Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ/ Ce se ascunde în…

SONDAJ Ce se ascunde în spatele „invitațiilor” lui Krasnoselski pentru Maia Sandu?

Tiraspolul se declară amenințat de războiul din Ucraina. „Există provocatori care doresc răspândirea ostilităților din Ucraina spre vecini… Dacă focul războiului trece în Transnistria, va trece sută la sută și în R. Moldova… E foarte periculos. Ar putea fi o confruntare dintre Rusia și NATO pe teritoriul Transnistriei, pe teritoriul Moldovei…”, avertiza șeful regimului separatist de la Tiraspol, V. Krasnoselski, și-i solicita președintei Maia Sandu o întrevedere „la nivel înalt” pentru „a discuta despre pacea” la Nistru. Nu e prima invitație a lui V. Krasnoselski pentru Maia Sandu de la invazia Rusiei în Ucraina.

Vitalie Marinuță, ex-ministru al Apărării

Aceste insistențe ar avea mai multe explicații, dar cea de bază e că regimul de la Tiraspol este prins acum între două focuri: între interesele mafiote personale, de familie și de grup ale celor care au exploatat această regiune timp de 30 de ani, și datoria lor de a fi loiali și a plăti facturile politice față de Kremlin. Unu la mână. Și doi: așa zișii lideri de la Tiraspol înțeleg foarte bine că cetățeanul forțat să trăiască acești 30 de ani sub administrarea lor opresivă nu va merge la război pentru ei. Transnistrenii cu pașapoarte rusești deja știu că, în caz de ostilități, vor fi primii care vor fi aruncați în gura războiului, așa cum s-a întâmplat la Donețk sau Luhansk. În această situație, Krasnoselski și toată banda lui încearcă s-o facă pe marii făcători de pace, în special acum când armata ucraineană a trecut la ofensivă și ei înțeleg că acest lucru nu e bine pentru ei. Pacea despre care vorbește Krasnoselski este o intenție voalată a lor de a-și menține controlul asupra regiunii, speculând idealul de pace, deși li-i în cot de pace. Dacă nu dă Doamne Rusia s-ar putea să aibă, cumva, un câștig strategic în Ucraina, o să vedeți că o să cânte altfel și aici conducerea R. Moldova trebuie să fie într-o cât mai strânsă cooperare cu Ucraina. Ei, timp de 30 de ani, au fost gaura neagră a Europei, când contrabanda înflorea, banii curgeau gârlă, fără nici un control, când voiau își arătau dinții, când voiau – limba. Și acum când toate căile-s blocate, cum să nu cauți întâlnire „la nivel înalt” cu Chișinăul? Ei caută să se salveze pe ei, nu pacea la Nistru.

Oazu Nantoi, deputat, analist politic

În primul rând, în cazul Maiei Sandu și Vadim Krasnoselski nu poate fi vorba de o întâlnire „la nivel înalt”. Dna Maia Sandu este președintele legitim al R. Moldova, pe când Krasnoselski este o sculă atât a Federației Ruse, cât și a holdingului Sheriff. Sigur că Moscova ar fi dorit să prindă iarăși în capcană conducerea R. Moldova, cum s-a mai întâmplat, prin așa-zisele negocieri la nivel înalt între Tiraspol și Chișinău. Acum, dacă vorbim de pace, factorul cel mai grav este aici agresiunea nemotivată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Asta este cea mai mare amenințare pentru R. Moldova și numai înfrângerea militară a regimului Putin poate fi o garanție sigură pentru R. Moldova. Cât privește Transnistria, riscurile pentru ea pot interveni în cazul în care trupele ruse din regiune vor reacționa la ordinele lui Putin. În rest, temerile exprimate de Krasnoselski nu sunt decât un joc pseudo-politic din partea Federației Ruse în situația în care scenariul de bază se desfășoară pe câmpul de luptă din Ucraina.

Ion Leahu, ex-membru CUC

Am avut ocazia să cunosc că Moscova, cu sprijinul Transnistriei, este în proces de acumulare a bilelor negre care odată și odată vor fi prezentate Chișinăului ca și capete de acuzare pentru a interveni prompt și destul de dur, dacă e să ținem cont de ultimele declarații ale lui Lavrov că va fi utilizată nu numai, să zicem așa, partea filosofică a războiului hibrid, dar și componenta militară. Lui Krasnoselski, necătând la ceea că este doar un pion în jocurile politice ale Moscovei, i s-a permis, se vede că, să deschidă cărțile și să ne mai amenințe. Cred că Moscova are, totuși, două abordări vizavi de Chișinău, una dintre care este cea la care m-am referit, dar posibil că există și o altă variantă, care ține de pregătirea condițiilor de schimbare a puterii în R. Moldova și readucerea forțelor promoscovite la cârma statului, ca fără mari probleme, fără mari cheltuieli umane și militare și cu mai puțin scandal, decât în Ucraina, să rezolve problemele legate de invazia în R. Moldova.