Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin: „Oamenii care trăiesc în…

Putin: „Oamenii care trăiesc în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri, pentru totdeauna”. Liderul de la Kremlin anunță anexarea ilegală a teritoriilor ocupate din Ucraina, acțiune condamnată de comunitatea internațională

Vladimir Putin a anunțat vineri, 30 septembrie, anexarea ilegală a teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după „referendumurile” criticate de comunitatea internațională, pe care rușii le-au organizat în perioada 23 – 27 septembrie în Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, ocupate de Rusia după războiul declanșat pe 24 februarie.

În cadrul „ceremoniei” de anexare, Putin a declarat că Rusia „nu va trăda oamenii din Donbas”, despre care presa ucraineană a scris că ar fi votat la „referendumuri” sub amenințarea soldaților înarmați.

„Oamenii care trăiesc în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri, pentru totdeauna”, a spus Putin.

Înainte de ceremonia de anexare a teritoriilor ocupate, președintele rus Vladimir Putin a semnat, în noaptea de joi spre vineri, „decretele privind recunoașterea independenței regiunilor Herson și Zaporojie”.

Joi seara, 29 septembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a declarat, într-o adresare video publicată pe rețelele de socializare că Rusia „nu va primi un nou teritoriu al Ucrainei”.

„Rusia nu va primi un nou teritoriu al Ucrainei. Rusia se va asocia cu dezastrul pe care l-a provocat pe teritoriul ocupat al țării noastre. O persoană din Rusia vrea să continue acest război, iar prețul va fi că întreaga societate rusă va rămâne fără o economie normală, fără o viață decentă și fără respect pentru orice valoare umană. Pentru a opri acest lucru, va trebui să-l oprim pe cel din Rusia care vrea război mai mult decât viață”, a spus Zelensky.

„Referendumurile” pentru aderarea la Rusia au fost organizate în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în teritoriile ocupate ale regiunilor Herson și Zaporojie, în perioada 23 – 27 septembrie. Anunțul despre organizarea „referendumurilor” a fost făcut pe 20 septembrie. Înainte de începerea „referendumurilor”, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va susține decizia locuitorilor din regiunile în care are loc „votarea”.

Rezultatele preliminare ale „referendumurilor” din zonele ocupate ale Ucrainei. Majoritatea oamenilor ar fi „pentru” aderarea la Rusia

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană condamnă cu fermitate planurile Rusiei de a organiza referendumuri în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în alte teritorii ocupate ale Ucrainei, și a spus că nu va recunoaște rezultatele voturilor. La rândul său, președintele american Joe Biden a numit votul „un pretext fals pentru a încerca să anexeze părți ale Ucrainei prin forță”.

UE condamnă planurile Rusiei de a organiza referendumuri în anumite regiuni ale Ucrainei, afirmă Borrell

La 18 martie 2014, Președintele Vladimir Putin a aprobat tratatul prin care Peninsula Crimeea devine parte a Federației Ruse. Anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un conflict armat cu separatiști pro-ruși în estul Ucrainei, care continuă și în prezentPe 24 februarie Rusia a invadat Ucraina. Potrivit Rusiei, acest război, pe care Kremlinul îl numește „operațiune militară specială„ are drept scop „denazificarea” Ucrainei și „apărarea poporului” din Donbas.