Principală  —  IMPORTANTE   —   Consiliul European condamnă anexarea ilegală…

Consiliul European condamnă anexarea ilegală de către Federația Rusă a regiunilor ucrainene: „Rusia pune în pericol securitatea globală”

Sursa foto: Reuters

Membrii Consiliului European au adoptat vineri, 30 septembrie, o declarație comună prin care „resping cu fermitate” și condamnă anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Potrivit declarației, „prin subminarea deliberată a ordinii internaționale bazate pe reguli și prin încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale ale Ucrainei la independență, suveranitate și integritate teritorială, principii fundamentale consacrate în Carta ONU și în dreptul internațional, Rusia pune în pericol securitatea globală”.

Astfel, membrii Consiliului European accentuează faptul că nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene și fac apel la toate statele și organizațiile internaționale „să respingă fără echivoc această anexare ilegală”.

„Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată „referendumurile” ilegale pe care Rusia le-a pus la cale drept pretext pentru această nouă încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, nici rezultatele lor falsificate și ilegale. Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală. Aceste decizii sunt nule și nu pot produce niciun fel de efect juridic. Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk sunt parte din Ucraina (…)”, se arată în decalarție.

În context, reprezentanții Consiliului susțin că își vor consolida măsurile de contracarare a acțiunilor ilegale ale Rusiei, menționând că Uniunea Europeană este alături de Ucraina și va continua să-i ofere sprijin economic, militar, social și financiar atât timp cât va fi nevoie.

„În fața războiului de agresiune al Rusiei, precum și a celei mai recente escaladări a Moscovei, Uniunea Europeană este în mod hotărât alături de Ucraina și de poporul său. Sprijinim integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Ucraina își exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii rusești pentru a redobândi controlul deplin asupra teritoriului său și are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Amenințările nucleare făcute de Kremlin, mobilizarea militară și strategia de a încerca să prezinte în mod fals teritoriul Ucrainei ca fiind al Rusiei și de a pretinde că războiul ar putea avea loc acum pe teritoriul Rusiei nu ne vor zdruncina hotărârea (…)”, se mai arată în declarație.

Pe 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat anexarea ilegală a teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după „referendumurile” criticate de comunitatea internațională, pe care rușii le-au organizat în perioada 23 – 27 septembrie în Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, ocupate de Rusia după războiul declanșat pe 24 februarie.

În cadrul „ceremoniei” de anexare, Putin a declarat că Rusia „nu va trăda oamenii din Donbas”, despre care presa ucraineană a scris că ar fi votat la „referendumuri” sub amenințarea soldaților înarmați. Înainte de ceremonia de anexare a teritoriilor ocupate, președintele rus Vladimir Putin a semnat, în noaptea de joi spre vineri, „decretele privind recunoașterea independenței regiunilor Herson și Zaporojie”.

Joi seara, 29 septembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că Rusia „nu va primi un nou teritoriu al Ucrainei”.

„Rusia nu va primi un nou teritoriu al Ucrainei. Rusia se va asocia cu dezastrul pe care l-a provocat pe teritoriul ocupat al țării noastre. O persoană din Rusia vrea să continue acest război, iar prețul va fi că întreaga societate rusă va rămâne fără o economie normală, fără o viață decentă și fără respect pentru orice valoare umană. Pentru a opri acest lucru, va trebui să-l oprim pe cel din Rusia care vrea război mai mult decât viață”, a spus Zelensky.

„Referendumurile” pentru aderarea la Rusia au fost organizate în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în teritoriile ocupate ale regiunilor Herson și Zaporojie, în perioada 23 – 27 septembrie. Anunțul despre organizarea „referendumurilor” a fost făcut pe 20 septembrie. Înainte de începerea „referendumurilor”, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va susține decizia locuitorilor din regiunile în care are loc „votarea”.

Pe 18 martie 2014, președintele rus Vladimir Putin a aprobat tratatul prin care Peninsula Crimeea devine parte a Federației Ruse. Anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un conflict armat cu separatiști pro-ruși în estul Ucrainei, care continuă și în prezent. Pe 24 februarie Rusia a invadat Ucraina. Potrivit Rusiei, acest război, pe care Kremlinul îl numește „operațiune militară specială„ are drept scop „denazificarea” Ucrainei și „apărarea poporului” din Donbas.