Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Procurorul general interimar…

ULTIMA ORĂ Procurorul general interimar a înaintat Parlamentului trei cereri pentru ridicarea imunității deputatei Partidului „Șor” Marina Tauber

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a înaintat Parlamentului trei cereri de ridicare a imunității parlamentare în privința deputatei Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat”.

Cererile au fost date citire de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul ședinței Legislativului. El a menționat că cererile urmează să fie transmise Comisiei juridice, numiri şi imunităţi pentru a fi examinate.

„(…) În adresa Parlamentului a parvenit o cerere din partea Procuraturii Generale a R. Moldova. Conform procedurii, o să dau citire acestor cereri.

1. Cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber

Procuratura Generală solicită:

  1. Ridicarea imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber;
  2. Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată în privința deputatei Marina Tauber, pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 181/2 alin. (5) din Codul penal – acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, pe episodul privind acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat în perioada campaniei electorale în cadrul alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021.

2. Cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber

Procuratura Generală solicită:

  1. Ridicarea imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber;
  2. Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală în privința deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber, pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 181/2 alin. (5) din Codul penal – acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat, inclusiv în perioada 13 iulie 2022 – 01 mai 2023.

3. Cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber

Procuratura Generală solicită:

  1. Ridicarea imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber;
  2. Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală în privința deputatei în Parlamentul R. Moldova Marina Tauber, pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 181/2 alin. (1) din Codul penal – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021”, a declarat Igor Grosu.

Joi, 18 mai, magistrații Judecatoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit mandatul de arest la domiciliu cu 20 de zile pentru deputata și vicepreședinta Partidului „Șor”, Marina Tauber, vizată în două cauze penale.

Pe 1 mai 2023, Marina Tauber a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce se îndrepta spre Tel Aviv, Israel. Potrivit PA, la baza reținerii a stat ordonanța procurorului din Procuratura Anticorupție, emisă tot în acea zi, pe motiv că Tauber „a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate” în privința acesteia.

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis a doua zi, pe 2 mai, plasarea în arest la domiciliu pentru 20 de zile a deputatei după ce procurorii anticorupție au prezentat probe care ar demostra „încălcarea tuturor restricțiilor” de către deputată, impuse în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „Șor”. Anterior, ZdG a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri.