Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia și-a secretizat aproape o…

Rusia și-a secretizat aproape o pătrime din buget pentru a ascunde cheltuielile pentru războiul pe care l-a declanșat în Ucraina

Sursa foto: Profimedia Images

Autoritățile ruse continuă să mărească cheltuielile secrete ale bugetului federal, ascunzând o „factură gigantică” pentru războiul cu Ucraina, care a costat deja contribuabililor ruși 10 trilioane de ruble și va costa încă 11 trilioane până la sfârșitul acestui an, scrie Moscow Times.

În 2023, aproape fiecare a patra rublă cheltuită de guvern a mers pe articole clasificate, relatează RBC, citând date din sistemul bugetar electronic. Ponderea cheltuielilor „secrete” – 22,6% – a devenit un record pentru două decenii de statistici disponibile (din 2005, n.r.), iar suma totală a ajuns la 7,33 trilioane de ruble. Inițial, 6,37 trilioane de ruble au fost alocate pentru articole clasificate în bugetul 2023, dar, de fapt, astfel de cheltuieli au depășit planul cu aproape 1 trilion de ruble.

Comparativ cu 2022 (3,733 trilioane de ruble), volumul alocărilor secrete a crescut cu 97%. Aproape toate cheltuielile suplimentare ale trezoreriei federale s-au dovedit a fi secrete: cheltuielile deschise anul trecut s-au ridicat la 25 de trilioane de ruble și nu s-au schimbat față de 2022. În total, bugetul a cheltuit 32,35 trilioane de ruble – cu 1,35 trilioane mai mult decât cu un an mai devreme și cu aproape 2 trilioane mai mult decât autoritățile incluse în plan.

În Rusia au fost clasificate statisticile privind producția de petrol și gaze, statisticile vamale, precum și date de la Banca Centrală a Rusiei privind structura rezervelor de aur și de schimb valutar ale țării.