Principală  —  IMPORTANTE   —   Premierul Dorin Recean salută semnarea…

Premierul Dorin Recean salută semnarea cererii de aderare la SEPA: „Este un pas important pentru întreg sistemul bancar”

Sursa: Dorin Recean/Facebook

Prim-ministrul Dorin Recean salută semnarea de către BNM a cererii de aderare la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA). Premierul susține că acesta este „un pas important pentru R. Moldova care va duce la simplificarea semnificativă a tranzacțiilor atât a cetățenilor noștri, cât și ale companiilor moldovenești cu partenerii săi din cele 36 de țări membre ale sistemului”.

„(…) Vorbim despre toate statele membre ale Uniunii Europene, dar și Elveția, Marea Britanie, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, San Marino, Vatican, Andorra și Monaco.

Aderarea la SEPA înseamnă comisioane mult mai mici sau zero la tranzacțiile transfrontaliere interne între țările membre, inclusiv unde trăiesc în număr mare cetățenii noștri, facilitarea accesului la noi piețe prin standarde comune, transferuri mult mai simple și rapide, dar și o mai mare siguranță ale acestora. Întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de îmbunătățirea fluxului de numerar și reducerea costurilor, iar marile companii pot consolida plățile proprii, administrând centralizat lichiditățile și crescând eficiența. Este un pas important pentru întreg sistemul bancar, care într-un final va duce la creșterea bunăstării fiecărui cetățean din R. Moldova”, a spus Dorin Recean într-o postare pe Facebook.

Marți, 30 ianuarie, guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a semnat cererea R. Moldova de aderare la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA), în prezența conducerii băncilor licențiate din țară. R. Moldova ar putea să fie parte a SEPA în circa un an și jumătate, a precizat șefa BNM, care a menționat că cererea urmează să fie evaluată și să aibă loc conectarea.

Conform BNM, aderarea R. Moldova la SEPA reprezintă un exercițiu de importanță națională și un proiect de țară esențial în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fiind implementată cu suportul Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionarii riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Această inițiativă va avea ca rezultat furnizarea plăților fără numerar în euro, către și dinspre spațiul european, oferind soluții mai „sigure, rapide și comode” pentru cetățenii R. Moldova.

Prin intermediul Zonei Unice în Plăți în Euro (SEPA), clienții pot efectua plăți în euro fără numerar – prin transfer de credit și debitare directă – oriunde în Uniunea Europeană, precum și într-o serie de țări din afara UE, într-un mod rapid, sigur și eficient, la fel ca în cazul plăților naționale. SEPA a fost introdus pentru transferurile de credit în 2008, urmat de debitele directe în 2009 și a fost implementat integral până în 2014 în zona euro (și până în 2016 în țările SEPA din afara zonei euro).