• DOC/ Avocați din Ucraina solicită Guvernului de la Chișinău despăgubiri de peste 20 de milioane de dolari pentru un fost acționar al unor bănci comerciale din R. Moldova. Reacția autorităților

  DOC/ Avocați din Ucraina solicită Guvernului de la Chișinău despăgubiri de peste 20 de milioane de dolari pentru un fost acționar al unor bănci comerciale din R. Moldova. Reacția autorităților
  vizualizări
  03 iunie 2020 | 13:39

  Un birou de avocați din Ucraina solicită Guvernului de Chișinău să achite, în decurs de trei zile, compensații în valoare de aproximativ 20,5 milioane de dolari clientului lor, Igor Ciuico, fost acționar al băncilor comerciale Moldindconbank și Agroindbank. Solicitați de ZdG, reprezentanții Guvernului de la Chișinău susțin că, deocamdată, o astfel de cerere nu a fost recepționată, însă, în cazul în care va fi, solicitarea va fi examinată conform cadrului legal național.

  Potrivit cererii înaintate marți, 2 iunie, de către avocații biroul de avocatură Vyacheslav Lych & Partenerii din Ucraina, care reprezintă interesele omului de afaceri Igor Ciuico, suma solicită reprezintă compensația pe care autoritățile din R. Moldova ar trebui să o achite clientului lor în urma procesului de anulare a acțiunilor deținute de Ciuico la două bănci comerciale – Moldinconbank și Agroindbank.

  Solicitarea în acest sens a fost expediată către premierul Ion Chicu, Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi și guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

  Potrivit raportului anual al entității de interes public al BC „Moldindconbank” SA, consultat de către ZdG, omul de afaceri Igor Ciuico, până în anul 2018, a figurat ca acționar al Moldindconbank, cu o cotă de 4,25%.

  Astfel, în contextul în care acțiunile băncii au fost vândute de către autoritățile din R. Moldova, Igor Ciuico, prin intermediul avocaților ucraineni care îi reprezintă interesele, solicită o compensație de peste 20 de milioane de dolari, mai exact – 20 638 470,82 dolari.

  Raportul integral:

  Solicitat de către ZdG, Vitalie Dragancea, consilierul pe comunicare al premierului Ion Chicu, ne-a comunicat că, deocamdată, o astfel de cerere nu a fost înregistrată la Guvern.

  „Eu încă nu am văzut cererea. Dacă ei au transmis-o, daca ea va ajunge, ea urmează să fie înregistrată, să treacă procedura de înregistrare în Cancelarie, să fie pregătit un material de examinare. Nu va fi o atitudine separată sau discriminatorie față de această adresare, dacă ea va fi”, ne-a comunicat consilierul premierului.

  Tot consilierul prim-ministrului susține că „este suspect faptul că o astfel de solicitare apare abia dupa mai bine de 2 ani de la deciziile luate de autorități pe acest subiect”.

  „În cazul în care o casă de avocați face o astfel de acțiune în manieră publică, acest fapt denota intenția dânșilor de a a-și face o notorietate. În rest, orice acțiune de acest gen, care este adresată autorităților, în mod obligatoriu este examinată. Este examinată în conformitate cu prevederile cadrului legal național. Dacă e să ne referim la procesul decizional care a fost cândva produs și la care ei se referă acum, atunci acest proces decizional, peste tot are responsabili, există lanțul transabilității responsabilității, prin urmare, autoritățile vor fi în stare, destul de simplu, să prezinte probe, argumente, raționamente, iar societatea le va cunoaște.

  Dacă clientul, clienții din acea scrisoare se considerau neîndreptățiți și la mijloc ar sta așa sume pe care ei le menționează acolo, e cel puțin ciudat că au așteptat mai bine de 2 ani, ca să formuleze această adresare”, a mai declarat Vitalie Drăgancea.

  Tot potrivit cererii semnate de avocații ucraineni, în cazul în care Guvernul de la Chișinău nu va examina și nu va da curs solicitării în trei zile de la data recepționării, avocații vor recurge la un arbitraj internațional, iar suma compensației se va ridica la 250 de milioane de dolari.

  Anterior, ZdG a scris despre faptul că în 2016, Igor Ciuico deţinea la Moldindconbank 4,25% din acţiuni. Acesta a fost avocat la biroul „VVD”, prin intermediul căruia, scria presa din Ucraina, fostul deputat Veaceslav Platon a încercat, în anii 2000, să scoată din Întreprinderea de Stat ucraineană „Energoatom” nu mai puţin de 18 milioane USD.

  Tatăl lui Ciuico a lucrat în Serviciile Secrete Ucrainene. O scurtă perioadă de timp, Ciuico a fost dat în căutare de autorităţile din Ucraina, fiind învinuit de escrocherii în proporţii deosebit de mari.

  Pe 2 octombrie 2018, Agenția Proprietății Publice, în numele Guvernului, a vândut 41,09% din capitalul social al „Moldova Agroindbank” pentru suma de 451,53 milioane lei, iar pe 18 martie 2019 a vândut 63,89% din capitalul social al „Moldindconbank” în schimbul sumei de 764,04 milioane lei. Acțiunile au fost vândute după ce Veaceslav Platon a fost condamnat la închisoare în dosarul fraudei bancare.

  Adunați, banii obținuți în urma vânzării acțiunilor de la cele două bănci se ridică la 1,21 miliarde de lei. Din această sumă 869 de milioane au fost transferate către BEM, iar restul sunt păstrați pe un cont special de depozit. 

  Pe rolul instanțelor de judecată există și acum mai multe litigii privind executarea sentinței pe numele lui Platon. Persoane implicate în procesul de executare a sentinței emise pe numele lui Veaceslav Platon ne-au comunicat că, pe lângă banii deja încasați de la acesta, dacă sentința de condamnare pe numele său va fi anulată sau modificată, Platon ar putea cere și venitul ratat pentru această perioadă, dar și mai multe despăgubiri morale, iar suma totală ar putea ajunge chiar și la 10 miliarde de lei. 

  ZdG a scris recent că revizuirea dosarului penal în care Veaceslav Platon a fost condamnat, definitiv și irevocabil, la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare și o eventuală achitare ulterioară a acestuia s-ar putea solda cu plata unor despăgubiri de peste un miliard de lei din bugetul de stat. 

  Banii au intrat anterior în conturile statului, după ce executorii judecătorești au pus în aplicare sentința prin care Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare și au vândut mai multe bunuri atribuite condamnatului, în valoare de peste un miliard de lei, inclusiv pachete de acțiuni la două dintre cele mai mari bănci din R. Moldova: „Moldova Agroindbank” și „Moldindconbank”.

  În așteptarea revizuirii primului dosar în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare, așa cum a declarat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, drumul lui Veaceslav Platon spre libertate a fost pavat în ultimele șase luni și de alte hotărâri judecătorești.

  Astfel, s-a ajuns la faptul că, în mai 2020, toate celelalte dosare penale expediate anterior de procurori în instanță, unul dintre care a trecut inclusiv pe la Curtea Supremă de Justiție, să fie acum în prima instanță, pe punctul de a fi comasate, și fără măsuri preventive aplicate pe numele inculpatului Platon.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, anunță soluțiile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor

  Deputatul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Alexandr Slusari, a anunțat soluțiile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor în cadrul unei noi runde de discuții pe platforma parl…
  Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, anunță soluțiile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor

  Anunțul făcut de Ciubuc după discuțiile despre situația în Agricultură: „Scopul nostru nu este circ în Parlament și chemare la proteste cu tractoare și violență pe drumurile naționale”

  Deputatul PDM, Nicolae Ciubuc, a anunțat joi, 12 august, că în cadrul unei noi runde de discuții pe platforma parlamentară PDM-PSRM-PAS-PPDA au fost luate mai multe decizii în legătură cu situația din Agricultu…
  Anunțul făcut de Ciubuc după discuțiile despre situația în Agricultură: „Scopul nostru nu este circ în Parlament și chemare la proteste cu tractoare și violență pe drumurile naționale”

  Dublu record al deceselor provocate de COVID-19 în România. A fost înregistrat și cel mai mare număr de infectări

  În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.454 de cazuri noi de infecție cu coronavirus, un nou record negativ. Au fost efectuate 22.649 de teste. De asemenea, de ieri până azi au murit 53 de persoane bolnave de…
  Dublu record al deceselor provocate de COVID-19 în România. A fost înregistrat și cel mai mare număr de infectări

  Klaus Iohannis, despre vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Federația Rusă: „România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE”

  Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că „nu există nicio validare externă pentru vaccinul anti-COVID” anunțat de Rusia și că România este parte din Uniunii Europene și încheie precontracte cu entită…
  Klaus Iohannis, despre vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Federația Rusă: „România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE”

  VIDEO/ Protestul agricultorilor: „Am ajuns în prag de faliment”

  De la primele ore ale dimineții de marți, 11 august, peste 100 de tractoare au fost parcate, rând pe rând, pe marginea traseului Hîncești-Leușeni, la intrarea în satul Lăpușna din raionul Hîncești, formând o co…
  VIDEO/ Protestul agricultorilor: „Am ajuns în prag de faliment”

  Suma transferată de CNAS de la începutul lunii august prentru plata prestațiilor sociale

  Conform graficului stabilit, Casa Naţională de Asigurări Sociale a efectuat la 12 august, transferul pentru plata indemnizaţiilor pentru familiile cu copii şi indemnizaţiilor paternale, ajutorului social și aju…
  Suma transferată de CNAS de la începutul lunii august prentru plata prestațiilor sociale