Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 31 iulie 2021

Noua garnitură parlamentară și-a început activitatea. Lucrurile se mișcă destul de repede, astfel, joi au fost aleși președintele și vicepreședinții Parlamentului. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu a avut vreun candidat pentru funcția de președinte și a ales să nu participe la procedura de vot. Cu voturile celor din PAS și Partidul Șor, colegul lor Igor Grosu a devenit nou președinte al Parlamentului, au redus numărul vicepreședinților de la patru la doi, iar ulterior în aceste posturi au fost aleți deputatul PAS Mihail Popșoi și cel socialist Vlad Batrîncea.

Cei din PAS au decis să se miște într atât de repede încât au și desemnat-o pe Natalia Gavrilița drept candidată la funcția de prim-ministră, iar președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care aceasta este desemnată oficial la funcția de șefă a Executivului. Gavrilița are la dispoziție două săptămâni pentru a constitui echipa și pentru a elabora programul de guvernare, pe care să-l prezinte Parlamentului.

Să mai rămânem puțin în sfera politică. Igor Dodon, personaj lipsă de la ședința de constituire a Parlamentului a apărut joi în Legislativ, după probabil o bine meritată vacanță într-un hotel de lux în Turcia. Nu cunoaștem dedesubturile relației dintre Dodon și formatorul său Vladimir Voronin, dar se pare că ședințele Parlamentului la care va participa liderul comuniștilor vor fi destul de interesante.

Nici socialistei Alla Darovannaia nu îi merge prea bine. Vă mai amintiți scandalul cu diploma pretins falsă a consilierei prezidentiale Ala Nemerenco? Declarațiile scandaloase de atunci a socialiștilor s-au adeverit a fi false, conform instanței de judecată. 

Deputata Darovannaia a fost obligată de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, să își ceară scuze publice și să îi achite 24 600 de lei consilierei prezindențiale pentru că a răspândit informații false și defăimătoare precum că Ala Nemerenco a primit în mod ilegal diploma de master. De la sine înțeles, decizia nu place socialiștilor care „condamnă subordonarea politică a justiției și utilizarea magistraților în interese politice”.

Iar dosarul în care deputatul Partidului Șor Denis Ulanov este acuzat de „escrocherie” și „spălare de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale, a fost expediat în judecată. 

Cauză penală face parte din dosarul denumit generic „Frauda bancară”, iar pentru recuperarea prejudiciului procurorii au instituit sechestre pe bunurile acestuia estimate la peste 9,7 milioane de lei.

Săptămâna aceasta au fost operate și rețineri interesante. Fostul ministru al Apărării Alexandru Pînzari s-a trezit vineri dimineață cu percheziții la domiciliu, iar ulterior a fost reținut în dosarul în care este vizat președintele FEA Dorin Damir, tot el finul de cununie al fostului lider al democraților Vladimir Plahotniuc. 

Problemele planează și asupra celor din partidul PACE al lui Gheorghe Cavcaliuc. Plecat în Italia să voteze la alegerile din 11 iulie, Cavcaliuc nu s-a mai întors în țară și spune că nu o va face până când justiția nu va fi curățată. 

Curățat ar trebui să fie și partidul acestuia, mai ales că prioritatea declarată a formațiunii politice este lupta împotriva corupției. Zic asta pentru că Autoritatea Națională de Integritate a stabilit că Lilian Bacalîm, fost procuror la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și actual membru al partidului PACE are o avere nejustificată de aproape un milion de lei. Actul Autorității a fost trimis în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate a acestuia. 

Complexul de agrement de la Holercani, construit pe vremea Uniunii Sovietice, a suferit mai multe reorganizări de-a lungul timpului. Pe lângă cele două hoteluri, pe teritoriul complexului, chiar la malul apei, se înșiră mai multe vile, majoritatea dintre ele servind drept loc de odihnă pentru demnitari.

În 2020, în timp ce oamenii erau îndemnați să stea în case din cauza pandemiei de COVID-19, unii demnitari se relaxau în vilele de la Holercani. Nota de plată, achitată din bani publici, a constituit 2,04 milioane de lei, la care s-au adăugat și banii achitați pentru utilități. În 2021, instituțiile de stat au cheltuit și mai mult – 3,02 milioane de lei, pentru locațiunea vilelor de pe malul Nistrului. 

De la Ministerul Justiției, Educației, Agriculturii sau Ministrul Afacerilor Interne. Mulți s-au relaxat la Holercani. Cum au făcut asta, de ce evită să vorbească și câți bani anual alocă statul pentru hodina demnitarilor citiți într-o anchetă publicată de noi în această săptămână. 

La 29 iulie Ziarul de Gardă a împlinit 17 ani. Deși, uneori, autoritățile par inerte în a interveni după ce ZdG dezvăluie acte de corupție, crime sau încălcări ale drepturilor omului, deseori articolele jurnaliștilor au cauzat demisii, sancțiuni sau au generat inițierea unor dosare penale pe numele celor vizați. 

În ZdG s-au încrezut tinerii maltratați la protestele din aprilie 2009 și au povestit calvarul din comisariatele de poliție. ZdG a fost instituția care l-a făcut pe mitropolitul Vladimir să mărturisească despre averea de milioane și pe Chiril Gaburici să demisioneze din funcția de prim-ministru. Tot ZdG a primit „zapret” de la Igor Dodon după ce i-am deconstipirat toți oamenii și v-am arătat vacanțele sal de lux. Am salvat pădurea de la Durlești de beton armat și am câștigat procese de judecată cu cei cărora nu le plac ce scriem noi. 

În alte cazuri, cei care fac ca articolele ZdG să nu rămână fără impact sunt chiar cititorii noștri. Destinele a zeci de eroi ai reportajelor noastre s-au schimbat radical în bine, după ce le-am făcut publice poveștile de viață și problemele cu care se confruntau.