Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   (doc) Cariera, studiile, dosarele controversate…

(doc) Cariera, studiile, dosarele controversate şi averea judecătorului Pavliuc

Judecătorul Ghenadie Pavliuc a devenit, în ultimele luni, principala figură din justiţia R. Moldova. În luna mai i-a aplicat lui Ilan Şor, actualul primar de Orhei un mandat de arest la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv în regim de penitenciar. Peste trei săptămâni, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu.

În octombrie, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat, iar recent, l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare cu executare. În trecut, acesta a participat şi pe alte dosare de rezonanţă.

În unul din ele, a fost condamnat la ani grei de puşcărie Andrei Baştovoi, om de afaceri şi deputat în primul Parlament. Într-un alt dosar, în 2014, Pavliuc l-a salvat de puşcărie pe avocatul Dorin Melinteanu, fiul unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău prins cu mită.

Ghenadie Pavliuc are 41 de ani. El este judecător de instrucţie la Judecătoria sect. Buiucani din Chişinău. A fost numit judecător de instrucţie pe 8 aprilie 2014, având mandat până în aprilie 2017. La Judecătoria sect. Buiucani a ajuns în luna mai 2011, fiind detaşat temporar de la Judecătoria Donduşeni, printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Atunci, CSM, condus de actualul şef de stat, Nicolae Timofti, a admis cererea lui Pavliuc şi a altor doi judecători care solicitau transferul la o instanţă din Chişinău pe motiv că „judecătorii respectivi sunt asiguraţi cu spaţiu locativ în mun. Chişinău, unde locuiesc permanent membrii familiei, că au la întreţinere copii minori şi că deplasarea zilnică/săptămânală influenţează negativ asupra bugetului familiei şi asupra educaţiei copiilor”.

545-casa-pavliucJudecător – la doar un an de la terminarea studiilor „cu frecvenţă redusă”

Iniţial, Ghenadie Paviuc a fost detaşat la Judecătoria sect. Buiucani până la anularea suspendării din funcţie a judecătorului Maria Muruianu. Conform site-ului magistrat.md, aceasta fusese numită în funcţie în februarie 2011, iar peste o lună, în martie, pleca subit în concediu „parţial plătit pentru îngrijirea copilului”, până în 2013. Nu a fost însă nevoie de aşteptat până în 2013, ca Pavliuc să-şi obţină dreptul de a fi judecător cu acte în regulă la Judecătoria Buiucani, pentru că, în iulie 2012, la un an de la transferul temporar, Nicolae Timofti, ajuns de la CSM la Preşedinţie, a acceptat numirea lui Pavliuc în funcţia de judecător la Judecătoria Buiucani, transferându-l definitiv de la Donduşeni la Chişinău. Până în aprilie 2014, Ghenadie Pavliuc a fost judecător pe cauze penale, iar de atunci a fost desemnat judecător de instrucţie, urmând, până în 2017, să elibereze mandate de arest şi să autorizeze percheziţii, acestea fiind majoritatea solicitărilor venite în instanţă de la Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie, în a căror rază teritorială se află Judecătoria sect. Buiucani.

Pavliuc îmbracă robă de magistrat la 31 de ani, în 2005, fiind numit prin decretul preşedintelui de atunci, Vladimir Voronin, judecător la Judecătoria Donduşeni. În 2008, este desemnat vicepreşedinte al Judecătoriei Donduşeni, iar în 2010, este numit în funcţia de magistrat până la atingerea plafonului de vârstă. Înainte de asta, Pavliuc a activat în calitate de consultant juridic, executor judecătoresc şi şef-adjunct al DEDJ, în sectoarele Ciocana şi Râşcani. Studiile universitare, conform CV-ului său, le-a făcut în perioada 1999—2004, deci pe când avea 25—30 de ani, la facultatea de drept a ULIM, secţia „cu frecvenţă redusă”. A finalizat studiile cu doar un an înainte de a deveni judecător. În anii 2004—2007, fiind deja judecător, a făcut studii de masterat la Academia de Administrare Publică de pe lângă preşedintele R. Moldova.

Pavliuc, în drum spre Curtea de Apel Chişinău
Ghenadie Pavliuc ar putea ajunge, în curând, judecător la Curtea de Apel Chişinău. Pe 18 iunie 2014, Colegiul pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor a admis candidatura sa la concursul pentru numirea în funcţia de judecător la CA Chişinău. În urma evaluării, acesta a acumulat 64 de puncte, iar membrii Colegiului au ajuns la concluzia că Pavliuc merită să fie judecător la CA Chişinău. Ulterior, el a participat la un asemenea concurs, însă nu a fost ales de membrii CSM. Urmează, însă, alte şanse. Totodată, în aprilie 2014, Colegiul de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor din cadrul CSM l-a evaluat pe Pavliuc, acordându-i calificativul „foarte bine” şi prezentându-l drept un judecător model. Colegiul a precizat că, în perioada 2011-2013, pe numele său au fost depuse 8 petiţii (plângeri), însă toate s-au dovedit a fi neîntemeiate.

Studiile de la şcoala profesională şi relaţia de rudenie cu Marian Lupu

Ghenadie Pavliuc a uitat, probabil, să includă în CV-ul său depus la CSM perioada în care şi-a făcut studiile la şcoala profesională din s. Corbu, Donduşeni. O profesoară de la acea şcoală îşi aminteşte că Pavliuc învăţa de electrician şi era un elev „mediocru”. El provenea dintr-o familie social-vulnerabilă, iar atunci când a ajuns în s. Corbu, nu avea nici măcar unde locui.

„El, prin 1992, a finalizat studiile la şcoala profesională. A învăţat de electrician. Nu prea îi plăcea să înveţe. Avea note de 2, 3 şi, uneori, 4. După ce a terminat şcoala profesională, a rămas la Corbu. Aici a făcut cunoştinţă cu actuala soţie, fiică de primar şi cu mamă profesoară de franceză. Cât a stat aici, Ghena nu avea unde trăi. A dus-o destul de greu. A dormit şi în club (casa de cultură) o perioadă. Acolo a fost şi un incendiu… La şcoală îi plăcea să cânte la trompetă, însă era un elev mediocru. Nu-i prea plăcea cartea. Când l-am văzut la televizor că judecă aşa oameni importanţi, am rămas uimiţi, noi, profesorii. Cum e posibil aşa ceva? Ştiu că a învăţat ulterior la ULIM, prin corespondenţă. Nu ştiu cum a ajuns acolo. Probabil l-au ajutat socrii”, ne spune o fostă profesoară de-a lui Pavliuc. Alta o completează: „El putea cânta la trompetă. Cartea însă nu-i plăcea. Nu credea cu siguranţă că va ajunge vreodată mare judecător şi să judece aşa oameni importanţi. Când îl văd, mă îngrozesc. Eu îmi închipui că judecători trebuie să ajungă cei trecuţi prin sită. Trebuie oameni deştepţi, competenţi. Dar cum a devenit el aşa om mare, nu ştiu. De fapt, la noi, în Moldova, totul e posibil”, zice, indignată, o altă profesoară de la Şcoala Profesională din Corbu.

În ultimii trei ani, de când este judecător la Judecătoria Buiucani din Chişinău, Ghenadie Pavliuc a participat la examinarea mai multor dosare de rezonanţă. Deciziile pe care le-a luat acesta au provocat mai multe controverse şi i-au adus acuzaţii despre executarea unor comenzi politice. În câteva cazuri, părţile au cerut recuzarea lui Pavliuc pentru că acesta ar fi rudă cu liderul PD, Marian Lupu. Politicianul a respins aceste legături de rudenie, precizând că nu are cum să fie cumnat cu Pavliuc pentru că el nu are, nici frate, nici soră.

El a menţionat că nu l-a văzut niciodată pe Ghenadie Pavliuc. Anterior, însă, fiind audiat de membrii CSM, Pavliuc a admis că are o legătură de rudenie, ce-i drept îndepărtată, cu liderul democraţilor. „Undeva, al patrulea grad, din partea soţiei”, puncta Pavliuc. ZdG a aflat că soţia sa, Carolina Cordulean-Pavliuc este originară din s. Corbu, r. Donduşeni. Aici, oamenii din localitate confirmă gradul îndepărtat de rudenie dintre familiile Lupu şi Pavliuc. Astfel, aceştia ne-au spus că sora Carolinei Pavliuc, Lilia, este căsătorită cu Mihail Lupu, cel care, spun oamenii din sat, ar fi rudă, cel mai probabil văr, cu liderul PD.

545-pavliuccc2Deciziile dubioase din cariera magistratului Pavliuc

Pe 21 noiembrie 2015, Ghenadie Pavliuc a emis una dintre cele mai dubioase decizii înregistrată în ultima perioadă în justiţia din R. Moldova. Acesta, având spre examinare o cerere a Ministerului Justiţiei R. Moldova privind recunoaşterea sentinţei de condamnare pe numele ex-deputatului Valeriu Guma, condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, dare şi luare de mită, a recunoscut sentinţa, însă, printr-un gest calificat de jurişti şi procurori „de neînţeles”, a dispus suspendarea executării pedepsei.

Altfel spus, din patru ani de închisoare cu executare, Pavliuc a dispus condamnarea lui Valeriu Guma, ex-deputat pe listele PD în Parlament, la patru ani de închisoare cu suspendare, salvându-l practic pe acesta de puşcărie. ZdG, în timp ce magistratul „delibera” pe acest caz, a surprins cum din biroul său a ieşit Adriana Beţişor, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupţie.

Cei doi au spus reporterului ZdG că au autorizat „măsuri speciale”. Imaginile, însă, au cauzat iniţierea unei anchete din partea Inspecţiei Judiciare a CSM. Ulterior, procurorii, miraţi de decizia lui Pavliuc, au atacat-o la Curtea de Apel Chişinău. „Instanţa a ignorat prevederile legislaţiei internaţionale şi a aplicat în mod eronat prevederile Codului penal şi Codului de procedură penală”, zic procurorii. Prin recursul declarat de Procuratura Generală se solicită casarea hotărârii judecătoreşti în partea ce ţine de suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi dispunerea concomitentă a reţinerii condamnatului Guma din sala de judecată.

VEDEȚI VIDEO cu pronunțarea încheierii lui Pavliuc în cazul Guma și DETALII din dosar

Adriana Beţişor, cea care a fost surprinsă în biroul judecătorului Pavliuc în timp ce acesta, conform angajaţilor Judecătoriei Buiucani, se afla în deliberare, este procuror în alte două dosare penale importante, cel în care sunt vizaţi Ilan Şor, ex-preşedinte al Băncii de Economii, actual primar de Orhei, şi Vlad Filat, deputat şi lider al PLDM. Ghenadie Pavliuc, în luna mai 2015, a dispus plasarea lui Ilan Şor, învinuit în dosarul privind fraudarea sistemului bancar, în arest la domiciliu, deşi procurorii, cel puţin oficial, au cerut plasarea lui Şor în izolatorul de detenţie preventivă.

Tot Pavliuc, peste aproape trei săptămâni, i-a permis acestuia să iasă din arestul la domiciliu pentru a putea candida la funcţia de primar al oraşului Orhei, asta deşi, Şor este învinuit într-un dosar de rezonanţă şi, după cum afirmă mai mulţi jurişti, fiind în libertate, poate influenţa martorii sau ancheta. În luna octombrie 2015, Ghenadie Pavliuc, într-un dosar instrumentat, la fel, de Adriana Beţişor, l-a trimis în arest pentru 30 de zile pe Vlad Filat, deputat şi lider al PLDM, la solicitarea procurorilor. Ulterior, el a prelungit mandatul de arest pe numele parlamentarului cu alte 30 de zile.

În decembrie 2013, Pavliuc a făcut parte din completul de judecători care l-a condamnat pe Andrei Baştovoi, deputat în primul Parlament, la nouă ani de închisoare cu executare. Despre acest dosar, mai multe persoane, inclusiv condamnatul Baştovoi, afirmau că ar fi fost deschis la comandă. Tot Pavliuc, în mai 2014, a dispus „liberarea de răspundere penală cu tragerea la răspundere contravenţională” şi amendarea avocatului Dorin Melinteanu, fiul judecătorului CA Chişinău, Iurie Melinteanu, cu doar 3000 de lei, după ce, anterior, acesta a fost prins cu mită în valoare de 800 de euro, bani cu care promitea să cumpere influenţă în instituţia unde activează tatăl său.

Procurorii au atacat sentinţa. Recent, magistraţii de la Curtea de Apel Bălţi au mărit amenda pe numele lui Melinteanu până la 22 mii de lei. Acum, Pavliuc examinează şi un dosar în care figurează omul de afaceri Viorel Ţopa. În mai multe rânduri, Andrei Năstase, avocatul acestuia, a cerut recuzarea lui Pavliuc, motivându-şi solicitarea prin faptul că magistratul este influenţabil şi face jocuri politice. De mai multe ori, însă, CSJ a dispus respingerea cererilor avocatului.

545-casa-pavliuc22Averea unei familii formată dintr-un judecător şi un medic

Ghenadie Pavliuc şi soţia sa, Carolina Pavliuc, sunt angajaţi la stat. El este judecător, iar ea – medic. Cei doi, din 2011, locuiesc însă într-o casă particulară aflată într-o zonă de elită din sectorul Ciocana, mun. Chişinău. Casa, construită în anii 2008—2011, pe când Pavliuc era judecător şi vicepreşedinte la Judecătoria Donduşeni, are, în actele cadastrale, o suprafaţă de doar 72 m.p., deşi, în realitate, pare mult mai mare.

Totodată, în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate, magistratul susţine că imobilul are o suprafaţă dublă, de 155 m.p. Casa valoarează cel puţin patru milioane de lei, în timp ce acesta scrie în acea declaraţie că ea are o valoare cadastrală de doar jumătate de milion, preţ cu care nu cumperi, astăzi, nici măcar un apartament de 50 m.p. în Chişinău. În 2011, când era deja finalizată, casa a fost pusă în gaj la Victoriabank pentru un credit de 150 mii de lei, pe care familia Pavliuc urmează să-l ramburseze până în 2021. În 2013, soţia sa, Carolina, a contractat un alt credit de 30 mii de lei, tot de la Victoriabank.

În 2014, Carolina Pavliuc a primit drept moştenire de la părinţii săi casa acestora din s. Corbu, în care, în momentul de faţă, locuiesc cei doi pensionari. Tot anul trecut, deşi deţine o casă de lux din 2011 în Chişinău, Pavliuc a ajuns în lista judecătorilor care urmează să primească o locuinţă socială, mai exact un apartament într-un bloc care se construieşte acum în Chişinău, special pentru judecători. Preţul pentru un m.p. plătit de Pavliuc este mult sub cel de piaţă, de doar 360 de euro.

Astfel, pentru un apartament de 67 m.p., Pavliuc plăteşte doar 24 mii de euro. Cei doi soţi, angajaţi la stat, conduc o Skoda Superb Hatchback, cumpărată şi fabricată în 2013, în urma unui contract de leasing în valoare de 14 mii de euro cu Victoria Leasing, dar şi o Mazda 3 Hatchback, fabricată în 2007 şi cumpărată în 2012. Maşina are numere personalizate, K PG 777.

I-am telefonat lui Ghenadie Pavliuc în biroul său de serviciu, doar că, pe tot parcursul zilei de miercuri, nici el, nici grefiera acestuia, nu au răspuns la telefon. În toată această perioadă, telefonul mobil al acestuia a fost deconectat, robotul anunţându-ne în continuu că „abonatul este ocupat”. Redacția rămâne deschisă pentru a publica răspunsurile judecătorului Pavliuc la întrebările ZdG referitoare la banii din care şi-a construit casa, la studiile sale, dar şi la dosarele controversate pe care le-a examinat.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de către A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul Civil Rights Defenders şi National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.