• Lupta pentru un mandat de un an la șefia Chișinăului generează sute de promisiuni electorale

  Lupta pentru un mandat de un an la șefia Chișinăului generează sute de promisiuni electorale
  23 aprilie 2018 | 13:57

  În mai puțin de o lună au loc alegeri noi pentru funcția de primar general al capitalei, mandatul căruia va fi de doar un an, până în 2019, când în întreaga țară se vor desfășura alegeri locale ordinare. Fotoliul de edil al mun. Chișinău este țintit de 13 candidati: șapte dintre aceștia au fost înregistrați oficial drept concurenți electorali și se află în plină campanie, alți cinci așteaptă decizia Consiliul electoral al circumscripţiei electorale muncipale nr. 1 Chişinău referitor la înscrierea în cursă. În lupta electorală pentru Primăria mun. Chişinău s-au lansat trei pro-unionişti declaraţi, Constantin Codreanu, Valeriu Munteanu şi Alexandra Can. Candidaţi de stânga, pro-ruşi sunt cinci: Ion Ceban, Reghina Apostolova, Alexandr Roşco, Alexandru Mâţu şi Maxim Brăila, iar pretendenţi cu aspiraţii pro-europene, de dreapta – cinci: Andrei Năstase, Victor Strătilă, Vasile Costiuc, Silvia Radu şi Andrei Munteanu. Într-o măsură mai mare sau mai mică, majoritatea pretendenților la șefia capitalei au demarat campania promisiunilor și angajamentelor în fața chișinăuienilor.

  ZdG a făcut o sinteză a principalelor promisiuni electorale făcute de către candidaţii la funcţia de primar de Chişinău pentru alegerile locale din 20 mai 2018.

  Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), s-a lansat în lupta electorală cu sloganul „printre oameni”. Năstase vrea să devină primar de Chişinău pentru a oferi cetăţenilor drumuri reparate calitativ, iluminat public, transport public modern şi confortabil, o circulaţie aerisită, curăţenie, medicină şi învăţământ accesibil. Candidatul PPDA promite să facă ordine în patrimoniul municipiului Chişinău, să elaboreze un plan de urbanism prin care să oprească schimonosirea oraşului istoric invadat de construcţii ilegale care nu au fost realizate în concordanţă cu rigorile oraşului vechi. Andrei Năstase afirmă că va readuce încrederea investitorilor străini, va dezvolta infrastructura şi va crea noi locuri de muncă. Tot Năstase susţine că vine la primărie să facă curăţenie capitală, să elimine haosul, corupţia, frauda şi hoţia.

  Valeriu Munteanu, candidat din partea Partidului Liberal (PL), are sloganul „Construiesc, nu cârpesc!”. Munteanu promite să aducă Aeroportul Internaţional Chişinău în proprietatea municipiului. Liberalul promite să scoată calea ferată care întretaie Chişinăul şi s-o înlocuiască cu bulevarde şi străzi europene. Munteanu vrea să impună Guvernul să transfere terenul căii ferate, din domeniul public, în domeniul privat al Chişinăului. Tot Valeriu Munteanu vrea ca banii încasaţi de FISC din Chişinău să fie investiţi în oraş, dar să nu mai fie gestionaţi de către Guvern. Potrivit lui Munteanu, în bugetul oraşului trebuie să rămână 100% din impozitul pe venit al persoanelor fizice şi juridice, TVA, accize, aşa cum este în prezent în UTA Găgăuzia. Munteanu mai promite să construiască o centrală care să valorifice gazele care vor fi aduse prin noua conductă Iași–Ungheni–Chișinău, pentru a ieftini energia electrică și agentul termic.

  Constantin Codreanu, candidatul unionist al Partidului Unităţii Naţionale (PUN), vrea să atragă investiţii de 5 miliarde de euro, în timp de 5 ani, bani veniţi „din România şi prin România”. Dacă va câştiga alegerile municipale din Chişinău – Codreanu promite să creeze 50 de mii de locuri de muncă pentru chișinăuieni, să izoleze termic toate blocurilor de locuit şi să modernizeze Parcul de transport cu autobuze și troleibuze noi. Codreanu îşi mai propune construcția a 20 de parcări subterane și supraterane, restaurarea a câte 5 clădiri istorice anual, plantarea unui milion de arbori, finalizarea gazificării și asigurării cu apă și canalizare a tuturor localităților din Chișinău.

  „Salvăm Capitala, apoi salvăm şi ţara” este sloganul de lansare în campania electorală a socialistului Ion Ceban. Candidatul Partidului Socialiştilor din R. Moldova (PSRM) vrea să realizeze un audit al tuturor direcţiilor şi întreprinderilor municipale, iar în baza acestui audit, să elaboreze o nouă structură a Primăriei. Pretendendul la funcţia de primar de Chişinău îşi propune extinderea Parcului municipal de Troleibuze cu 35 de unități, iar a celui de autobuze cu 50 de unități. Un alt obiectiv anunțat de Ceban este achitarea în regim online pentru călătoria cu transportul public. Dacă va prelua funcţia de primar general, Ion Ceban își ia angajamentul să construiască terenuri de joacă pentru copii în fiecare curte, să amenajeze terenuri sportive în curţi şi parcurile din Chişinău, să soluţioneze problema animalelor domestice fără adăpost, să verifice construcţiile înalte, să repare blocurile de locuit și să înlocuiască ascensoarele vechi cu ascensoare noi.

  Reghina Apostolova, reprezentanta Partidului „Şor”, promite un oraș curat, iluminat stradal, pensii mai mari, locuințe sociale, farmacii sociale și indemnizații la nașterea copilului de până la 10 mii de lei, după modelul oraşului Orhei. Apostolova le promite locuitorilor din Chişinău asfaltarea drumurilor, amenajarea spaţiilor verzi, curăţenie pe străzi şi în curţile blocurilor, alimentaţie centralizată în grădiniţe şi şcoli, locuinţe sociale pentru angajaţii de stat şi familiile tinere.

  Alexandr Roşco de la partidul „Casa Noastră Moldova” consideră că programul partidului pe care-l reprezintă este unul pozitiv, optimist şi neobişnuit. Roşco promite să elimine coprupţia. Deşi nu a prezentat un program electoral, Alexandr Roșco spune că a decis să candideze pentru că nu mai poate tolera fărădelegile din țară și din oraș.

  Vasile Costiuc, Partidului „Democrația Acasă”, vine cu sloganul „Îndrăzneşte să crezi, împreună schimbăm Chişinăul”. Costiuc consideră că primăria trebuie reorganizată din temelie, cu restructurări de rigoare şi cu lichidarea unor întreprinderi municipale: „Cel mai important mesaj pe care vreau să-l transmit în această campanie electorală e că în Primărie este nevoie de voință, iar la nivel de țară este nevoie de schimbarea clasei politice”.

  Victor Strătilă, candidat din partea Partidului Verde Ecologist, s-a înscris în cursa electorală, deoarece vrea să schimbe faţa oraşului. Abordat de presă, acesta a declarat că dacă va câştiga alegerile locale, atunci va veni cu noi schimbări pentru locuitorii Chişinăului. Strătilă nu a exemplificat mesajul său, iar până în prezent nu a făcut public programul său electoral și planul pentru un eventual mandat la șefia capitalei.

  Silvia Radu (candidat independent),  Alexandra Can (Partidul Naţional Liberal), Maxim Brăila (Partidul Popular din Moldova), Alexandru Mâţu (Partidul „Ruso-Slavean”) şi Andrei Munteanu (Partidul Societăţii Progresiste) încă nu şi-au prezentat programele electorale.

  În municipiul Chişinău există 647,203 mii de cetăţeni cu drept de vot care sunt aşteptaţi la urnele de vot duminică, 20 mai 2018, precizează Comisia Electorală Centrală. Municipiul Chişinău este împărţit în 5 sectoare (Centru, Buiucani, Râşcani, Botanica şi Ciocana) şi are în subordine suburbiile Codru, Cricova, Durleşti, Sângera, Revaca, Dobrogea, Vadul lui Vodă, Văduleni, Vatra, Băcioi, Bubuieci, Humuleşti, Budeşti, Goian, Ciorescu, Făureşti, Cruzeşti, Grăieşti, Stăuceni, Tohatin, Truşeni, Coloniţa, Condriţa şi Ghidighici.

  Primarul ales la 20 mai va avea mandat pentru un singur an, până în anul 2019, atunci când se vor desfăşura alegeri ordinare în toată țara. La 20 mai se aleg primari și în alte șase localități: mun. Bălți, comuna Pârlița, r. Ungheni, comuna Volovița, r. Soroca, s. Jora de Mijloc, r. Orhei, satul Nemțeni, r. Hâncești și comuna Leușeni r. Hâncești.

  Conform Codului Electoral, campania electorală a început pe 20 aprilie, cu o lună înainte de alegerile locale.

  Acest articol este scris în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi democratic: contribuţia societăţii civile”, susţinut financiar de Ambasada Olandei prin Programul Fondului de Responsabilitate. Opiniile exprimate în acest articol nu exprimă neapărat poziţia finanţatorului.
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  ASP anunță facilități la eliberarea buletinului de identitate pentru cetăţenii R. Moldova cu drept de vot

  Agenția Servicii Publice (ASP) anunță luni, 21 iunie, că instituția va asigura în perioada următoare confecționarea buletinelor de identitate pentru cetățenii R. Moldova cu drept de vot „în baza tuturor cereril…
  ASP anunță facilități la eliberarea buletinului de identitate pentru cetăţenii R. Moldova cu drept de vot

  UE și SUA au extins lista sancțiunilor împotriva Belarusului

  Consiliul Uniunii Europene (UE) a adoptat al patrulea pachet de sancțiuni împotriva autorităților din Belarus în legătură cu aterizarea forțată a zborului Ryanair la Minsk, notează Novaya Gazeta. 78 de persoane…
  UE și SUA au extins lista sancțiunilor împotriva Belarusului

  Peste 9600 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore: cu prima doză – 2677 de oameni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță luni, 21 iunie, că 9635 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimele 24 de ore în R. Moldova. 2677 de persoane au fost…
  Peste 9600 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore: cu prima doză – 2677 de oameni

  DOC/ CEC anunță numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor

  Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță luni, 21 iunie, că, la momentul de finalizare a procedurii de actualizare a listelor electorale, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3 282 837 de cetățeni…
  DOC/ CEC anunță numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor

  Reacția ASP, după ce opt persoane au fost reținute într-un dosar de corupție pentru că ar fi facilitat susținerea examenelor auto: „ASP va continua conlucrarea cu organele de drept”

  Agenția Servicii Publice (ASP) anunță luni, 21 iunie, că instituția va continua „conlucrarea cu organele de drept în contextul contracarării acțiunilor de încălcare a drepturilor cetățenilor, depistării și prev…
  Reacția ASP, după ce opt persoane au fost reținute într-un dosar de corupție pentru că ar fi facilitat susținerea examenelor auto: „ASP va continua conlucrarea cu organele de drept”