Principală  —  IMPORTANTE   —   Erdogan i-a mulțumit lui Dodon…

Erdogan i-a mulțumit lui Dodon pentru extrădarea profesorilor turci de la liceul „Orizont”, iar Dodon i-a promis transferarea liceului în Turcia

Președintele Turciei, Recept Erdogan, i-a mulțumit președintelui R. Moldova Igor Dodon pentru faptul că autoritățile moldovene i-au extradat pe profesorii turci de la liceul „Orizont” autorităților turce, scrie regnum.ru. Tot sursa citată notează că Dodon i-a promis lui Erdogan transferarea instituției de învățământ „Orizont” în Turcia. Declarațiile au fost făcute de președintele turc după întrevederea cu Igor Dodon, la Ankara.


Președintele Turciei, Recep Erdogan, a mulțumit autorităților moldovenești pentru „cooperarea în lupta împotriva FETO”, transmite sursa citată.


„Mulțumim Moldovei pentru cooperarea în lupta împotriva FETO, inclusiv pentru extrădarea membrilor săi în Turcia”, a declarat Erdogan după întrevederea cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la Ankara.


Totodata, Erdogan a salutat „decizia autorităților moldovenești de a transfera instituțiile de învățământ „deținute anterior de FETO”, în Turcia, referindu-se la liceele „Orizont” din R. Moldova”.

După ședința săptămânală a „conducerii de vârf a țării”, de la mijlocul lunii decembrie, președintele R. Moldova Igor Dodon, declara că în cadrul vizitei pe care o va efectua la Ankara, va discuta cu omologul său turc și despre extrădarea profesorilor turci de la liceul „Orizont”, însă în nota emisă de Președinție, după vizita lui Dodon la Ankara, nu se pomenește nimic la acest subiect.

În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia. SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Doi dintre cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative în cadrul instituției de învățământ. Ei au fost condamnați în închisorile din Turcia.

Fostul director general al rețelei de licee „Orizont”, Turgay Șen a reușit să părăsească R. Moldova.

La 11 iunie 2019, CtEDO a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat dreptul la libertate și siguranță şi dreptul la respectarea vieții private și de familie a cinci cetățeni turci care s-au adresat în instanța europeană. 

Ulterior, la 2 august, Procuratura Generală a anunțat că a deschis un dosar penal pe faptul excesului de putere și depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajații BMA și SIS.

FETO este considerată o organizație teroristă din Turcia, iar activitățile sale pe teritoriul statului sunt interzise. Liderul său, predicatorul religios Fethullah Gulen, este acuzat că a încercat o lovitură de stat.

Gülen, în varsta de 75 de ani, vizat de președintele Recep Tayyip Erdogan, care a ales să trăiască în exil în Statele Unite din 1999, neagă orice implicare în lovitura de stat. El este acuzat de ani de zile că se află la conducerea unui „stat paralel”, mai ales dupa dezvăluirea în 2013 a unui scandal de corupție care-l implică pe Erdogan. În actul de acuzare, procurorii acuză rețeaua lui Gülen, numită de Ankara „organizația terorista Fethullah” (FETO), ca s-a inflitrat în instituțiile și serviciile de informații.

Fetullah Gulen

Grupul s-a sprijinit pe rețeau de fundații, școli private, intreprinderi, societați de asistență sau de presă pentru a prelua controlul instituțiilor turce, susține acuzația. FETO este acuzată ca a adunat fonduri de la oameni de afaceri sub acoperirea unor „donații” și ca a transferat banii in Statele Unite prin internediul unor banci din Emiratele Arabe Unite (EAU), Africa de Sud, Tunisia, Maroc, Iordania și Germania, potrivit Anadolu.