Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul R. Moldova ar urma…

Parlamentul R. Moldova ar urma să instituie stare de urgență în sectorul energetic pentru a permite, în regim de urgență, achiziționarea gazelor naturale din surse alternative

Guvernul R. Moldova va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru a permite în regim de urgență achiziționarea gazelor naturale din surse alternative. Declarațiile au fost făcute în dimineața zilei de vineri, 22 octombrie, de către prim-ministra, Natalia Gavrilița.

Potrivit Nataliei Gavrilița este necesar să fie instituită stare de urgență pentru a se putea deroga de la anumite proceduri și legi.

„De exemplu trebuie să alocăm bani din buget pentru Energocom și să fie aplicabil imediat fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare, în mod normal. (…) Sunt doar o soluție tehnică ce va permită să achiziționăm volumul necesar de gaze până la sfârșitul zilei de azi din surse alternative”, a precizat Natalia Gavrilița.

Ieri la Moscova a avut loc o nouă rundă de negocieri pe chestiunea aprovizionării cu gaze naturale. Situația s-a mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă, definitivă și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. între timp pe piața gazelor naturale din R. Moldova a fost înregistrată un deficit de circa 16 milioane de metri cubi. Necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67 de procente. Presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale.

Dat fiind că Moldovagaz nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze suntem impuși să ne mișcăm mai repede, urgent pe planul de alternativă”, a menționat prim-ministra.

PAȘII CARE URMEAZĂ A FI FĂCUȚI ASTĂZI PENTRU A ACHIZIȚIONA GAZE NATURALE DIN SURSE ALTERNATIVE:

  1. Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale va audia raportul pe sector și va lua decizia să solicite de la Guvern și Parlament instituirea stării de urgență. O altă decizie va fi instituirea unui centru de dirijare în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru coordonarea fluxului de informație și gestionarea rapidă a situației.
  2. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale va avea loc ședința de Guvern, în care se va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență.
  3. Prim-ministra, Natalia Gavrilița va merge în Parlament pentru a explica de ce este nevoie de instituirea stării de urgență și va solicita votul Parlamentului în acest sens.
  4. După votul în Parlament va urma o altă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale în care se va pune la dispoziția companiei Energocom resurse financiare și se va solicita oferte pentru volumele de gaz necesare. Oferta a fost deja publicată în această dimineață.
  5. Compania Energocom va achiziționa volumele de gaz natural care vor veni în rețeaua națională și astfel ar urma să fie readusă presiunea în sistem la una normală.

În R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul energetic miercuri, 13 octombrie. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat cele mai importante decizii ale CSE și a precizat că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu.

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a declarat pe 19 octombrie că R. Moldova începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din „surse alternative” prin intermediul companiei Energocom. Prim-ministra Gavrilița nu a menționat însă volumul de gaze pe care Guvernul intenționează să-l cumpere și nici prețul.