Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ WatchDog și Institutul de…

SONDAJ WatchDog și Institutul de Politici Publice. Două formațiuni ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate

Un sondaj realizat șI prezentat de WatchDog.md și Institutul de Politici Publice luni, 21 iunie, arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, două formațiuni ar avea șansa de a accede în Parlamentul de la Chișinău – Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Politic.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar două formațiuni politice ar ajunge în Legislativ. PAS ar obține cele mai multe voturi – 49,8%, iar Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar obține 28%. Datele conțin opțiunea respondenților deciși.

Pragul electoral pentru a accede în Parlament este de 5% pentru partidele politice și 7% pentru blocurile electorale.

„Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul R. Moldova, cu ce partid ați vota?” (DECIȘI)

  • PAS – 49,8%
  • Blocul electoral al Socialiștilor și Comuniștilor – 28,0%
  • Blocul electoral „Renato Usatîi” – 6,3%
  • Partidul ȘOR – 4,7%
  • Partidul Democrația Acasă – 2,4%
  • Platforma DA – 1,8%
  • Alianța pentru Unirea Românilor – 1,7%

Tot în contextul situației politice, respondenții ar fi fost întrebați cine este politicianul, în opinia lor, în care au cea mai mare încredere. În topul preferințelor s-ar regăsi președinta R. Moldova, Maia Sandu (32,6%), fiind urmată de liderul socialiștilor Igor Dodon (13,8%), iar pe locul trei s-ar clasa liderul comuniștilor, Vladimir Voronin (2,8%).

Sondajul a fost realizat în perioada 12 – 19 iunie curent, pe un eșantion de 1 104 de respondenți cu excepția locuitorilor regiunii din stânga Nistrului și cei din diasporă, cu o eroare maximă de +3%. Sondajul a fost realizat cu suportul European Endowment for Democracy, fiind achitat de către comunitatea WatchDog.md.

WatchDog.md reprezintă o comunitate a societății civile de tip think-tank din R. Moldova. Comunitatea reuneşte experți în diverse domenii, persoane cu experiență și calificare pentru a elabora, analiza sau evalua politici publice sectoriale în R. Moldova.

Sondaj WatchDog și Institutul de Politici Publice. Numărul partidelor care ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri: un partid ar obține 50%