Principală  —  IMPORTANTE   —   Conducerea țării, la bustul lui…

Conducerea țării, la bustul lui Mihai Eminescu

La 15 ianuarie, în R. Moldova este sărbătorită Ziua Naţională a Culturii. Evenimentul este prilejuit de ziua de naştere a marelui Mihai Eminescu. Cu această ocazie, președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului, Igor Grosu și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, au depus flori la bustul marelui poet român. În semn de omagiu, mai mulţi politicieni şi oficiali de rang înalt au venit de dimineață la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor.

Astfel, la bustul lui Mihai Eminescu s-au perindat mai mulți oficiali. Igor Grosu a ținut ca în această zi să-i comemoreze și pe oamenii de cultură care au decedat în acest an.

„Cultura națională este dovada dăinuirii noastre în timp, este mijlocul desăvârșit de afirmare a unui neam în fața lumii. În acest sens, suntem un popor norocos – avem cu cine ne mândri. Totodată, de Ziua Națională a Culturii vreau să aduc un omagiu oamenilor de cultură care ne-au părăsit în 2021. Și aici mă refer la scriitorul Nicolae Dabija, inegalabila pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, artistul Iurie Sadovnic și alții. O pierdere enormă pentru cultura noastră, însă creațiile lor, o valoare inestimabilă, vor dăinui mereu. Dragi oameni ai culturii, Vă urez tuturor multă sănătate și inspirație„ a menționat Grosu.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a specificat și despre problemele din domeniul culturii.

„Din păcate, astăzi, starea culturii în țara noastră, în mare parte ar putea fi determinată prin cuvântul LIPSURI.

Lipsesc multe: un buget mai mare pentru instituțiile culturale, pentru salariile oamenilor care muncesc în domeniu, pentru producția cinematografică, pentru cărți, pentru proiecte culturale, pentru casele de cultură aflate în dificultate, multe dintre ele în paragină; pentru păstrarea și restaurarea patrimoniului, lipsesc cu desăvârșire specialiștii în administrația culturală.

Din experiența celor 6 luni în fruntea Ministerului Culturii, pot să vă spun cu certitudine, că deficitul oamenilor concurează cu deficitul banilor.

Iar jurnalismul cultural în Moldova, cu mici excepții, nu e mai demult decât o amintire. Trebuie să schimbăm accentele, iar presa culturală să devină din nou un factor important în procesul de educație spirituală a societății.

Traversăm o perioadă grea din punct de vedere socio-economic, o perioadă în care nu doar Republica Moldova, dar toată omenirea se confruntă cu noi și noi crize, cauzate de pandemie, crize, care au condus spre scumpirea gazelor, curentului electric, și altor produse de primă necesitate.

Și totuși, trebuie să înțelegem, că nu bunăstarea unei societăți dă naștere culturii, ci anume cultura societății poate da naștere bunăstării. Tocmai de aceea, Cultura trebuie să devină o prioritate pentru TOȚI.

Dragi creatori, promovarea imaginii țării prin cultură este o modalitate de a vorbi lumii despre potențialul creator al oamenilor noștri. Și atunci, nu contează dacă acest potențial aparține culturii academice ori tradiționale, în forme clasice sau dintre cele mai inovative, produse de creatori independenți ori de instituții publice. Realizările noastre culturale sunt oglinda societății noastre.

În perioada acestui mandat, ne propunem să aducem cultura în capul mesei. Cultura să devină un argument important în discursul despre dezvoltarea țării, și să nu ne oprim aici, ci să întreprindem pași concreți, care vor schimba condiția omului de cultură în Republica Moldova.

Am onoarea să-mi exprim aprecierea și respectul pentru toți cei care, prin talent și muncă, adaugă valoare patrimoniului cultural al Republicii Moldova.

Dragi colegi, oameni care lăsați cultura să fie sensul existenței ,vă urez multă sănătate, inspirație și realizări frumoase pe plan profesional. Vă mulţumesc!” a menționat Prodan în mesajul său.

Și președinta Maia Sandu a adresat un mesaj de felicitare. Totodată, președinta a anunțat că a acordat mai multe titluri onorifice și Medalia „Mihai Eminescu” mai multor oameni de cultură.

Astăzi în R. Moldova și România este sărbătorită Ziua Națională a Culturii care este marcată tradițional în data aniversării Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu.