Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ „Riscă să compromită stabilitatea…

DOC „Riscă să compromită stabilitatea financiar-bancară și securitatea statului”. Proiectul Partidului Șor privind modificarea Codului Electoral, avizat negativ de Comisia juridică

Foto: newsmaker.md

Inițiativa legislativă a Partidului Șor, prin care băncile comerciale vor fi obligate prin lege să deschidă, la cerere, conturi bancare concurenților electorali, nu a trecut de Comisia juridică, numiri și imunități. Proiectul a fost avizat negativ, pentru el votând doar parlamentarii platformei „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor. Opoziția parlamentară susține că inițiativa reprezintă un pericol pentru distorsionarea cadrului legal cu privire la prevenirea și spălarea banilor și finanțarea terorismului. Și Centrul Național Anticorupție (CNA) a criticat dur proiectul, punctând că acesta riscă să „compromită stabilitatea financiar-bancară și securitatea statului”. Deși nu a primit raport pozitiv, proiectul va ajunge să fie dezbătut în plenul Parlamentului. Dacă inițiativa va fi votată, reprezentanții opoziției parlamentare spun că se vor adresa Curții Constituționale.

Comisia juridică, numiri și imunități a dezbătut în cadrul ședinței de astăzi inițiativa legislativă a Partidului Șor, prin care băncile comerciale vor fi obligate prin lege să deschidă, la cerere, conturi bancare concurenților electorali, după ce anterior subiectul a fost amânat.

Deputatul fracțiunii PAS Sergiu Litvinenco califică proiectul drept o încercare de a „distorsiona cadrul legal cu privire la prevenirea și spălarea banilor și finanțarea terorismului”.

„Proiectul propune, între altele, ca la deschiderea contului bancar ”Fond electoral”, să nu se aplice prevederile art. 5, 6, 7, 8 ale Legii nr. 308/2012 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”. Este un proiect extrem de periculos și care poate avea efecte negative în lupta împotriva corupției și, implicit, securitatea statului R. Moldova”, comentează Litvinenco.

Parlamentarul susține că proiectul este lăsat să ajungă în ședința plenară a Parlamentului chiar și fără un raport pozitiv din partea Comisiei.

„Acolo (în plen – n.r.) este posibil totul. Așa cum s-a mai întâmplat, PSRM poate vota acest proiect al partidului Șor în schimbul votării de către partidul Șor a proiectelor PSRM. Înțelegeri politice mizerabile după principiul ”eu îți dau ție, iar tu îmi dai mie”. Și, desigur, toate astea n-au nicio legătură cu interesele cetățenilor, ci exclusiv cu interesele acestor partide și a camarilei lor”, mai spune Sergiu Litvinenco.

Deputatul fracțiunii Platforma DA Dinu Plîngău spune că prin acest proiect se încearcă operarea unor modificări în trei domenii – la legea cu privire la prevenirea și spălarea banilor, la sistemul financiar-bancar și la procesele electorale.

„Este un proiect foarte periculos, care contravine mai multor acorduri internaționale în domeniul financiar-bancar și în domeniul prevenirii și spălării banilor la care R. Moldova face parte. Este bine că organele abilitate ale statului au venit cu critici foarte dure pe seama proiectului. Sperăm că proiectul nu va fi votat. Dacă se va ajunge la o înțelegere politică și proiectul este votat cu ajutorul PSRM, noi pregătim sesizare la Curtea Constituțională. Cred că un cuvânt pe acest subiect ar avea Guvernul și instituțiile abilitate față de care se propune să fie operate anumite modificări”, a comentat Plîngău pentru ZdG.

Și CNA a criticat dur proiectul, punctând că acesta riscă să „compromită stabilitatea financiar-bancară și securitatea statului”.

CNA susține că prin obligarea băncilor de a deschide conturi bancare concurenților electorali se vor crea condiții favorabile „pentru apariția manifestărilor de corupție, fapt care va submina interesul public”.

Totodată, CNA subliniază că în nota informativă se prezintă argumente insuficiente și vagi în favoarea inițiativei.

„Se observă că sub paravanul acestei problematici, se încearcă de a distorsiona cadrul legal cu privire la prevenirea și spălarea banilor și a finanțării terorismului, deoarece de rând cu principiile statului de drept, acesta constituie o prioritate, norma propusă atentând în mod vădit la acțiunile întreprinse de stat în vederea prevenirii și combaterii corupției, având în vedere că banii care se vor putea plasa sub forma de „fond electoral” vor putea fi proveniți din surse neverificate, inclusiv din activitate criminală”, se arată în raportul CNA.

Proiectul a fost înregistrat la Parlament la finele lunii ianuarie 2021. Prin această inițiativă legislativă, Partidul Șor cere ca băncile comerciale să fie obligate prin lege să deschidă, la cerere, conturi bancare concurenților electorali.

Potrivit documentului, la solicitarea concurentului electoral sau a reprezentanților săi legali, orice bancă înregistrată în Republica Moldova este obligată să deschidă contul cu mențiunea ,,Fond electoral”. Măsura se aplică în cazul alegerilor parlamentare, celor prezidențiale, alegerilor locale generale, noi sau referendumurilor republicane.

Deschiderea contului ar urma să aibă loc în termen de două zile de la depunerea cererii, iar în caz de refuz, beneficiarul ar putea să se adreseze direct în instanța de judecată, care ar trebui să examineze plângerea în cel mult trei zile de la depunere. Instituțiile financiare care vor refuza să se conformeze acestei prevederi ar urma să fie sancționate conform articolului 75 din Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei.