Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția MAEIE, după ce președintei…

Reacția MAEIE, după ce președintei Consiliului Audiovizualului și jurnalistului Mihail Sirkel li s-a interzis accesul pe teritoriul Federației Ruse

Sursa foto: Colaj ZdG

Autoritățile de la Moscova au impus interdicţie de intrare în Rusia pentru doi cetățeni moldoveni. Este vorba despre președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, și jurnalistul Mihail Sirkeli, fondator al portalului Nokta.md și director al organizației Piligrim-Demo.

Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de externe, Nicu Popescu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat marți, 3 octombrie, la Ministerul rus de Externe pentru a i se comunica această hotărâre.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) califică decizia autorităților ruse drept o hotărâre „care se încadrează în politica ostilă față de țara noastră”.

„(…) Indiferent de deciziile Moscovei, R. Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare, a atacurilor hibride și a dezinformării”, a spus Igor Zaharov.

Ministerul de Externe al Federației Ruse menționează într-un comunicat că cele două persoane au primit interdicție de intrare în țară ca răspuns simetric la decizia autorităților de la Chișinău de a-l expulza în luna septembrie pe șeful Sputnik Moldova, Vitalii Denisov.

„(…) Lilian Darii a fost informat că, ca răspuns simetric, a fost refuzată intrarea în Federația Rusă unui număr de persoane direct implicate în limitarea libertății de exprimare și a drepturilor jurnaliștilor ruși din R. Moldova, precum și în alimentarea sentimentelor antirusești”, se spune în comunicat.

Denisov, expulzat din R. Moldova pe un termen de 10 ani

Pe 13 septembrie 2023, Vitalii Denisov, directorul Sputnik Moldova, agenție controlată și finanțată de Kremlin, a fost declarat persoană indezirabilă în R. Moldova pentru o perioadă de 10 ani. Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) a precizat că Denisov a fost expulzat „în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale R. Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre”.

Jurnalist cu „insignă” de ofițer de informații

Potrivit unei investigații The Insider, Vitalii Denisov, directorul agenției controlate și finanțate de Kremlin, Sputnik Moldova, care a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe un termen de 10 ani, este ofițer rus de carieră.

Vitalii Denisov s-a născut în 1967 în regiunea Transcarpatia. După ce a finalizat studiile gimnaziale, s-a înscris la Școala superioară militar-politică din Lvov, care pregătea instructori politici și jurnaliști militari. Școala superioară militar-politică din Lvov, unde a studiat Denisov, a fost redenumită în Academia Forțelor Terestre din Ucraina. În luna iulie 2023, armata rusă a lovit instituția cu rachete Kalibr și a distrus una dintre clădiri. Potrivit The Insider, în 1992, Denisov a refuzat să depună jurământul față de Ucraina și s-a mutat la Moscova. Acolo a fost plasat într-un cămin de ofițeri, nu departe de sediul Directoratului principal de spionaj al Rusiei (GRU).

Pentru o perioadă de timp, Denisov a lucrat pentru ziarul Krasnaya Zvezda al Ministerului rus al Apărării, unde a acoperit în principal activitățile trupelor aeropurtate. În 2005, el a primit un apartament și un certificat de ofițer din partea Ministerului Apărării. În 2013, Denisov a ajuns la Direcția principală de investigații a regiunii Moscovei. Cu toate acestea, nu este clar ce funcție a deținut acolo, deoarece nu are studii juridice.

Osetia de Sud, Azerbaidjan, R. Moldova

The Insider scrie, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării al Rusiei, că Denisov ulterior s-a mutat de la Direcția principală de investigații la Centrul 72 al Serviciului Special. Acest centru colectează și analizează informații de la rezidențele GRU din străinătate, precum și se ocupă de distribuirea de informații false. În iulie 2020, presa occidentală a scris că ofițerii de la centru au răspândit falsuri despre coronavirus către publicul anglofon.

Ulterior, Denisov s-a mutat la Baku și a devenit șeful Sputnik, acolo unde a fost vizat într-un scandal. Mai mulți angajați ai agenției finanțate de Kremlin au demisionat în semn de protest față de metodele de conducere ale acestuia. Presa din Azerbaidjan l-a catalogat pe Denisov drept un „ofițer al serviciilor secrete militare rusești”.

În 2022, colonelul Denisov a fost trimis la Chișinău pentru a culege informații și a promova o agendă pro-Kremlin, dar după ce trupele rusești au invadat Ucraina, site-ul Sputnik Moldova, agenție controlată de Kremlin, a fost blocat de Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova.