ULTIMA ORĂ/ Percheziții în biroul și imobilele „cămătarului” de la CNA Ghenadie Tanas
Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii anticorupție efectuează, în aceste momente, percheziții în biroul de serviciul al șefului Direcției generale urmărire penală a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) Ghenadie Tanas, subiect al mai multor investigații ale Ziarului de Gardă. Percheziții sunt planificate și la mai multe adrese.
În 2017, Tanas a fost subiect al unei investigații a ZdG cu titlul „Tranzacțiile cămătarului de la CNA”. ZdG scria atunci că Ghenadie Tanas deținea bunuri mobile și imobile a căror valoare depășea veniturile sale declarate și că acesta a practicat cămătăria, împrumutând mai multor persoane zeci de mii de euro. Cel puţin, într-un caz documentat de ZdG Tanas a folosit-o pe mama sa, profesoară, pe post de creditor, iar în, cel puţin, patru cazuri Tanas a apelat la instanţa de judecată pentru a obliga datornicii să-i întoarcă aproximativ 60 de mii de euro. Litigiile în care a fost implicat Tanas nu se regăsesc în declarațiile cu privire la venituri şi proprietate ale angajatului CNA.
La 2 decembrie curent, ZdG a publicat o nouă investigație în care oferă detalii noi despre averea lui Ghenadie Tanas, numit recent de la tribuna Parlamentului „milionarul în euro de la CNA”.
Oficial, Ghenadie Tanas deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama celor doi au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău. În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate.
Numele mamei și fratelui lui Ghenadie Tanas apar într-o serie de tranzacții imobiliare, conectate și la un prieten de-al bugetarului de la CNA.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.