Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ministrul Energiei, despre contractul…

VIDEO Ministrul Energiei, despre contractul de furnizare a gazelor naturale publicat de bașcana Evghenia Guțul: „Este fals și nu poate fi executat”

Sursa foto: Victor Parlicov/ Facebook

Contractul de furnizare a gazelor naturale publicat miercuri, 1 noiembrie, de bașcana Evghenia Guțul, semnat între NORDGAZ FURNIZARE și ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI (o companie din Turcia, n.red.), este „o minciună, un fals și nu poate fi executat”. Declarația aparține ministrului Energiei, Victor Parlicov, care menționează că „lipsesc datele de identificare a companiilor, lipsesc ștampile”.

Sinteza declarațiilor făcute joi, 2 noiembrie, de ministrul Parlicov într-un briefing de presă a fost publicată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

„(…) Acea companie din Turcia menționată în foiță a negat oficial că ar fi semnat așa contract, iar despre compania din Germania tot ce se știe este că administrează o brutărie în Germania. Iar compania din R. Moldova nu a avut până acum nicio activitate.

Sunt promisiuni electorale care nu au nimic cu realitatea. Dacă ar fi gaz pe piață cu asemenea prețuri, Guvernul le-ar fi cumpărat. Nu există preț mai mic decât cel la care cumpără Energocom. Guvernul cumpără și caută gaz ieftin și o facem pentru toți cetățenii țării noastre, nu pentru anumiți cetățeni. Toată vara am cumpărat la cel mai bun preț, în prezent avem o certitudine pentru consumatori – pentru toți consumatorii – în privința prețurilor și a resurselor (…).

Transportul gazului din Turcia – 100 de euro pentru 1000 de m3, doar pentru transport, la care se adaugă tarife de distribuție și alte tarife. În foița publicată ieri figurează o marjă de profitabilitate de 5%, adică de 2 ori mai mare decât ceea utilizată de Moldovagaz (…). Ei pur și simplu mint și iau toți oamenii de proști știind că este imposibil asemenea preț. Ei nu au nicio intenție de a furniza gaz la acest preț, de aceea mint deschis. Ei au mai declarat că vor aduce cu 12 lei și nu au adus. Ei fac declarații, nu aduc gaz (…)”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Pe 31 octombrie 2023, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a anunțat că locuitorii regiunii ar urma să plătească un preț preferențial pentru gazele naturale. Aceasta a făcut anunțul pe rețelele de socializare, fără a menționa compania care urmează să vândă gaze naturale în Găgăuzia și nici de când ar urma să fie schimbat furnizorul. Ulterior, pe rețelele de socializare a publicat un contract.

Conform documentului publicat de aceasta, compania care ar urma să furnizeze gaze naturale locuitorilor Unității Teritoriale Autonome (UTA) Găgăuzia cu 10 lei pentru un metru cub este „NORDGAZ FURNIZARE” SRL. Contractul a fost semnat între NORDGAZ FURNIZARE și ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI, o companie din Turcia. ZEN SOLAR ENERJI SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI ar urma să achiziționeze gazul de la compania Gas and Electricity Trading GmbH, potrivit unui alt document publicat de guvernatoare.

„Echipa noastră vă garantează aprovizionarea cu gaze naturale din Uniunea Europeană și din rețeaua de gaze naturale a Ucrainei sau din depozitele subterane”, se arată într-o scrisoare a companiei Gas and Electricity Trading GmbH.

Compania NORDGAZ FURNIZARE are sediul juridic în municipiul Bălți. Deși a primit licența pentru furnizarea gazelor naturale în luna iulie 2020, SRL-ul a declarat că a încasat 0 lei în perioada 2020-2021. Compania nu a publicat pe pagina sa web rapoartele financiare pentru anul 2022 și 2023.

Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), NORDGAZ FURNIZARE a declarat în 2021 pierderi de 2 300 de lei, iar în 2022 – 3 600 de lei. Compania a fost fondată de Pantelemon Frăsîneanu (10%) și Alexandru Grosu (90%), cel care a și semnat contractul cu compania turcească.

Alexandru Gosu este avocat. ZdG a scris recent despre Grosu, în contextul unui apel public al Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM), după ce automobilul soției avocatului ar fi fost incendiat în parcarea subternă a blocului locativ în care trăiește apărătorul și familia sa.

Grosu a făcut anterior mai multe declarații la televiziunea asociată ex-deputatului fugar Ilan Șor, Orizont TV. În cadrul unei emisiuni, avocatul a afirmat că „decizia de a scoate partidul Șor în afara legii a fost luată cu mult înainte de pronunțarea oficială de către Curtea Constituțională”.