Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul prim-ministru interimar Aureliu Ciocoi…

Fostul prim-ministru interimar Aureliu Ciocoi și Corina Călugăru, reprezentanta permanentă a R. Moldova pe lângă Consiliul Europei, ar putea fi numiți ambasadori în Germania și Franța

Sursa foto: parlament.md

Comisia politică externă și integrare europeană a avizat pozitiv desemnarea unor ambasadori ai R. Moldova în străinătate: candidatura fostului premier interimar Aureliu Ciocoi, desemnat la funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Republica Federală Germania și candidatura Corinei Călugăru la funcția de ambasadoare a R. Moldova în Republica Franceză.

În perioada anilor 2010-2015, Aureliu Ciocoi a mai exercitat funcția de ambasador al R. Moldova în Germania și în Regatul Danemarcei (prin cumul). De asemenea, Ciocoi a fost ambasador în Republica Populară Chineză și în Statele Unite ale Americii. Acesta a făcut studii în Jurnalism și Științe ale Comunicării și a obținut masteratul la Şcoala Naţională de Studii Politice și Administrative, Facultatea Relaţii Internaţionale din Bucureşti. Ciocoi a fost prim-ministru interimar al R. Moldova, precum și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Potrivit unei note informative a Parlamentului, Corina Călugăru are studii de licență în economie și master în drept. De asemenea, face studii de doctorat în științe juridice. Din noiembrie 2015, până în prezent, exercită funcția de ambasadoare, reprezentantă permanentă a R. Moldova pe lângă Consiliul Europei.

Ambasadorii extraordinari și plenipotențiari, reprezentanții permanenți, trimișii și însărcinații (permanenți) – șefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiți și rechemați din funcție de către președintele R. Moldova, la propunerea Guvernului.

Propunerile referitoare la numirea în aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului. Propunerile privind rechemarea din aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene.