Principală  —  IMPORTANTE   —   Președintele României, Klaus Iohannis a…

Președintele României, Klaus Iohannis a susținut o declarație comună cu președinta R. Moldova, Maia Sandu: Avem în fața noastră o agendă densă, plină de provocări, dar şi de oportunități

sursa: Administrația Prezidențială

Președinta R. Moldova, Maia Sandu a susținut marți, 23 noiembrie, la Palatul Cotroceni, o declarație comună de presă cu președintele României, Klaus Iohannis.

De-a lungul anilor, Chișinăul și Bucureștiul au făcut multe lucruri bune împreună și sunt convinsă că putem face și mai multe. Astăzi mă aflu la București pentru a reafirma această relație consistentă dintre țările noastre și pentru a trasa noi obiective pentru cooperarea bilaterală, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu. 
Avem în fața noastră o agendă densă, plină de provocări, dar şi de oportunități. România a demonstrat că rămâne permanent aproape de Republica Moldova şi sunt convins că împreună, prin eforturile noastre conjugate, vom avansa agenda europeană şi reformele, a menționat președintele României, Klaus Iohannis. 

Maia Sandu a spus că un aspect important, de care depinde viitorul R. Moldova, este securitatea energetică.

În context, salutăm finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. De la 1 octombrie, acesta a devenit funcțional și și-a dovedit utilitatea în criza energetică din octombrie. Următoarea prioritate de pe agenda noastră comună este interconectarea sistemelor de energie electrică – un proiect strategic pentru Republica Moldova. Pentru linia Isaccea-Vulcănești- Chișinău lucrările vor începe foarte curând. Rămânem interesați în realizarea proiectului de interconexiune pentru liniile electrice Suceava-Bălți. Susținem, totodată, intrarea companiilor de electricitate din România pe piața Republicii Moldova, fapt care va stimula concurența pe o piață dominată încă de monopoluri.

Un alt proiect foarte important este construcția podului rutier peste Prut la Ungheni, a menționat președinta R. Moldova.

El ne va conecta mai ușor atât de Iași, cât și de autostrada ce va lega estul României de Uniunea Europeană. Proiectul de Acord a fost deja elaborat de partea română și sperăm că ne vom mișca rapid și în ceea ce privește construcția sau renovarea altor poduri peste Prut – este în beneficiul economiei, dar și al oamenilor de pe ambele maluri.

Maia Sandu a spus că „avem o oportunitate unică să avansăm rapid pe implementarea acestor, dar și altor proiecte de importanță majoră pentru R. Moldova și care ne vor apropia și mai mult”.

Contăm și de acum încolo pe sprijinul României în plan bilateral, dar și pe vocea ei importantă în cadrul Uniunii Europene. Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge și cu susținerea prietenilor noștri de la București.

„Am avut în acest an un dialog bilateral extrem de intens, pe toate palierele”, a declarat la rândul său președintele României, Klaus Iohannis.

„Cooperarea pe linie guvernamentală şi parlamentară a cunoscut un reviriment, iar membrii executivelor au avut deja numeroase întâlniri aplicate, în care au discutat prioritățile sectoriale. Cooperarea continuă în ritm intens și în momentul de față. Toate acestea arată că fructificăm oportunitățile de cooperare bilaterală aprofundată la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar, în vederea avansării agendei bilaterale și a parcursului integrării europene a Republicii Moldova”.

Klaus Iohannis a menționat că în discuțiile de astăzi cu președinta R. Moldova a subliniat, din nou, că R. Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București.

Suntem cu toții dedicați consolidării Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și avansării proceselor de reformă”.

România și R. Moldova are o agendă deosebit de bogată pentru perioada următoare, susține Klaus Iohannis.

Am discutat azi cu doamna Președinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce privește interconectarea energetică și consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistență nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord dedicat, dezvoltarea comunicațiilor și a cooperării în domeniul educației. De asemenea, am discutat pe larg pe tema agendei europene a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic din decembrie. Dorim ca acesta să aibă ca rezultat un angajament solid față de partenerii estici cei mai ambițioși și avansați în implementarea reformelor, cum este Republica Moldova.

Totodată, pe agenda convorbirilor de astăzi s-a aflat problematica de securitate regională, dar și conflictul transnistrean.

Suntem preocupați de climatul de securitate de la Marea Neagră. În ceea ce privește dosarul transnistrean, am reiterat poziția noastră cunoscută: România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, însoțită de Cristina Gherasimov, secretar general al Președinției și Sorina Ștefârță, consilier pentru comunicare publică, efectuează marți, 23 noiembrie, o vizită oficială în România, la invitația omologului său de la București.