Principală  —  IMPORTANTE   —   MAEIE: R. Moldova nu recunoaște…

MAEIE: R. Moldova nu recunoaște tentativa de anexare ilegală de către Rusia a unor teritorii ucrainene

sursa foto: Daniel Vodă/ Facebook

R. Moldova nu recunoaște tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a unor teritorii ucrainene, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), care menționează faptul că țara noastră reafirmă „sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional”.

„(…) Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene condamnă cu fermitate anexarea unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a forțelor militare ruse, ca urmare a războiului injust împotriva Ucrainei (…)”, arată un comunicat al MAEIE.

Pe 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat anexarea ilegală a teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după „referendumurile” criticate de comunitatea internațională, pe care rușii le-au organizat în perioada 23 – 27 septembrie în Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, ocupate de Rusia după războiul declanșat pe 24 februarie.

În cadrul „ceremoniei” de anexare, Putin a declarat că Rusia „nu va trăda oamenii din Donbas”, despre care presa ucraineană a scris că ar fi votat la „referendumuri” sub amenințarea soldaților înarmați. Înainte de ceremonia de anexare a teritoriilor ocupate, președintele rus Vladimir Putin a semnat, în noaptea de joi spre vineri, „decretele privind recunoașterea independenței regiunilor Herson și Zaporojie”.

După ce președintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea ilegală a regiunilor ucrainene Donțek, Lugansk, Zaporojie și Herson, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a anunțat că Ucraina va depune cerere de aderare accelerată la NATO.

Tot vineri, membrii Consiliului European au adoptat o declarație comună prin care „resping cu fermitate” și condamnă anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Potrivit declarației, „prin subminarea deliberată a ordinii internaționale bazate pe reguli și prin încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale ale Ucrainei la independență, suveranitate și integritate teritorială, principii fundamentale consacrate în Carta ONU și în dreptul internațional, Rusia pune în pericol securitatea globală”.

Astfel, membrii Consiliului European accentuează faptul că nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene și fac apel la toate statele și organizațiile internaționale „să respingă fără echivoc această anexare ilegală”.

Pe 18 martie 2014, președintele rus Vladimir Putin a aprobat tratatul prin care Peninsula Crimeea devine parte a Federației Ruse. Anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un conflict armat cu separatiști pro-ruși în estul Ucrainei, care continuă și în prezent. Pe 24 februarie Rusia a invadat Ucraina. Potrivit Rusiei, acest război, pe care Kremlinul îl numește „operațiune militară specială„ are drept scop „denazificarea” Ucrainei și „apărarea poporului” din Donbas.