• [DOC] Angajaţii SIS, vecini cu un offshore din Cipru

  [DOC] Angajaţii SIS, vecini cu un offshore din Cipru
  04 martie 2014 | 07:25

  460-tomaili-sis-1Dosarul penal pe numele lui Ivan Tomailî, directorul companiei de construcţii care urma încă din 2008 să construiască locuinţe pentru angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), întârzie să fie trimis în judecată, pe motiv că, deocamdată, nu a fost efectuată expertiza în construcţii. „Aşteptăm rezultatele, apoi vom decide ce facem”, zice procurorul. Totodată, reprezentanţii companiei de construcţii susţin că au ajuns la o înţelegere cu angajaţii SIS, ca Tomailî, împreună cu o altă companie de construcţii, să reînceapă lucrările la 1 martie, curent.

  În septembrie 2008, printr-o hotărâre de Guvern, SIS a devenit proprietarul unui hectar de teren situat pe str. Grenoble, 159. O lună mai târziu, instituţia a încheiat un contract de colaborare cu ÎI „Tomailî-Argo”. Potrivit contractului, pe terenul care aparţinea SIS-ului, ÎI „Tomailî-Argo” urma să construiască 5 blocuri de locuit până în luna octombrie 2011, iar în afară de angajaţii SIS au mai investit bani mai multe persoane fizice care făceau parte din proiectul „Casa ta”, dar şi firma „Mebax-Dublu” SRL.

  În anul 2012, angajaţi SIS au ieşit în faţa camerelor de luat vederi, acuzându-l pe fostul director al SIS, Artur Reşetnicov, că a încheiat contract cu o firmă care nu avea experienţă în construcţii. Contactat de ZdG, Reşetnicov nu a răspuns la telefon. Tot în 2012, SIS-ul a publicat un comunicat de presă prin care a solicitat ÎI Tomailî-Argo să rezilieze contractul.

  460-proiectul-casa-taSIS desemnează o altă companie, afiliată lui Tomailî

  „În contextul neexecutării de către Î.I. „Tomailî-Argo” a obligaţiunilor stabilite în contractul de colaborare, după expirarea termenului de trei ani din data începerii construcţiei fiind ridicate doar 3 nivele din cele 18 preconizate, precum şi în legătură cu modificarea proiectelor de construcţie fără acordul prealabil al Serviciului şi al investitorilor acestuia, la 8 mai 2012 Serviciul a remis spre examinare, pe adresa ÎI ”Tomailî-Argo”, acordul adiţional nr. 3 de reziliere a contractului de colaborare pe cale amiabilă”.

  Totodată, Tomailî a fost anunţat că compania de construcţii desemnată să preia şi să finalizeze lucrările la complexul locativ este SRL „Alştconstruct”, fondată de Alexei Buzenco, o firmă afiliată ÎI Tomailî-Argo. În acest sens, Serviciul a solicitat, în termen de 5 zile, transmiterea materialelor ce ţin de valoarea lucrărilor executate, investiţiile achitate de către colaboratorii Serviciului, persoanele fizice din cadrul proiectului „Casa Ta” şi persoana juridică SRL „Mebax-Dublu”.

  Ordonanta de Recunoastere a Invinuitului TOMAILI IVAN by Iurie Sanduta

  Potrivit SIS-ului, după informarea ÎI „Tomailî-Argo” despre rezilierea unilaterală a contractului de colaborare de către Serviciu, pe adresa colaboratorilor SIS şi a investitorilor proiectului „Casa Ta” au parvenit scrisori cu semnătura lui Ivan Tomailî, precum că ÎI „Tomailî-Argo” urmează să transmită către SRL „Alştconstruct” actele solicitate, iar pentru credibilitate, pe verso a inserat scrisoarea SIS. În realitate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat şi, din motiv că firma de construcţii nu a reacţionat la solicitare, SIS a expediat materialele pe adresa Procuraturii Generale.

  Tomailî, proprietarul construcţiilor de pe terenul SIS-ului

  La sfârşitul anului 2012, procurorii anticorupţie au deschis un dosar penal pe numele lui Ivan Tomailî, pentru că a însuşit averea proprietarului, având rolul de organizator, a pregătit un plan infracţional, prin abuz de încredere, sub pretextul de investire în construcţia mai multor blocuri locative, a dobândit ilicit de la mai mulţi investitori mijloace financiare în proporţii deosebit de mari, suma acestora depăşind 14 milioane de lei.

  Potrivit procurorilor, pentru a-şi ascunde intenţiile infracţionale, factorii de decizie ai ÎI „Tomailî-Argo” au încheiat un contract fictiv de colaborare cu SRL „Mebax-Dublu”, care anterior a investit în construcţia din str. Grenoble 159 aproximativ 2 milioane de euro. Astfel, ultima a obţinut dreptul la 100 de apartamente la un preţ de doar 300 euro m², mai mic decât cel contractat cu colaboratorii SIS, cărora le aparţine terenul de sub construcţii şi care au avut facilităţi la contractarea construirii spaţiului locativ.

  Conform datelor de la CADASTRU, pe str. Grenoble 159, proprietarul terenului de 1 ha este SIS, iar cele 5 construcţii având gradul de finalizare de 5 % sunt înscrise pe numele ÎI „Tomailî-Argo”. Am încercat să vedem ce legătură este între firma lui Ivan Tomailî şi SRL „Mebax-Dublu”, cu care a încheiat un contract fictiv, prin care ultima urmează să intre în proprietatea a 100 de apartamente.

  100 de apartamente pentru offshore-ul din Cipru

  Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că fondator unic la „Mebax-Dublu” este „Leiria-Tur” SRL, o companie specializată în turism şi comerţul cu amănuntul al cartofilor. Iar acţionarul majoritar, care deţine cota de 81,6% în firma „Leiria-Tur”, este o companie offsore din Cipru, Hesperus Investments Limited. Potrivit datelor obţinute de la Registrul companiilor din Cipru, anterior, directorul acesteia a fost Irina Yudina, cu domiciliu în Rusia, iar în prezent, director la Hesperus Investments Limited a fost numită Maria Damianoy, cu domiciliu în Cipru.

  Interesant este că unul dintre acţionarii minoritari de la „Leiria-Tur” SRL este o persoană apropiată familiei Tomailî, Veaceslav Baicev, care deţine cota de participare de 2,3 %. Colaborarea dintre Tomailî şi Baicev a început în 2011, atunci când antreprenorul urma să dea în exploatare locuinţele pentru angajaţii SIS, însă din cauză că lucrările au fost stopate şi urma scandalului cu SIS-ul, Tomailî a înscris casa sa de milioane de pe str. Ghidighici 5/11 pe numele lui Veaceslav Baicev.

  Tomailî, implicat într-o altă schemă imobiliară

  opppaTot în 2008, firma lui Tomailî i-a tras pe sfoară şi pe investitorii complexului locativ din str. Ion Dumeniuc 4 şi 4/1. În acest caz, peste 100 de familii au încheiat contracte de investiţie cu ÎI „Tomailî-Argo” pentru construirea a două blocuri de locuit. Firma de construcţii urma să finalizeze lucrările de construcţie până în iulie 2011, însă antreprenorul nu a dat în exploatare blocurile locative nici până în prezent.

  „În septembrie 2012 am găsit pe site-ul Băncii de Economii SA că blocurile locative din str. Prof. Ion Dumeniuc 4 şi 4/1, construite din mijloacele noastre financiare, figurează în lista imobilelor scoase la licitaţie de Bancă. Noi ne-am interesat şi am văzut în documente că la 21 martie 2011 ÎI „Tomailî-Argo” a încheiat un contract cu firma SC Romanţa Plus SRL, prin care i-a înstrăinat cu titlu gratuit blocurile locative. Noi nu am fost informaţi despre asta. A doua zi, la 22 martie 2011, SC Romanţa Plus SRL a încheiat un contrat de ipotecă cu Banca de Economii, prin care gajează blocurile locative în favoarea Băncii. Este foarte dubios faptul că notarul a autentificat contractul de ipotecă atâta timp cât dreptul SC Romanţa Plus SRL asupra blocurilor locative nu fusese înregistrat în Registrul bunurilor imobile. Acum ne judecăm cu Tomailî, Romanţa SRL şi Banca de Economii. Dosarul este la Curtea de Apel”, ne-au spus avocaţii Andrei Briceac şi Ion Ciumac, care se numără şi ei printre investitorii traşi pe sfoară.

  „Ancheta se desfăşoară…”

  În 2013, dosarul penal pe numele lui Ivan Tomailî a fost expediat la Procuratura sect. Centru. „Ancheta se desfăşoară. În august 2013 am trimis să se facă expertiza în construcţii cu datele contabile… şi încă nu a fost finalizată. Aşteptăm rezultatele, apoi o să hotărâm ce facem mai departe”, ne-a spus procurorul sect. Centru, Nicolae Geru.

  Totodată, managerul de oficiu de la ÎI „Tomailî-Argo” afirmă că s-a ajuns la o înţelegere cu angajaţii SIS, ca Tomailî împreună cu o altă companie de construcţii să reînceapă lucrările în martie curent. ZdG a expediat o scrisoare oficială către SIS, prin care a solicitat mai multe detalii despre firmele care urmează să reînceapă construcţia, dar şi pentru a preciza dacă SIS a încheiat contracte cu SRL „Mebax-Dublu” şi „Alştconstruct”, însă nu a primit niciun răspuns.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pentru prima dată în istorie, Moldova a devenit campioana calificărilor europene la fotbal pe plajă, Divizia B. Moldova a învins Estonia cu 4-1 în finala turneului care s-a desfășurat la Chișinău și este organi…
  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de 10% în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, în timp ce statele din blocul comunitar se confr…
  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat ac…
  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13