Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Judecătoria Bălți a decis…

VIDEOJudecătoria Bălți a decis excluderea Marinei Tauber din cursa pentru Primăria Bălți

Captură video privesc.eu

Magistrata Judecătoriei Bălți, Natalia Costaș, a reluat, sâmbătă, 4 decembrie, ședința de judecată la care este examinată solicitarea CEC privind excluderea Marinei Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, din cursa pentru Primăria Bălți.

Ședința, care a început vineri la instanța de fond din Bălți și a durat peste 15 ore a fost întreruptă sambată dimineața la ora 4:00, iar la ora 8:00 a fost reluată.

Azi dimineață, înainte de a fi întreruptă, instanța a respins cererile avocaților Marinei Tauber cu privire la audierea martorilor și cu privire la amânarea ședinței de judecată. „Instanța menționează că suntem în litigiu electoral și programul instanțelor se organizează în așa fel încât contestațiile să fie examinate fără întârziere”, a declarat judecătoarea Natalia Costaș înainte de întreruperea ședinței.


LIVE TEXT, 4 DECEMBRIE

Publicitate
Publicitate

Examinând cererea CEC împotriva Marinei Tauber, instanța hotărăște – se admite cererea CEC. Se obligă CECE Bălți să dispună anulare înregistrării Marinei Tauber”, a declarat magistrata Natalia Costaș.

Ora 11:10 Între timp, mai mulți susținători ai Partidului Politic ȘOR s-au adunat, a doua zi consecutiv, în fața instanței pentru a manifesta în susținerea Marinei Tauber. Detalii aici

Ora 10:35 Instanța intră în deliberări.

Ora 10:25 Apărătorii candidatei Marinei Tauber susțin că probele incluse în dosar nu sunt „concludente” și solicită instanței respingerea cererii CEC.

Ora 10:12 Au început pledoariile.

Ora 10:08 Instanța a respins cererea avocaților cu privire la acordarea timpului pentru pregătirea pledoariilor.

Ora 10:04 Instanța declară finalizarea examinării cercetărilor înscrisurilor și încep pledoariile.

Ora 10:00 Apărătorii Marinei Tauber solicită ca instanța să le acorde timp ca să facă cunoștință cu materialele cauzei.

Dați-ne dosarul ca noi să ne expunem. Solicităm ca dumnevoastră să ne dați acest dosar și noi să ne expunem – solicit dosarul pe 5 minute”. a declarat Aureliu Colenco.

Ora 9:48 Magistrata Natalia Costaș a anunțat că instanța purcede la cercetarea înscrisurilor.

„Se cercetează următoarele înscrisuri ale cauzei. (…) Cercetarea explicațiilor depuse.”, a declarat Natalia Costaș.

Ora 9:41 Avocații ȘOR solicită respingerea cererii de chemare în judecată ca fiind nefondată.

„Ne vom expune în pledoarii”, a declarat unul dintre avocații Marinei Tauber.

Ora 9:36 CEC a respins chemarea de tranzacției de împăcare.

Ora 9:29 Avocații Partidului ȘOR susțin că membrii CEC au încălcat procedura. Astfel, avocații Partidului Politic ȘOR solicită ca instanța să declare inadmisibilă cererea prin care CEC a solicitat scoaterea Marinei Tauber din cursa pentru Primăria Bălți.

„Cifrele prezentate de CEC nu au fost probate. În cadrul ședinței CEC era clar că au pus presiune pe agentul economic ca să facă declarații. Când agentul economic spune că nu a avut nici o relație cu Partidul ȘOR și Marina Tauber, este inexplicabil cum CEC a impus această idee. De ce CEC nu a audiat-o pe Svetlana Popan?. Cererea CEC de chemare în judecată este lipsită de temeinicie”, a declarat avocatul Vadim Banaru.

Ora 9:28 Ședința de judecată a fost reluată. Cauza va fi examinată în lipsa reprezentanților CEC, a avocatului candidatului independent Nicolai Grigorișin și a fostei deputate Arina Spătaru.

Ora 8:23 Instanța a anunțat întrerupere o oră.

„Ați cerut un răgaz de o oră pentru a discuta cu reclamantul pentru a vedea dacă ajungeți la un acord. Vă acord acest timp ca să luați legătura cu reclamantul”, a menționat magistrata Natalia Costaș.

Ora 8:10 Ședința de judecată de la Judecătoria Bălți a fost reluată. Avocații Partidului Politic ȘOR au cerut întrerupere de o oră pentru a discuta cu părțile – reprezentanții CEC, avocatul candidatului independent și a ex-deputatei Arina Spătaru.

La 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat, printr-o Hotărâre, Judecătoriei Bălți scoaterea Marinei Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Ce se întâmplă cu turul doi al alegerilor de la Bălți în cazul excluderii candidatei Marina Tauber? Răspunde CEC-ul

Decizia CEC vine după ce Nicolai Grigorișin, candidatul independent care urmează să se dueleze cu Tauber în turul doi pentru Primăria de la Bălți, a solicitat CEC-ului să verifice rapoartele de cheltuieli depuse de către Marina Tauber, acuzând mai multe nereguli.

Astfel, prin hotărârea adoptată, membrii CEC au constatat că Marina Tauber a utilizat în campania electorală fonduri financiare și materiale nedeclarate folosite pentru hrana simpatizanților și activiștilor care au susținut-o în campania pentru primul tur de scrutin, de cel puțin 34 260 de lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

La 2 decembrie, Marina Tauber a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC privind excluderea sa din cursa electorală.

Marina Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, a câștigat primul tur al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Bălți. Tauber a obținut 47,93% din voturile valabil exprimate. Detalii aici Datele preliminare publicate de CEC arată că Marina Tauber a obținut 47,93% (15 918 voturi), în timp ce Nicolai Grigorișin a acumulat 20,93% (6 951 de voturi). Turul doi ar urma să se desfășoare pe 5 decembrie.

Publicitate
Publicitate