Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Sandu, la deschiderea celei…

Președinta Sandu, la deschiderea celei de-a zecea reuniuni a CORLEAP: „Planul nostru este să oferim localităților cel puțin 100 de milioane de euro în fiecare an pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare”

sursa: Maia Sandu/ Facebook

Președinta R. Moldova, Maia Sandu a vorbit la Bruxelles, la deschiderea celei de-a zecea reuniuni anuale a Conferinței autorităților locale și regionale din Parteneriatul estic (CORLEAP) despre Programul „Satul european” care urmează să fie lansat și care va oferi localităților rurale din R. Moldova acces echitabil la fonduri de dezvoltare și va sprijini antreprenorii locali.

„Lucrăm la un program numit „Satul European”, în care dorim să aducem diverse surse de finanțare pentru dezvoltarea locală și să simplificăm mecanismul de finanțare pentru a îmbunătăți accesul autorităților rurale la fonduri pentru dezvoltare și a asigura un proces mai echitabil de obținere a acestor bani. De asemenea, examinăm posibilitatea extinderii acestui fond pentru a sprijini afaceri de nivel local. Planul nostru este să oferim localităților din R. Moldova cel puțin 100 de milioane de euro în fiecare an pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală din toată țara”, a declarat președinta R. Moldova.

Discursul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la deschiderea celei de-a zecea reuniuni anuale a CORLEAP

„Țările Parteneriatului Estic se confruntă cu provocări comune în domeniul guvernării locale, avem obiective și aspirații similare. Împărtășim obiectivul de a construi comunități prospere, care oferă locuitorilor oportunități de muncă, acces la apă și canalizare, servicii de sănătate și educație de calitate. În Republica Moldova, acest obiectiv contrastează cu realitatea tristă, în care mulți aleg să-și părăsească satele în căutarea unei vieți mai bune în străinătate. Depopularea a lovit puternic comunitățile noastre rurale. Vrem ca oamenii să rămână acasă; vrem ca cei plecați să revină. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să investim în regiunile rurale și să creăm noi oportunități de creștere în fiecare localitate. Trebuie să construim Europa acasă.

Cum putem face asta? În primul rând, fiecare localitate, mare sau mică, are nevoie de acces echitabil și consistent la finanțări publice pentru dezvoltarea infrastructurii, construcții capitale și alte lucrări. Nu putem reînvia comunitățile noastre rurale fără investiții ample. Multă vreme, în Republica Moldova, politicienii de la guvernare au folosit fondurile pentru dezvoltare locală pentru a-și satisface nevoile personale sau a atinge obiective de partid. În mâinile politicienilor preocupați de scheme, granturile și transferurile au devenit un instrument eficient pentru recompensarea sau pedepsirea autorităților locale – iar asta se referea adesea și la fondurile oferite de donatori. Acest lucru a suprimat dezvoltarea comunităților și a afectat autonomia autorităților locale.

Alături de noul guvern al Republicii Moldova ne-am propus să schimbăm această practică vicioasă și să facem mai corect procesul de finanțare și dezvoltare locală. Lucrăm la un program numit „Satul European”, în care dorim să aducem diverse surse de finanțare pentru dezvoltarea locală și să simplificăm mecanismul de finanțare pentru a îmbunătăți accesul autorităților rurale la fonduri pentru dezvoltare și a asigura un proces mai echitabil de obținere a acestor bani. De asemenea, examinăm posibilitatea extinderii acestui fond pentru a sprijini afaceri de nivel local. Planul nostru este să oferim localităților din Republica Moldova cel puțin 100 de milioane de euro în fiecare an pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală din toată țara. 

Un alt element esențial al succesului dezvoltării locale este descentralizarea fiscală. Multe localități din Moldova au bugete foarte mici, care nu le permit să aloce resurse pentru lucrări de infrastructură majore. Adesea aceste localități se bazează pe asistență externă pentru finanțarea proiectelor majore – alimentare cu apă, canalizare, reparații drumuri, lucrări de eficiență energetică, construcții capitale. Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul pe care îl primim de la partenerii noștri externi, dar noi avem nevoie de un model mai durabil pe termen lung pentru țară. 

 După cum am spus de multe ori, cred cu tărie într-o guvernare locală independentă. O administrație locală puternică este un pilon important al democrației – unul esențial, aș spune. Acolo, la firul ierbii, democrația este cea mai puternică, oamenii au acces direct la aleșii lor, iar distanța dintre nevoile sau revendicările oamenilor și deciziile aleșilor este cea mai scurtă. 

 Primarii se numără printre instituțiile care se bucură de cea mai mare încredere în Moldova. Ei au o legătură directă cu oamenii din comunitate și pot avea un impact real asupra vieții lor – ceea ce e un mare avantaj, dar și o mare responsabilitate. De aceea primarii care lucrează pentru a îmbunătăți viața oamenilor din satele și orașele lor au nevoie de sprijinul nostru deplin.

 În ultimii ani, diverși oficiali corupți de la putere în Moldova au făcut presiuni de ordin politic asupra primarilor pentru ca aceștia să se supună agendei lor. I-au hărțuit pe cei care refuzau să îndeplinească ordinele politice ilegale, deseori folosind forțele de ordine sau tăindu-le accesul la finanțare. Această practică nefastă a extins corupția politică, a intervenit  peste eforturile de colectare de fonduri la nivel local și a slăbit sistemul nostru democratic în ansamblu. Împreună cu guvernul ne angajăm să sprijinim și să menținem independența autorităților publice locale. Vom lucra pentru a construi o justiție și o procuratură independente și responsabile, care să nu fie implicate în cazuri de șantaj politic.

 Primarii trebuie să înțeleagă puterea pe care o au. Sursa acestei puteri își are rădăcina în sprijinul oamenilor și în legătura puternică pe care o au cu comunitatea lor. Primarii joacă un rol crucial în consolidarea proceselor democratice și a tradiției democrației în țara noastră. 

 Împreună cu colegii din Parlament și Guvern, vom lucra pentru a consolida autonomia administrației locale și pentru a ne asigura că primarii sunt mai puțin vulnerabili la presiuni nelegitime. Sper că situația regretabilă, în care un grup sau un partid politic fără sprijin popular ajunge să controleze marea majoritate a primarilor prin presiune, amenințări, birocrație sau corupție, să nu se repete niciodată în Republica Moldova.

 Democrația nu poate fi un proiect finalizat, ea este întotdeauna o lecție și un proces în desfășurare. Dar este o lecție pe care trebuie să o învățăm și să muncă pe care trebuie să o facem – în beneficiul poporului nostru”, a spus Maia Sandu.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, se va afla în zilele de 14 și 15 decembrie la Bruxelles, unde participă la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic (PaE).