Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova celebrează astăzi Ziua…

R. Moldova celebrează astăzi Ziua Limbii Române. Ce evenimente se vor desfășura în capitală

Astăzi, 31 august, în R. Moldova este celebrată Ziua Limbii Române. În acest an se împlinesc 34 de ani de când pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.

Este considerată una dintre cele mai importante realizări ale Mișcării de Eliberare Națională din anii ’80. A fost precedată de o Mare Adunare Națională, convocată la 27 august 1989, la care ar fi participat circa 750 de mii de oameni. Practic, fiecare al 6-lea cetățean al fostei republici sovietice a participat la adunarea care a decretat limba română drept limbă de stat în RSSM și trecerea la grafia latină.

Peste doar două zile, pe 29 august 1989, încep lucrările celei de-a XIII-a sesiuni a Sovietului Suprem al RSSM, care continuă până pe 1 septembrie. În urma unor dezbateri intense, deputații românofoni reușesc să obțină votarea limbii române ca limbă de stat și adoptarea alfabetului latin. Discuțiile cele mai aprinse din Sovietul Suprem au loc pe 31 august, când se votează legislația despre limba de stat și despre alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în R. Moldova.

De-a lungul anilor, însă, denumirea oficială a sărbătorii a suferit schimbări, în funcție de viziunile partidelor care au acces la guvernare.

În premieră, sărbătoarea a fost celebrată în anul 1990, având genericul „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”.  Din 2013, Ziua Limbii Române se sărbătorește și în România, în urma unei inițiative a senatorului Viorel Badea, fiind declarată zi festivă.

Cum circulă transportul public

De Ziua Limbii Române, transportul public din capitală circulă conform orarelor zilei de duminică, a informat Regia Transport Electric Chișinău (RTEC).

Circulația rutieră de pe strada Columna, în perimetrul străzilor A. Pușkin – str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, va fi sistată din seara zilei de miercuri, 30 august, ora 20:00, până pe 1 septembrie, ora 05:00.

Ruta de troleibuz nr. 24 va fi redirecționată pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni – str. A. Mateevici – str. V. Alecsandri- pe traseul stabilit;

Ruta de troleibuz nr. 28 va fi redirecționată pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni – str. A. Mateevici – str. A. Puskin – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt

Programul evenimentelor pentru Ziua Limbii Române

În capitală vor avea loc mai multe evenimente culturale organizate de Primăria Municipiului Chişinău. Printre artiștii care vor ieși pe scenă, sunt menționați Cătălin Josan, Brio Sonores, Tania Cerga, Vitalie și Cătălin Advahov și alții.

În dimineața zilei de 32 august, începând cu ora 09:00, vor avea loc depuneri de flori la monumentul poetului Mihai Eminescu, din scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” și pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan ce Mare și Sfânt”. La ora 16:00, pe strada pietonală „Eugen Doga” va avea loc programul de lectură publică pentru copii „Cărțile prind viață”, urmat de un concurs de recitare a poeziilor la ora 17:00.

De la ora 19:00, va începe spectacolul muzical „În aceeași limbă”, unde vor evolua mai mulți artiști acompaniați de orchestra simfonică dirijată de maestrul Dumitru Cârciumaru. Programul muzical va fi îmbinat cu un recital de poezie în lectura lui Nicolae Jelescu.

Marea Dictare Națională

Ministerul Educației și Cercetării organizează, în premieră, o competiție de cunoaștere a limbii române – Marea Dictare Națională. Evenimentul are loc în scuarul din fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

La dictare pot participa toți doritorii – cadre didactice, elevi, studenți, reprezentanți ai diferitor profesii.  Numărul așteptat de participanți este de 500 de persoane. Finaliștii Marii Dictări Naționale vor fi premiați la începutul lunii septembrie. 

Textul propus participanților la Marea Dictare Națională va fi selectat în baza unui concurs de eseuri la tema „De ce R. Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene”. În afară de aceasta, dictarea va include și un text despre limba română. 

„Subiectul eseului – „De ce R.Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene” nu a fost ales întâmplător. Acesta reflectă în totalitate aspirațiile noastre europene și este o modalitate de a reafirma că Republica Moldova trebuie să devină membră a Uniunii Europene, că avem potențialul de a contribui și consolida participarea noastră în marea familie europeană și sperăm ca la finalul acestui an să deschidem negocierile cu UE. Inclusiv, în acest context, a fost ales subiectul eseului”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Cele mai bune cinci eseuri vor fi premiate cu vouchere pentru cărți, iar câștigătorul locului I va obține și o Diplomă a Președinției.