Principală  —  IMPORTANTE   —   Sondaj WatchDog și Institutul de…

Sondaj WatchDog și Institutul de Politici Publice. Numărul partidelor care ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri: un partid ar obține 50%

Un sondaj realizat și prezentat de WatchDog.md și Institutul de Politici Publice miercuri, 9 iunie, arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei partide ar avea șansa de a accede în Parlamentul de la Chișinău, PAS, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Politic „ȘOR”.

Potrivit sondajului realizat de WatchDog.md și Institutul de Politici Publice, dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei partide ar accede în Legislativul de la Chișinău. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar acumula 50,5%, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar acumula 32,5%, Partidul ȘOR ar acumula 5,1%. Datele conțin opțiunea respondenților deciși.

Pragul electoral pentru a accede în Parlament este de 5% pentru partidele politice și 7% pentru blocurile electorale.

„Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, cu ce partid ați vota?”

  • PAS – 50,5%
  • Blocul electoral al Socialiștilor și Comuniștilor – 32,5%
  • Partidul ȘOR – 5,1%
  • Blocul electoral „Renato Usatîi” – 5%
  • Platforma DA – 2%
  • Partidul Democrația Acasă – 1,5%

Tot în contextul situației politice, respondenții ar fi fost întrebați cine este politicianul, în opinia lor, în care au cea mai mare înceredre. În topul preferințelor s-ar regăsi președinta R. Moldova, Maia Sandu (33,9%), fiind urmată de liderul socialiștilor Igor Dodon (14,5%), iar pe locul trei s-ar clasa liderul comunștilor, Vladimir Voronin (3,3%).

Topul este completat de Ilan Șor (1,4%), deputatul condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare și care în vara anului 2019 a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

Sondajul a fost realizat în perioada 2– 8 iunie curent, pe un eșantion de 1 154 de respondenți cu excepția locuitorilor
regiunii din stânga Nistrului, cu o eroare maximă de +2,9%. Sondajul este finanțat de către European Endowment for Democracy, în cadrul proiectului „Countering disinformation and promote election integrity”.

WatchDog.md reprezintă o comunitate a societății civile de tip think-tank din R. Moldova. Comunitatea reuneşte experți în diverse domenii, persoane cu experiență și calificare pentru a elabora, analiza sau evalua politici publice sectoriale în R. Moldova.

Potrivit sondajului prezentat de către Asociația Sociologilor și Demografilor marți, 8 iunie, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, trei partide ar accede în Legislativ. PAS ar obține cele mai multe voturi – 36,5%, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar obține 36,1%, iar pe locul trei s-ar clasa Partidul „ȘOR”, formațiune condusă de Ilan Șor – deputatul condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare și care în vara anului 2019 a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională, care ar acumula 7,3%.

Sondaj al Asociației Sociologilor și Demografilor: Trei formațiuni ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate