• Ilan Şor, de patru ani „imun” în faţa justiţiei

  Ilan Şor, de patru ani „imun” în faţa justiţiei
  realitatealive
  27 ianuarie 2019 | 07:43

  În februarie, curent, se împlineşte un an de când dosarul lui Ilan Şor a ajuns la Curtea de Apel Cahul. În această perioadă, au avut loc 9 şedinţe de judecată, majoritatea dintre acestea fiind amânate. Totodată, în septembrie 2018, a fost luată o pauză de trei luni în acest dosar, în scopul efectuării unei expertize la cererea avocaţilor lui Şor. Din acel moment, şedinţele de judecată sunt amânate pe motiv că expertiza nu a fost finalizată, iar Ilan Şor, între timp, a degrevat din funcţia de primar de Orhei, pentru a se implica în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

  La 12 februarie, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chişinău şi Curtea de Apel (CA) Chişinău, dosarul de escrocherie şi spălare de bani intentat pe numele lui Ilan Şor a ajuns la CA Cahul. Şedinţele de judecată au început în aprilie 2018, iar pe parcursul verii acestea au tot fost amânate din cauza lipsei martorilor sau pentru că Şor ar fi avut probleme de sănătate. În septembrie 2018, dosarul Şor a plecat într-o vacanţă de trei luni, după ce apărarea a solicitat efectuarea unei expertize financiar-contabile.

  Expertiza „secretă” din dosarul lui Şor

  La solicitarea avocaţilor, CA Cahul a admis, la 19 septembrie 2018, efectuarea unei expertize financiar contabile, urmând ca primarul de Orhei să nu se mai prezinte în faţa judecătorilor în următoarele trei luni.

  După ce apărarea a solicitat efectuarea expertizei, i-am contactat pe avocaţii lui Şor, solicitându-le mai multe detalii, doar că aceştia au refuzat să ni le comunice, precizând că şedinţele de la CA Cahul au loc cu uşile închise.

  „Nu vă pot da detalii despre această expertiză”, a declarat Iulian Balan, unul dintre avocaţii lui Şor.

  Ulterior, am încercat să obţinem informaţii de la celălalt avocat. La 19 septembrie, l-am întrebat pe Denis Ulanov cât va dura expertiza şi cine o va efectua.

  „Expertiza nu este făcută de către judecător sau de către părţi, dar de o organizaţie. Întreaga procedură legată de expertiză depinde de această organizaţie. Noi nu prezentăm informaţii despre organizaţie pentru a evita anumite situaţii nedorite în legătură cu rezultatele. Nu este semnificativ numele organizaţiei, ci rezultatul”, ne-a zis avocatul Ulanov, şi el candidat al Partidului Şor la parlamentarele din februarie 2019.

  Expertiza nu a fost finalizată până în decembrie, aşa cum declarau avocaţii

  Tot atunci, avocatul declara că, până la efectuarea acestei expertize, nu poate fi continuată examinarea cauzei pentru că, de rezultatul ei depinde probatoriul apărării. „Credem că până în decembrie expertiza va fi efectuată”, declarau ei, anterior.

  Denis Ulanov a mai precizat că termenul de realizare al acestei expertize depinde de complexitate, de volumul documentelor care trebuie analizate, dar şi de alte acţiuni. Avocatul a refuzat să ne spună cine mai exact se va ocupa de această expertiză.

  De la Procuratura Anticorupţie (PA) am aflat însă că expertiza este efectuată de către experţii de la Centrul Naţional de Expertize Judiciare (CNEJ). Nu am putut însă afla detalii despre ce include această expertiză. Serviciul de presă al PA ne-a informat că expertiza presupune „analiza tuturor tranzacţiilor efectuate şi rulajele în conturi, în vederea stabilirii prejudiciului”.

  Deşi avocaţii lui Şor susţineau că expertiza va fi finalizată până în decembrie 2018, acest lucru nu s-a întâmplat, iar până în prezent, din acest motiv, au fost deja amânate două şedinţe. Am apelat la CNEJ pentru a afla la ce etapă se află expertiza, dar am fost informaţi că Centrul nu are printre angajaţi o persoană responsabilă de relaţiile cu mass-media, motiv pentru care ar trebui să apelăm Ministerul Justiţiei (MJ). La 21 ianuarie, curent, ZdG a expediat o solicitare de informaţii în adresa MJ, dar până la publicarea acestui articol nu am primit un răspuns.

  Următoarea şedinţă în dosarul lui Ilan Şor urmează să aibă loc la 20 februarie, cu doar patru zile înainte de alegerile parlamentare. Potrivit serviciului de presă al PA, la următoarea şedinţă instanţa ar urma să solicite urgentarea efectuării expertizei.

  Potrivit avocatului Gheorghe Malic, efectuarea unei expertize de acest gen ar putea fi de durată: „Sistemul este pus prost şi cu ani de zile nu se fac astfel de expertize. Nu pot să ştiu dacă în acest dosar a fost sau nu necesară efectuarea unei astfel de expertize, dar cunosc că înainte acest Centru de Expertize era suprasolicitat”.

  Toate şedinţele de la CA Cahul în dosarul lui Şor sunt desfăşurate cu uşile închise, decizia fiind luată încă pe 23 mai, 2018, la solicitarea procurorul pe caz. Motivele invocate pentru a judeca dosarul departe de ochii publicului au constat în faptul că în prima instanţă dosarul a fost examinat, la fel, cu uşile închise.

  Cu două dosare penale, Şor candidează la parlamentare

  Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

  Anterior, pe nume lui Ilan Şor a mai fost deschis un dosar pentru abuz în serviciu la administrarea „Băncii de Economii” SA şi „Banca Socială” SA. Totuşi, deşi au trecut patru ani de când Şor a fost pus sub acuzare, acest dosar penal nu a fost încă trimis în judecată, PA invocând „complexitatea cauzei penale şi necesitatea cunoştinţelor speciale în domeniul financiar-bancar”.

  Ilan Şor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll, ca fiind unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară. Condamnat în primă instanţă, Ilan Şor aspiră la un fotoliu de deputat în următorul Legislativ. Liderul Partidului „Şor” a degrevat recent din funcţia de primar de Orhei pentru a intra în campania electorală, asta în contextul în care mandatul de primar îi expiră în acest an.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  CEC: Alegătorii pot solicita certificat pentru drept de vot până la data de 10 iulie curent

  Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că certificatul pentru drept de vot se eliberează de biroul electoral al secției de votare unde este arondat conform domiciliului sau reședinței valabile până la data de…
  CEC: Alegătorii pot solicita certificat pentru drept de vot până la data de 10 iulie curent

  ASP anunță facilități la eliberarea buletinului de identitate pentru cetăţenii R. Moldova cu drept de vot

  Agenția Servicii Publice (ASP) anunță luni, 21 iunie, că instituția va asigura în perioada următoare confecționarea buletinelor de identitate pentru cetățenii R. Moldova cu drept de vot „în baza tuturor cereril…
  ASP anunță facilități la eliberarea buletinului de identitate pentru cetăţenii R. Moldova cu drept de vot

  UE și SUA au extins lista sancțiunilor împotriva Belarusului

  Consiliul Uniunii Europene (UE) a adoptat al patrulea pachet de sancțiuni împotriva autorităților din Belarus în legătură cu aterizarea forțată a zborului Ryanair la Minsk, notează Novaya Gazeta. 78 de persoane…
  UE și SUA au extins lista sancțiunilor împotriva Belarusului

  Peste 9600 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore: cu prima doză – 2677 de oameni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță luni, 21 iunie, că 9635 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimele 24 de ore în R. Moldova. 2677 de persoane au fost…
  Peste 9600 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore: cu prima doză – 2677 de oameni

  DOC/ CEC anunță numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor

  Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță luni, 21 iunie, că, la momentul de finalizare a procedurii de actualizare a listelor electorale, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3 282 837 de cetățeni…
  DOC/ CEC anunță numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor