Principală  —  IMPORTANTE   —   O nouă moțiune simplă împotriva…

O nouă moțiune simplă împotriva ministrului de Externe: „Politica externă a fost afectată de factorul politic”

Deputații fracțiunii partidului Platforma DA au depus o nouă moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, menționând că politica externă a R. Moldova este afectată de factorul politic.

Potrivit deputaților din cadrul PPDA, în ultimii ani, politica externă a deraiat de pe făgașul integrării europene, iar obiectivele de altă dată, cu privire la integrarea europeană, sunt compromise cu „politici conjuncturale și ideologice care nu au nimic în comun cu interesele naționale”.

„S-a procedat la acțiuni și obiective care doar mimează integrarea europeană. Diplomația R. Moldova este ostatică proceselor politice care au condus la izolarea țării noastre”, este menționat în textul moțiunii simple.

Având în vedere aceste aspecte, deputații cer, în mod de urgență, implementarea următoarelor acțiuni:

  1. Formalizarea și prezentarea unei poziții oficiale clare și ferme a Guvernului R. Moldova cu privire la războiul de la Nistru din 1992;
  2. Intensificarea și dinamizarea discuțiilor în formatul 5+2 prin prezentarea unei poziții clare și a unui plan de acțiuni cu privire la retragerea trupelor militare ruse și a munițiilor și echipamentului militar de pe teritoriul R. Moldova;
  3. Prezentarea unei agende cu privire la implementarea efectivă a Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb;
  4. Elaborare ași prezentarea unui plan de acțiuni cu privire la promovarea intereselor economice ale R. Moldova peste hotare prin intermediul misiunilor diplomatice.

Anterior a mai fost înregistrată o moțiune simplă împotriva ministrului Ciocoi, însă aceasta nu a mai ajuns să fie dezbătură în plenul Parlamentului. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că moțiunea nu a fost supusă votului pentru că Biroul permanent, cu majoritatea voturilor, nu a admis în procedură legislativă moțiunea respectivă.