Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialiștii susțin că legea prin…

Socialiștii susțin că legea prin care terenul fostului stadion Republican a fost transmis pentru construcția ambasadei SUA este neconstituțională și anunță că merg la CC

Deputații socialiști au anunțat joi, 10 decembrie, că vor depune o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care vor solicita verificarea constituționaității legii prin care terenul fostului stadion Republican a fost transmis pentru construcția ambasadei Statetelor Unite ale Americii la Chișinău.

În argumentarea lor, cei din PSRM susțin că legea adoptată în 2018 prin care s-a dispus acordarea terenului pentru construcția edificiului misiunii diplomatice americane este neconstituțională.

Astăzi ne vom adresa cu o sesizare la Curtea Constituțională pentru a verifica constituționalitatea legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil. Este vorba despre legea privind transmiterea stadionului Republican pentru construcția ambasadei Statelor Unite.

La data de 3 decembrie, în Parlament s-a votat în două lecturi un proiect de lege privind abrogarea acestei legi și trecerea în proprietatea publică a fostului stadion Republican. Cunoașteți cu toții hotărârea Curții Constituționale, după ce unii deputați s-au adresat la Curte. Curtea a decis ca să suspende executarea acestei legi și examinarea acestor sesizări. Istoricul acestui proces este unul lung. Vă aduceți aminte că în anul 2018 la acel moment Guvernul Filip, Partidul Democrat a decis să adopte această lege privind transmiterea cu titlu oneros a terenului stadionului Republican pentru ca pe acest teren să fie construită Ambasada americană.

Această lege a fost votată, transmisă la promulgare președintelui Republicii Moldova și domnul Dodon nu a promulgat această lege și a transmis-o Parlamentului încă odată să decidă asupra acestui proiect. Parlamentul și-a reconfirmat votul și a doua oara transmis acest proiect la promulgare președintelui, iar președintele a refuzat a doua oară să promulge această lege. După aceasta a urmat o sesizare la Curtea Constituțională a deputaților Candu și Sârbu, iar Curtea Constituțională prin Hotărârea sa a găsit o procedură, care ulterior a fost criticată, iar noua componență a Curții Constituționale de astăzi, de fapt, a fost această procedură anulată.

Curtea consemna, spunând că nu poți pe cinci minute să suspenzi președintele Republicii Moldova pentru ca o lege să fie semnată de o persoană neîmputernicită. Avem prerogativele respective prescrise în articol 89, 90, 91 din Constituție. Ne aducem aminte de opinia Comisiei de la Veneția din vara anului 2019, care de asemenea a criticat această procedură care a fost găsită și interpretată eronat de către Curtea Constituțională anterior în 2018.

În 2020 printr-o altă hotărâre de interpretarea acestor articole 89, 90, 91 din Constituție, Curtea Constituțională de fapt a luat în considerare acea poziție expuse de către Comisia de la Veneția și a spus că în cazul în care președintele Republicii Moldova a doua oară refuză să promulge o lege sau în speța să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru urmează să aibă loc procedurile prescrise de Constituție. Adică suspendarea președintelui din funcție, prin vot în Parlament, constatarea incapacității președintelui de a exercita funcția tempora, interimatul funcției și după aia urmează să fie exercitată acea procedură de legiferare.

Astăzi, noi ne adresăm Curții Constituționale cu această sesizare ca Înalta Curte să exercite controlul Constituționalității acestei legi, care încă este în vigoare după decizia Curții Constituționale de suspendare a legii privind abrogarea legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a bunului imobil și urmare a acestei proceduri, care a fost în anul 2018, a unei proceduri viciate și stabilite de către Curtea Constituțională, de către partenerii externi, de către Comisia de la Veneția, noi considerăm că ultima procedură de legiferare și anume promulgarea legii, semnarea ei de către Andrian Candu la acel moment, prin asta s-a viciat procedura și respectiv putem constata că legea nu a fost promulgată sau a fost promulgată de o persoană neîmputernicită, conform Constituției și respectiv urmează ca această lege să fie lovită de nulitate. Din aceste considerente ne adresăm astăzi Curții Constituționale, venim cu această sesizare. Considerăm că odată ce Curtea Constituțională a luat o poziție și opoziție justă, dreaptă, după părerea noastră, Curtea urmează să admită această sesizare, să o examineze, să stabilească faptul că ultima procedură de legiferare nu a avut loc de fapt sau a avut loc cu încălcări de Constituție și să declare această lege neconstituțională, a declarat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

La 8 decembrie 2020, magistrații Curții Constituționale (CC) au decis suspendarea Legii prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului, pe spațiul acestuia urmând a fi construite doar obiective sportiv-culturale. Este vorba de Legea votată la 3 decembrie de deputații PSRM, cei ai Partidului Șor și ai platformei parlamentare „Pentru Moldova”. Decizia de suspendare a acesteia a fost luată în baza unei sesizări semnate de deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

Deputații PSRM, cei ai Partidului Șor și ai platformei parlamentare „Pentru Moldova” au aprobat, la 3 decembrie, în două lecturi, un proiect de lege prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului, pe spațiul acestuia urmând a fi construite doar obiective sportiv-culturale. Astfel, Ambasada SUA în R. Moldova a fost lipsită de dreptul de a cumpăra acest teren pentru a construi un complex diplomatic. Decizia a fost criticată de reprezentanții Ambasadei, președinta aleasă, Maia Sandu, dar și de prim-ministrul Ion Chicu. Deși hotărârea Parlamentului a fost contestată la Curtea Constituțională, la 8 decembrie, Legea a fost publicată în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare.

În ședința Legislativului de joi, 3 decembrie, noua majoritate parlamentară, formată din deputați PSRM, ai Partidului Șor și ai platformei „Pentru Moldova” au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte de lege. Printre actele votate, se regăsește și cel privind aprobarea de urgență a unui proiect de lege care să-i permită președintelui Partidului Șor, Ilan Șor, și echipei sale să construiască, pe locul unde a fost Stadionul Republican, un palat al sporturilor și un parc de distracții pentru familii, cu acces gratuit, care, potrivit lui, va deveni „un centru al unității naționale”. Proiectul a fost votat la doar o zi de la înregistrarea lui în Parlament. 

Deputații motivează decizia prin faptul că „atunci când a fost aprobată legea nu au fost luate în calcul mai multe aspecte, printre ele lipsa planului general urbanistic al Capitalei și nu au fost organizate consultări cu experții, fiind încălcate mai multe norme în acest sens”.

MAI MULTE DETALII: ULTIMA ORĂ/ Ambițiile lui Ilan Șor, puse pe pauză. Curtea Constituțională suspendă Legea cu privire la Stadionul Republican