Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Revista Procuraturii: echipă şi buget

Revista Procuraturii: echipă şi buget

Revista Procuraturii R. Moldova, lansată în ajunul Zilei Lucrătorului Procuraturii, nu va necesita cheltuieli din bugetul instituţiei, aceasta fiind editată în cadrul unui proiect implementat de Consiliul Europei. Din Colegiul ştiinţific şi cel al redacţiei fac parte 11 procurori, în frunte cu procurorul general şi cei trei adjuncţi ai săi. Procurorii nu vor fi plătiţi pentru scrierea articolelor publicate în revistă, susţin reprezentanţii Procuraturii.

Procuratura Generală (PG) a anunţat lansarea propriei reviste. Cu o periodicitate trimestrială, publicaţia îşi propune să „pună la dispoziţia procurorilor, dar şi a tuturor profesioniştilor lumii juridice, un preţios instrument de informare, oferind un consistent volum de studii, analize, opinii, comentarii, cercetări, sinteze, legislaţie şi jurisprudenţă, acoperind toate domeniile de activitate şi materiile de drept”, se spune într-un comunicat de presă al instituţiei, cu ocazia lansării primului număr.

Harunjen: „O alternativă a acelui val de postări manipulatorii, lansate sub „umbrela libertăţii de exprimare”

Procuratura anunţă că proiectul este realizat în parteneriat cu Consiliul Europei şi că acesta „s-a născut din dorinţa de a oferi oamenilor legii posibilitatea de cunoaştere şi studiere atât a performanţelor, cât şi a problematicii procurorilor la aplicarea legii, care au generat practici neunitare, cu posibilităţi de soluţionare a acestora”.

În comunicatul prilejuit de lansarea revistei, este inserată şi opinia procurorului general, Eduard Harunjen, care nu a ezitat să critice atacurile în adresa Procuraturii, considerând că revista „va deveni o alternativă a acelui val de postări manipulatorii, lansate sub „umbrela libertăţii de exprimare”, a criticilor nefondate şi neconstructive, tentativelor de dezinformare a publicului, practicat intens de unii pe reţele de socializare”. Există o zicală: „Unde-s doi jurişti, sunt trei păreri”. Din această perspectivă, ne dorim să le oferim oamenilor legii posibilitatea de a polemiza, într-o manieră profesionistă, constructivă şi argumentată, asupra problemelor de actualitate, iar colectivul de redacţie le va valorifica în mod corespunzător”, spune procurorul general.

Procurorii din Colegiul redacţiei: Elena Neaga, printre autori

Primul număr al revistei a apărut în ianuarie 2019, cu doar o zi înainte de Ziua Lucrătorului Procuraturii. Din Colegiul ştiinţific şi cel al redacţiei fac parte 23 de persoane, dintre care 11 procurori, în frunte cu Eduard Harunjen, procuror general, împreună cu cei trei adjuncţi ai săi, Igor Popa, Iurii Garaba şi Mircea Roşioru. Iurii Garaba deţine şi funcţia de redactor-şef, iar Ruslan Popov, procuror-şef interimar al Secţiei avizare şi propuneri de legiferare – cea de redactor-şef adjunct.

Ceilalţi procurori din Colegiul de redacţie sunt membrii Consiliul Superior al Procuraturii (CSP), Adrian Bordianu şi Inga Furtună, Maria Vieru, procuroră în Secţia tehnologii informaţionale şi combaterea crimelor cibernetice, Elena Neaga, procuroră în Secţia politici, reforme şi management al proiectelor, ajunsă anterior în atenţia opiniei publice după ce şi-a etalat pe o reţea de socializare luxul în care locuieşte, Sergiu Popa, procuror delegat în Secţia avizare şi propuneri de legiferare, dar şi Cornelia Vicleanschi, care a deţinut funcţia de procuror până în 2015. Din secretariatul tehnic al redacţiei fac parte trei persoane, inclusiv procurorul Dumitru Purice, care activează în Secţia tehnologii informaţionale şi combaterea crimelor cibernetice. Ceilalţi membri ai redacţiei sunt doctori în drept sau consultanţi în cadrul PG.

Ion Diacov, ex-procuror şef al mun. Chişinău:
„Va fi regretabil dacă această revistă va fi folosită pentru auto-lustruirea imaginii instituţiei şi a conducerii ei”
„E salutară apariţia Revistei Procuraturii, mai cu seamă dacă luăm în calcul că este finanţată de parteneri de dezvoltare. Personal, mă bucur şi aş dori ca pe paginile revistei să fie analizate problemele reale ale populaţiei ce ţin de activitatea organelor de drept, preponderent ale procuraturii. Analiza situaţiei reale legată de delapidarea averii şi banului public, situaţia reală a criminalităţii juvenile, pericolul şi problemele drogării generaţiei tinere, creşterea numărului cazurilor de suicid în general şi printre minori în special, motivele acestor fenomene şi măsurile ce se impun din partea statului. Va fi regretabil dacă revista va fi folosită pentru auto-lustruirea imaginii instituţiei şi a conducerii ei. Faptul că, în fruntea tuturor organelor de conducere a revistei este procurorul general şi anturajul său şi că, din start, sunt anunţate restricţii pentru republicarea materialelor din această revistă, lasă loc de interpretări şi suspiciuni”.

Prima ediţie a fost tipărită în 260 de exemplare și a costat 2 mii de euro

ZdG a încercat să afle care sunt costurile apariţiei acestei reviste şi dacă procurorii care vor publica articole vor fi remuneraţi pentru activitate. „Mijloace bugetare nu au fost implicate. Şi asta este un lucru bun, dar şi regretabil, în egală măsură. Ar trebui fiecare instituţie să aibă resurse financiare pentru a promova cultura juridică în societate. Procurorii care scriu, la fel, nu vor fi remuneraţi”, zice procurorul general al R. Moldova. „Un grup de lucru a lucrat la idee. Apoi am selectat echipa de redacţie. Am luat, în primul rând, persoane care au o vocaţie în acest sens, cărora le place să scrie. Despre costuri, chiar nu ştiu. Partenerii de dezvoltare s-au ocupat de tot. N-am idee cât a costat apariţia primei ediţii, tipărită în 260 de exemplare. De ziua Lucrătorului Procuraturii am distribuit-o în teritoriu şi pe la biblioteci”, a punctat Harunjen.

Revista PG este editată în cadrul Programului CoE „Promovarea unui sistem de justiţie penală bazat pe respectarea drepturilor omului în R. Moldova”, demarat la 1 martie 2018, şi preconizat pentru o perioadă de trei ani, având un buget total de 2,83 milioane de euro. Programul oferă suport pentru mai multe instituţii de stat cu activitate în justiţie. Prima ediţiei a revistei a fost tipărită de compania „Sinectica-Com” SRL, selectată de către Oficiul CoE.

„Prima ediție a revistei Procuraturii Republicii Moldova a fost publicată cu suportul financiar al Programului Consiliului Europei “Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova” finanțat de Guvernul Norvegiei. Compania prestatoare de  servicii tipografice a fost selectată conform procedurilor de achiziții transparente ale Consiliului Europei. Costul publicației a fost aproximativ de 2000 Euro și corespunde prețurilor de piață din sector. Oricare decizie privind acoperirea costurilor de publicare a următoarelor ediții ale revistei Procuraturii Republicii Moldova nu a fost deocamdată luată. Programul ”Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova” este parte a Planului de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020 și este finanțat de Guvernul Norvegiei”, se precizează într-un răspuns oferit de Oficiul CoE în R. Moldova pentru ZdG.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.