Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Starea de urgență din…

DOC Starea de urgență din R. Moldova, prelungită cu încă 60 de zile. Prim-ministrul Recean: „Solicitarea este dictată de volatilitatea acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina”

Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Starea de urgență pe teritoriul R. Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 4 iunie 2023. Hotărârea a fost aprobată vineri, 26 mai, de către Parlament. Autoritățile își argumentează decizia prin amenințările existente la adresa securității naționale, în contextul războiul din Ucraina.

„Sunt nevoit să fiu aici ca să solicit prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile. Solicitarea este dictată de volatilitatea acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina. Noi observăm contraofensivele pe care le face Rusia, dar și pe care a demarat-o Ucraina. Aceasta induce mai multe incertitudini și noi am observat că Rusia atunci când Ucraina reușește bombardează infrastructura civilă, bombardează și mai mult cetățenii Ucrainei, distrug și mai mult rețelele electrice, distrug și mai mult rețelele de apeduct și canalizare, lăsând oamenii în întuneric și fără apă”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean în plenul Parlamentului.

Membrul Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Cheptonar Andrian, a menționat că „Guvernul va veni în curând cu ordonanțe de urgență și cel mai probabil aceasta este ultima prelungire”.

Potrivit autorilor proiectului de lege, principalele amenințări la adresa securității R. Moldova sunt menținerea pericolului de survolare neautorizată a spațiului aerian național al R. Moldova, riscul majorării fluxului de refugiați, riscul afectării infrastructurii de transport a gazelor naturale din Ucraina, precum și a unor segmente ale infrastructurii de transport a energiei electrice.

„În aceste circumstanțe, autoritățile din Republica Moldova au nevoie în continuare de mecanismele legale circumscrise stării de urgență, ce pot conduce la gestionarea unor asemenea evoluții imprevizibile și la răspunsul prompt din partea autorităților naționale pentru fiecare astfel de situație ipotetică, inclusiv pentru a gestiona cu celeritate riscurile care pot să se concretizeze în orice moment”, se arată în Hotărârea aprobată de Guvern.

Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Tot în acea zi, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina, care ulterior a fost prelungită cu câte 45 sau 60 de zile.