Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul European a adoptat o…

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a refuzat să-l recunoască pe Putin ca președinte legitim. Reacția Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin/ Fotografie: Serviciul de presă al președintelui F. Ruse

Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind ilegitimitatea „așa-numitelor alegeri prezidențiale din Rusia”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a venit cu o reacție, informează Meduza.

Deputații europeni cer țărilor UE și comunității internaționale să nu recunoască rezultatele alegerilor ca fiind legitime, deoarece acestea s-au desfășurat în teritoriile ocupate și „chiar și în interiorul Rusiei nu au fost nici libere, nici corecte”.

„Acest spectacol farsă al autorităților ruse a avut singurul scop de a crea o aparență de legitimitate electorală a lui Vladimir Putin, a politicii sale de represiune internă necruțătoare și, mai ales, a războiului său agresiv împotriva Ucrainei”, a declarat Parlamentul European în rezoluția sa.

Totodată, Parlamentul European a salutat „curajul miilor de oameni din Rusia care protestează împotriva regimului lui Putin și care se străduiesc să facă țara lor democratică, inclusiv prin acte de rezistență în timpul așa-ziselor alegeri, când au umplut secțiile de votare din Rusia și din străinătate la prânz, pe 17 martie”.

De asemenea, documentul susține că Kremlinul și Putin personal „poartă responsabilitatea penală și politică” pentru moartea lui Alexei Navalnîi. În plus, Parlamentul European a cerut eliberarea prizonierilor politici ruși. În document se afirmă că țările UE ar trebui să continue să „sprijine în mod activ” organizațiile independente ale societății civile ruse, mass-media independente și apărătorii drepturilor omului, precum și să ofere vize umanitare și alte tipuri de sprijin pentru disidenții ruși.

„Nesemnificativii au adoptat nesemnificativul”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, rezoluția Parlamentului European.

Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia pentru a cincea oară și a fost ales pentru un nou mandat de șase ani. Președintele rus în exercițiu a obținut 87,32% din voturi, fiind înregistrată o prezență la vot de 77,44%.