţine familiei Demcenco a fost construită o casă de lux cu două nivele şi cu bazin în curte. Locuinţa însă nu a fost nici astăzi înregistrată la Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru. Totodată, conform datelor obţinute prin intermediul Fondului naţional de date geospaţiale, familia Demcenco a îngrădit ilegal un teren aferent casei, pe care încearcă în prezent să-l legalizeze.

422-Decizie-Chetraru-2Potrivit informaţiilor oficiale de la “Cadastru”, după decesul lui Mihail Demcenco, terenul cu suprafaţa de 600 m.p. a trecut în totalitate în proprietatea Galinei Demcenco, de 68 de ani, care îşi are viza de reşedinţă în localitatea Prodăneşti, raionul Floreşti. Secretara Primăriei Prodăneşti ne-a spus: “Eu ştiu că Galina căuta să vândă casa şi să plece la Chişinău”.

Am mers pe str. Pajurii, sec. Râşcani, să vedem casa situată lângă Institutul Muncii şi să aflăm cine locuieşte pe terenul vândut de Viorel Chetraru în anul 2002, din moment ce locuinţa nu a fost înregistrată la “Cadastru”. La poartă am observat două camere de supraveghere, iar în curte erau parcate două automobile, printre care un automobil de model Toyota, cu numerele de înmatriculare KTU777 care, potrivit datelor de la “Registru”, ar aparţine lui Serghei Demcenco, ofiţer CNA.

Şeful CNA: Am vândut terenul unui businessman

Reporterul de Gardă a sunat la interfonul de la poartă, însă nu a răspuns nimeni. Am discutat cu vecinii de pe str. Pajurii, care ne-au spus că proprietarul ar fi ofiţerul CNA, Serghei Demcenco. “Pe adresa 28/4 ştiu că hazeain este Serioja. Cine-i el şi cu ce se ocupă nu ştiu”, ne-a spus o vecină.

Deşi în decizia CMC este indicat faptul că şeful CNA, Viorel Chetraru, a obţinut terenul de pe str. Pajurii în anul 2001, Chetraru ne-a spus că “terenul l-am primit în 1998 şi l-am vândut în 1999 lui Demcenco Mihail Alexandrovici. Era un businessman din Floreşti. Din câte ştiu, a decedat într-un accident, acum 3-4 ani”, a declarat şeful CNA.

Serghei Demcenco este angajat la CNA. Acest lucru ne-a fost confirmat de mai mulţi colaboratori ai acestei instituţii anticorupţie. “El lucrează la Centru. Numărul de telefon nu putem să vi-l dăm. Este ofiţer protejat de stat. Este vorba de date confidenţiale”, ne-a spus un angajat CNA. Potrivit datelor de la “Registru”, Serghei Demcenco, oficial, are viză de reşedinţă pe str. Andrei Doga din capitală, de altfel, pe aceeaşi stradă unde are viză de reşedinţă şi şeful CNA.

Viorel Chetraru: Mai am vreo casă sau ce?

Întrebat dacă există vreo relaţie mai specială între el şi subalternul său, Serghei Demcenco, Viorel Chetraru a negat orice relaţie de rudenie. “Nu este nicio rudă de a mea. De unde? Am avut un aşa angajat. Nu ştiu dacă a trecut concursul şi dacă mai activează şi acum, dar ar putea să fie”.

Amintim că ZdG a dezvăluit într-un articol, publicat pe 14 februarie curent, faptul că Viorel Chetraru locuieşte într-un imobil de lux al cărui cost de piaţă poate ajunge până la 5 mil. de lei. Casa lui Chetraru e construită pe un teren pe care, în 2004, CCCEC pusese sechestru. Iar cu o lună înainte, acesta intra în posesia soacrei sale, care construieşte acolo un imobil cu două nivele, pe care-l vinde, în 2012, familiei Chetraru.

Ieri, 15 mai, când l-am contactat pe Viorel Chetraru pentru a face câteva precizări legate de terenul de pe str. Pajurii, şeful CNA ne-a întrebat: “Mai am vreo casă sau ce? Dacă nu aveţi ce face, scrieţi că e a mea. Poveşti de la voi eu m-am învăţat deja să ascult. Nu contează. Scrieţi ce vreţi”, ne-a răspuns Chetraru pe un ton supărat şi a închis telefonul.

Am încercat de mai multe ori să luăm legătura şi cu ofiţerul CNA Serghei Demcenco, însă colegul său de birou, pe nume Spânu, ne-a tot spus: “Nu este. A ieşit”.