Principală  —  IMPORTANTE   —   „Eu singur aș fi publicat…

„Eu singur aș fi publicat acest video înainte de alegeri, dacă era să îl am”, spune Platon. Reacția Președinției despre filmulețul în care apare șefa statului alături de Ilan Șor. Ce spun experții

Un video în care apare președinta R. Moldova, Maia Sandu, și deputatul ales pe listele Partidului Politic „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, stând la aceeași masă în timpul unor discuții, în care acesta i-ar transmite un plic șefei statului, a fost publicat miercuri seară, 4 august, de către Jurnal TV. Jurnaliștii de la acest post de televiziune susțin că video-ul este trucat. Aceștia susțin că au intrat în posesia unuia dintre calculatoarele din „casa conspirativă” a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Potrivit postului de televiziune, informațiile recuperate din calculator ar scoate la iveală o lovitură care i se pregătea Maiei Sandu în ajun de alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Jurnal TV notează că în aceste imagini, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu ar fi fost creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană, doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video, acesteia îi este atribuit chipul șefei statului.

Pe marginea acestui subiect, Ziarul de Gardă a solicitat reacții de la cei vizați în video și a discutat cu directorul Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei.


Purtătoarea de cuvânt a președintei R. Moldova, Sorina Ștefârță a declarat pentru ZdG că „falsurile mediatice sunt un pericol pentru orice societate”.

„Ceea ce am văzut ieri confirmă o dată în plus lucrurile pe care doamna președintă Maia Sandu le-a spus și cu alte ocazii: falsurile mediatice sunt un pericol pentru orice societate – mai ales pentru o societate care se vrea liberă și democratică – și este nevoie de implicarea statului, inclusiv prin reglementări de ordin legislativ”, a spus Ștefârță.

Deputatul ales pe listele Partidului Politic „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, a venit cu o reacție pe Facebook, miercuri seară, 4 august, cu privire la video-ul în care apare. Acesta susține că „falsul atât de neîndemânatic și neprofesionist a fost făcut, încât se vede cu ochiul liber”.

Ilan Șor

„Acum câteva minute, am dat peste un videoclip „senzațional”, potrivit căruia aș sta de vorbă cu președintele Maia Sandu. Fără îndoială, acesta este un fake și o făcătură de prost gust. Cu toate acestea, falsul atât de neîndemânatic și neprofesionist a fost făcut, încât se vede cu ochiul liber. Montajul video este de slabă calitate, iar ideea comanditarilor este și mai proastă. Nu se poate face politică bazată pe minciuni, falsuri și fake-uri. Această tâmpenie, falsitate idioată scoate la iveală faptul că oponenții noștri sunt oameni cu defecte, fără onoare și conștiință”, a spus Șor.

Platon: „Eu singur aș fi publicat acest video înainte de alegeri, dacă era să îl am”

Solicitat de ZdG, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ne-a spus că în urma descinderilor efectuate de către ofițerii serviciilor speciale, „nu ar fi fost ridicat vreun calculator.

Veaceslav Platon

„Niciun video, niciun computer, nimic nu este. Avocații mei au obținut procesul verbal despre care era vorba și acolo niciun fel de computer nu există. Nimeni nimic nu a fost verificat. Este o minciună. Credeți-mă, eu singur aș fi publicat acest video înainte de alegerile parlamentare, dacă era să îl am. Cozer pur și simplu mă urăște. El la fiecare emisiune doar despre mine vorbește. Mie mi se pare că el este bolnav psihic. Dacă aveam acest video primul era să-l public. Chiar astăzi atacăm în instanță. Mâine el va arăta că pe cineva l-am ucis”, a spus Platon pentru ZdG.

Într-o postare pe Facebook, moderatorul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV, Alexandru Cozer, a venit cu reacție după ce Veaceslav Platon a anunțat că-l va ataca în instanță.

„Platon se pare că s-a certat cu cei care-l pregăteau de conferințele de presă și restul ieșirilor cu care ne-a obișnuit în ultima vreme. Într-o reacție fadă și disperată, mă amenință cu judecata pentru că l-am deconspirat aseară. Cum Slava, după amenințări telefonice, intimidări ale colegilor de la Jurnal, campanii de denigrare, semnale prin intermediari, că „fii atent, că ăsta e mai periculos decât Plahotniuc”, care nu au funcționat, crezi că mai merge asta? Așa după cum ți-am transmis și direct, nu mi-a fost frică de Plahotniuc, nu are deci nici cum să-mi fie de o copie jalnică a sa, care ești tu. Sunt trecut prin ciur și dârmoi cu indivizi alde tine.

Nu a funcționat și nu va funcționa niciodată. Eu sper din suflet despre Platon să vorbesc tot mai puțin sau deloc în emisiuni sau alte luări ale mele de poziție. Cei care trebuie să vorbească deja sunt procurorii și instanțele. Alți procurori și altfel de instanțe, total diferite de ce am avut până acum. Sunt mulțumit că, alături de colegi, în calitate de jurnalist, am încercat să-mi fac treaba încă din prima zi în care a fost eliberat de Stoianoglo și i-am urmărit cu atenție „ascensiunea”, împiedicându-l dintr-o serie de atacuri asupra țării și cetățenilor ei. PS: Slava, dacă tot mă ameninți cu judecata, hai vino la Chișinău. Așa ar fi normal, nu? Să te prezinți în fața instanțelor”, a spus Cozer.

Directorul API: „Alegătorii din R. Moldova au devenit mult mai critici față de astfel de informații și cu siguranță impactul ar fi fost invers decât cel așteptat”

Directorul Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, susține că impactul video-ului în rândul populației ar fi fost contrar celui așteptat de comanditarii acestuia dacă ar fi fost publicat în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

Petru Macovei

„Este foarte clar că o asemenea întâlnire nu ar fi putut avea loc. Cu atât mai mult nu ar fi putut fi vorba de vreun plic cu bani sau ce ar fi insinuat autorii acestui fals, că ar avea loc această tranzacție. Sunt convins că efectul ar fi fost invers celui așteptat. Oamenii și-ar fi dat seama imediat că este vorba despre un truc și un fals. Pe de altă parte, acest video ar fi turnat apă la moară oponenților Partidului Acțiune și Solidaritate în această campanie, în special, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și poate că adepții acestor partide l-ar fi utilizat în scopuri de agitație electorală, dar convingerea mea este că majoritatea populației și-ar fi dat seama că este vorba despre un truc și un fals, cunoscând prestația anterioară a președintei și faptul că așa ceva nu poate să existe”, a spus Petru Macovei pentru ZdG.

Petru Macovei: „Scurgerile de informații trebuie să înceteze. Informația trebuie să vină oficial, din partea instituțiilor statului”

Directorul API este de părere că în R. Moldova există o problemă stringentă privind scurgerea de informații. Potrivit lui Macovei, informația trebuie să vină oficial, din partea instituțiilor statului și nu trebuie să existe „tot felul de jocuri ale serviciilor speciale”.

„Noi trebuie să vorbim despre altă față a acestui lucru, și anume, cum a ajuns acest video în posesia jurnaliștilor. Probabil că avem o problemă cu scurgerea de informații, ori nu putea calculatorul să ajungă la Jurnal TV, așa din pod. Cu siguranță, imaginile au ajuns de la serviciile speciale sau de la cei care se ocupă de anchetă. În acest caz, întrebarea mea este: ce se întâmplă de fapt? Noi am avut situații similare și anterior, când au avut loc scurgeri de informații selective în anumite instituții media. Să ne amintim de cazul Brăguță, când au fost scurse informații. Acest lucru trebuie să înceteze. Informația trebuie să vină oficial, din partea instituțiilor statului și nu trebuie să existe tot felul de jocuri ale serviciilor speciale, care organizează scurgeri de informații, dar acest lucru ține de interacțiunea instituțiilor publice cu presa și de modalitatea selectivă de a prezenta informațiile, însă, în situația în care acest lucru s-a produs, asta demonstrează cât de coruptă este clasa politică din R. Moldova și cât de lipsită de scrupule este. Deci, se pretează la cele mai oribile falsuri pentru a obține scopuri politice, dar, după cum am mai spus, consider că alegătorii din R. Moldova au devenit mult mai critici față de astfel de informații și cu siguranță impactul ar fi fost invers decât cel așteptat.

Dacă este adevărat ceea ce spun colegii de la Jurnal TV și nu avem motive să nu-i credem în acest moment, atunci aceasta este o probă în dosarul care a fost intentat pe faptul activităților ilegale ale lui Platon și ale fabricii de trolli pe care el a întreținut-o și a finanțat-o pentru discreditare în campania electorală. Eu cred că în acest caz este vorba despre o chestie penală, un fals care a fost pregătit pentru utilizare în campania electorală. De acest lucru ar trebui să se ocupe Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate”, a spus Macovei pentru ZdG.

Cinci persoane au fost reținute într-un dosar penal care vizează inviolabilitatea vieții personale a unui judecător. Ofițerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au efectuat descinderi, pe 17 iunie, pe acest caz, în cadrul cărora au fost ridicate suporturi electronice și înscrisuri. Informațiile au fost confirmate pentru Ziarul de Gardă de către purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur.

Pe 7 iulie, o persoană a fost reținută în urma perchezițiilor efectuate de către ofițerii SIS și procurorii din cadrul PCCOCS la sediul unui oficiu atribuit controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. La locul descinderilor a fost surprins și fostul polițist Vitalie Burlacu, condamnat anterior în dosarul „Coruperea deputaților”. În contextul descinderilor efectuate, reprezentanții PCCOCS au emis un comunicat de presă prin care anunțau că investigațiile în dosarul privind inviolabilitatea vieții personale a magistratei Angela Bostan, de la Curtea de Apel Chișinău, continuă.