Principală  —  IMPORTANTE   —   O biserică a refuzat o…

O biserică a refuzat o donație de 3 mii de lei făcută „la inițiativa președintelui R. Moldova”. „Beneficiind de astfel de donații, preoții, vor sau nu, vor trebui să facă politică”. Parohul Bisericii este soțul unei deputate din opoziție

Biserica Sfântul Panteleimon din Bălți anunță că a refuzat o donație de 3 mii de lei făcută la „inițiativa președintelui R. Moldova”.„Considerăm oportun că toate donațiile trebuie direcționate către spitalele din R. Moldova și pentru susținerea populației sărăcite de criza provocată de pandemie”, se spune în mesajul publicat de Biserică.

„Principiul „eu ție, tu mie” este cel care pune în situația că preoții, beneficiind de astfel de donații, vor trebui să achite un preț oarecare după și, vor sau nu vor, preoții vor trebui să facă politică”, se mai arată în mesajul publicat pe pagina oficială a Bisericii.

Coincidență sau nu, preot și paroh la Biserica Sfântul Panteleimon din Bălți este Anatolii Spătaru, soțul deputatei Blocului ACUM (PPDA), Arina Spătaru.

„După consultarea cu Consiliul Bisericesc, am luat decizia de a refuza donațiile de 3000 lei, făcute din inițiativa președintelui R. Moldova. Activitatea bisericii Sf M. Mc Pantelimon se axează pe cele trei principii: pastoral, misionar, social, care în perioada pandemiei COVID 19 a fost mai evidențiat. Întrucât este un mesager, biserica( mai exact comunitatea) noastră vine cu îndrumări, conștientizări și face tot ce-i stă în puteri pentru a ajuta, atât statul, în primul rând promovând intens mesajul Comisiei pentru Situații Excepționale, atât și societatea. În R. Moldova biserica este separată de stat, la fel biserica noastră se auto-gestioneaza din suportul enoriașilor și agenților economici, care ne ajută cu suport tehnic și material. Acum, avem și noi greutățile noastre, dar considerăm oportun că toate donațiile trebuie direcționate către spitalele din R. Moldova și pentru susținerea populației sărăcite de criza provocată de pandemie. Principiul laicității spune că statul își tratează cetățenii în mod egal și nu preferențial, adică în funcție de credință, afiliere religioasă sau lipsa ei. Principiul „eu ție, tu mie” este cel care pune în situația că preoții, beneficiind de astfel de donații, vor trebui să achite un preț oarecare după, și, vor sau nu vor, preoții vor trebui să facă politică”, se arată în mesajul publicat pe pagina oficială a Bisericii.

Preot și paroh al Bisericii Sfântul Mucenic Panteleimon din Bălți este Anatolii Spătaru. Acesta este soțul deputatei PPDA din Parlament, Arina Spătaru. Solicitată de ZdG pentru a ne spune dacă există o legătură între mesajul bisericii și activitatea sa politică, una de opoziție față de actuala guvernare, Arina Spătaru a precizat:

„Da, parohul Bisericii este soțul meu, dar nu este, deloc, absolut nicio legătură între mesajul Bisericii și activitatea mea politică. Eu pot să vă spun un lucru. Biserica este condusă de Consiliul Bisericesc. Eu nu sunt parte a Consiliului Bisericesc. Noi cu soțul meu avem copii comuni, casă, gospodărie comună, dar faptul că soțul meu, dintotdeauna a dat dovadă de verticalitate și curaj, acest lucru îl cunosc toți bălțenii. Pot să vă asigur că poate eu am fost votată pentru faptul că soțul meu este onest și vertical și nu invers”, a precizat Spătaru, contactată de ZdG.

Mesajul Bisericii din Bălți vine însă la o zi după ce ziarulnational.md a scris că mai multe biserici din cadrul Mitropoliei Moldovei ar fi primit „din partea președintelui” câte o donație în valoare de 3 mii de lei. Sursa citată a precizat că președintele raionului Călărași, socialistul Ștefan Bolea, ar fi mers vineri pe la cele 30 de biserici ale Mitropoliei Moldovei din raion și a împărțit „câte 3 000 de lei de la Igor Nicolaevici Dodon”. Informația a fost confirmată pentru Ziarul NAȚIONAL de către preotul Ioan Mutu de la Biserica „Sfânta Treime” din orașul Călărași.

La 10 aprilie, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove nota într-un comunicat că „președintele țării și-a exprimat preocuparea autorităților centrale de a identifica posibilitatea acordării unui ajutor către parohii în aceste condiții de criză”. Întrebat anterior dacă Mitropolitul Vladimir a venit cu o astfel de solicitare în adresa președintelui, Dodon a evitat să răspundă direct la întrebare.

„Cu Înalt Preasfințitul am discutat mai multe lucruri. Evident că ei sunt în situația în care sunt, dar cine poate, să îi ajute – agenți economici, enoriași, dar nu statul”, a precizat președintele Dodon.

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove discută cu autoritățile centrale posibilitatea de a primi „asistență” din partea statului. Subiectul a fost abordat în cadrul întrevederii dintre președintele Igor Dodon și mitopolitul Vladimir, scrie News Maker.